Начало » Новини » Света
05.02.2023 г.

Храните в света продължиха да поевтиняват и през януари

Цените на растителните масла, млечните продукти и захарта се понижиха
Храните в света продължиха да поевтиняват и през януари

Цените на храните в света продължиха да се понижават за 10-ти пореден месец през януари, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната промяна в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се понижи с 0,8% спрямо декември до 131,2 пункта.

„Като се вземе предвид спадът през миналия месец, стойността на индекса е намаляла с 28,6 пункта (17,9%) спрямо върховото ниво, достигнато през март 2022 г. Спадът през януари е следствие от понижаването на подиндексите за цените на растителните масла, млечните продукти и захарта на фона на относително стабилните цени на зърнените култури месните продукти”, посочват от организацията.

Подиндексът за зърнените култури отчита минимално повишение от 0,1% в сравнение с декември до 147,4 пункта, но вече е с 4,8% над стойността си за януари 2022 г. Основните култури, включени в изчисляването му, не оформиха ясна тенденция, като цените на ориза и царевицата се повишиха, а ечемикът и пшеницата поевтиняха. Цените на пшеницата се понижават за трети пореден месец през януари, този път с 2,5% заради увеличеното предлагане на международните пазари вследствие на по-богатите от прогнозираните досега реколти в Австралия и Русия. Ечемикът пък поевтиня с 1% под въздействие на тенденцията при пшеницата. Цените на фуражната царевица се повишиха с 0,5% най-вече заради опасенията за сушата в Аржентина, макар в САЩ зърнената култура да поевтиня след данните за спада в изнасяните количества.

При растителните масла подиндексът изгуби 2,9% през миналия месец в сравнение с декември до 140,4 пункта, като всички продукти, включени в изчисляването му, поевтиняха в световен мащаб. Стойността на подиндекса вече е с 25% под нивото си от януари 2022 г. Цените на слънчогледовото и рапичното масло се понижиха заради значителното предлагане за износ, докато палмовото масло поевтиня за втори пореден месец на фона на слабото търсене за внос вследствие на големите запаси, натрупани от вносителите през предходните месеци. При соевото масло спадът на цените бе умерен и предизвикан от вялото търсене за внос заради относително скъпата продукция в сравнение с останалите растителни масла, както и вследствие на подобряването на метеорологичните условия в Аржентина, което дава надежди за ръст на реколтата от соя.

Усреднената стойност на подиндекса за млечните продукти се понижи през миналия месец с 1,4% спрямо декември до 136,2 пункта, достигайки най-ниското си ниво за последните 12 месеца, като с основна заслуга е поевтиняването на маслото и сухото мляко. Цените на маслото се понижават за 7-ми пореден месец в световен мащаб, тъй като вносителите не са склонни да сключват дългосрочни договори при настоящите цени заради очакванията си за продължаващо поевтиняване на продукта и ръст на доставките от Океания. Сухото пълномаслено мляко поевтиня при намалялото търсене от водещи вносители и нарасналото предлагане от Нова Зеландия въпреки сезонното свиване на производството на мляко. При сухото обезмаслено мляко цените също паднаха под натиска на вялото търсене в световен мащаб. Сирената обаче поскъпнаха леко вследствие на възстановяването на активността в областта на общественото хранене и продажбите на дребно в Западна Европа след новогодишните празници, както и под въздействието на колебанията на валутните курсове.

Подиндексът за месните продукти отстъпи незначително с 0,1% през януари спрямо коригираната стойност за декември до 113,6 пункта, но въпреки понижаването си за 7-ми пореден месец остава с 1,3% над нивото си от януари 2022 г. Птичето, говеждото и свинското месо поевтиняха в световен мащаб, докато овчето поскъпна. Цените на птичето месо се понижиха в най-голяма степен, тъй като дори при мащабното разпространение на птичия грип предлагането за износ от основните страни-производителки продължава да надхвърля търсенето за внос. Увеличението при изпратените свине за клане, особено в Бразилия и САЩ, както и по-слабият от очаквания внос в Китай в навечерието на местната Нова година натиснаха цените на свинското. Говеждото поевтиня също заради ръста на предлагането на животни за клане най-вече в Океания. Цените на овчето месо обаче се повишиха с нарасналото търсене за внос и въпреки увеличението на закланите овце в Австралия. За пореден месец данните, необходими за изчисляването на подиндекса, са непълни, което наложи и коригирането му с 0,1 пункта и през декември.

Колкото до захарта, през януари тя е поевтиняла с 1,1% спрямо декември, като стойността на подиндекса пада до 115,8 пункта и това е първото му понижение за последните 3 месеца. Причините за спада на цените са следствие от богатата реколта от захарна тръстика в Тайланд и благоприятните метеорологични условия за отглеждането ѝ в ключови региони в Бразилия. Същевременно опасенията за перспективите пред реколтата в Индия и възможното свиване на предлагането за износ сдържаше поевтиняването на захарта. Ръстът на цените на бензина в Бразилия, довело до увеличаване на търсенето на етанол, както и поскъпването на бразилския реал спрямо щатския долар също подкрепиха котировките.

Храните в света продължиха да поевтиняват и през януари
3808
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини