Начало » Новини » Света
05.02.2023 г.

Храните в света продължиха да поевтиняват и през януари

Цените на растителните масла, млечните продукти и захарта се понижиха
Храните в света продължиха да поевтиняват и през януари

Цените на храните в света продължиха да се понижават за 10-ти пореден месец през януари, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната промяна в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се понижи с 0,8% спрямо декември до 131,2 пункта.

„Като се вземе предвид спадът през миналия месец, стойността на индекса е намаляла с 28,6 пункта (17,9%) спрямо върховото ниво, достигнато през март 2022 г. Спадът през януари е следствие от понижаването на подиндексите за цените на растителните масла, млечните продукти и захарта на фона на относително стабилните цени на зърнените култури месните продукти”, посочват от организацията.

Подиндексът за зърнените култури отчита минимално повишение от 0,1% в сравнение с декември до 147,4 пункта, но вече е с 4,8% над стойността си за януари 2022 г. Основните култури, включени в изчисляването му, не оформиха ясна тенденция, като цените на ориза и царевицата се повишиха, а ечемикът и пшеницата поевтиняха. Цените на пшеницата се понижават за трети пореден месец през януари, този път с 2,5% заради увеличеното предлагане на международните пазари вследствие на по-богатите от прогнозираните досега реколти в Австралия и Русия. Ечемикът пък поевтиня с 1% под въздействие на тенденцията при пшеницата. Цените на фуражната царевица се повишиха с 0,5% най-вече заради опасенията за сушата в Аржентина, макар в САЩ зърнената култура да поевтиня след данните за спада в изнасяните количества.

При растителните масла подиндексът изгуби 2,9% през миналия месец в сравнение с декември до 140,4 пункта, като всички продукти, включени в изчисляването му, поевтиняха в световен мащаб. Стойността на подиндекса вече е с 25% под нивото си от януари 2022 г. Цените на слънчогледовото и рапичното масло се понижиха заради значителното предлагане за износ, докато палмовото масло поевтиня за втори пореден месец на фона на слабото търсене за внос вследствие на големите запаси, натрупани от вносителите през предходните месеци. При соевото масло спадът на цените бе умерен и предизвикан от вялото търсене за внос заради относително скъпата продукция в сравнение с останалите растителни масла, както и вследствие на подобряването на метеорологичните условия в Аржентина, което дава надежди за ръст на реколтата от соя.

Усреднената стойност на подиндекса за млечните продукти се понижи през миналия месец с 1,4% спрямо декември до 136,2 пункта, достигайки най-ниското си ниво за последните 12 месеца, като с основна заслуга е поевтиняването на маслото и сухото мляко. Цените на маслото се понижават за 7-ми пореден месец в световен мащаб, тъй като вносителите не са склонни да сключват дългосрочни договори при настоящите цени заради очакванията си за продължаващо поевтиняване на продукта и ръст на доставките от Океания. Сухото пълномаслено мляко поевтиня при намалялото търсене от водещи вносители и нарасналото предлагане от Нова Зеландия въпреки сезонното свиване на производството на мляко. При сухото обезмаслено мляко цените също паднаха под натиска на вялото търсене в световен мащаб. Сирената обаче поскъпнаха леко вследствие на възстановяването на активността в областта на общественото хранене и продажбите на дребно в Западна Европа след новогодишните празници, както и под въздействието на колебанията на валутните курсове.

Подиндексът за месните продукти отстъпи незначително с 0,1% през януари спрямо коригираната стойност за декември до 113,6 пункта, но въпреки понижаването си за 7-ми пореден месец остава с 1,3% над нивото си от януари 2022 г. Птичето, говеждото и свинското месо поевтиняха в световен мащаб, докато овчето поскъпна. Цените на птичето месо се понижиха в най-голяма степен, тъй като дори при мащабното разпространение на птичия грип предлагането за износ от основните страни-производителки продължава да надхвърля търсенето за внос. Увеличението при изпратените свине за клане, особено в Бразилия и САЩ, както и по-слабият от очаквания внос в Китай в навечерието на местната Нова година натиснаха цените на свинското. Говеждото поевтиня също заради ръста на предлагането на животни за клане най-вече в Океания. Цените на овчето месо обаче се повишиха с нарасналото търсене за внос и въпреки увеличението на закланите овце в Австралия. За пореден месец данните, необходими за изчисляването на подиндекса, са непълни, което наложи и коригирането му с 0,1 пункта и през декември.

Колкото до захарта, през януари тя е поевтиняла с 1,1% спрямо декември, като стойността на подиндекса пада до 115,8 пункта и това е първото му понижение за последните 3 месеца. Причините за спада на цените са следствие от богатата реколта от захарна тръстика в Тайланд и благоприятните метеорологични условия за отглеждането ѝ в ключови региони в Бразилия. Същевременно опасенията за перспективите пред реколтата в Индия и възможното свиване на предлагането за износ сдържаше поевтиняването на захарта. Ръстът на цените на бензина в Бразилия, довело до увеличаване на търсенето на етанол, както и поскъпването на бразилския реал спрямо щатския долар също подкрепиха котировките.

Храните в света продължиха да поевтиняват и през януари
3665
 

Последни материали
Виж
Средствата са за Кампания 2023
ДФЗ утвърди над 70 милиона лева национална преходна помощ за тютюн
Предстои да се изготвят указания за кандидатстване за помощта
ДФЗ одобри 3 млн. лева за застраховки на продукцията в сектор „Растениевъдство“
От 20 март стопаните кандидатстват по държавната помощ заради войната в Украйна
Откриват официално държавната лаборатория за пестициди от Турция
Още практика
Действието на минералните торове зависи и от почвата
Споразумение
Европейската инвестиционна банка безвъзмездно ще консултира екоминистерството
Свързани материали
Виж
Според проучване на местната служба за защита на потребителите
Нулевият ДДС запази цените на 72 на сто от храните в Кипър
До 2030 г. процентно се увеличава делът на
Европарламентът с нови предложения за рециклиране на хранителните отпадъци
Предстоящо
„От фермата до трапезата“ и Зелената сделка са теми на конференция, съпътстваща изложението АГРА 2024
Спадът в цените на зърното и месните продукти заличи поскъпването на захарта
Храните в света продължиха да поевтиняват слабо през януари
Над 90 стопани имаха възможност да зададат въпроси на министър Вътев
Ето как Община Троян стана пример за хранене на децата с продукти собствено производство
Уреждат дейността на пазарите на дребно за фермерски и занаятчийски храни
Производителите на първични земеделски продукти ще могат да правят директни доставки в цялата страна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини