Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява седмичните промени в цените на хранителните стоки на едро в България, се повиши през тази седмица с 0,3% до ново рекордно ниво от 2338 пункта. Базовото ниво на индекса от 1000 пункта е от 2005 г.
Оранжерийните домати поевтиняват с 0,9% до 3,20 лева за килограм. Оранжерийните краставици поскъпват с 9% и се продават за 4,24 лв./кг. Червените чушки вдигат цената си с 11,1% до 3,79 лв./кг.
Картофите поскъпват с 1 стотинка до 1,25 лв./кг., а цената на морковите скочи с 9,8% до 1,12 лв./кг. Зелето вдига цената си с 6% до 0,88 лв./кг.
Ябълките поскъпват с 2,2% и се продават по 1,39 лв./кг. Цената на лимоните се вдига с 3,5% до 2,65 лв./кг. Портокалите поскъпват с 3 стотинки и се търгуват по 1,80 лева за килограм, мандарините вдигат цената си с 5,2% до 2,22 лв./кг. Бананите се продават по 3,20 лв./кг.
Брашно тип „500" поскъпва с 1 стотинка и се търгува по 1,40 лв./кг. Оризът понижава цената си с 0,7% и се продава по 2,90 лв./кг.
Олиото остава на старата си цена от 4,19 лева за литър, а захарта поевтинява с 2,2% и се продава по 2,51 лв./кг. в края на седмицата.
Кравето сирене повишава цената си с 1,4% до 11,47 лв./кг., а кашкавалът тип "Витоша" поскъпва с 1,1% и се продава по 18,37 лв./кг. Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 3,8% до 2,82 лева.
Цената на пилешкото месо скача с 5,5% до 6,36 лв./кг. Яйцата поевтиняват с 1 стотинка и се продават по 0,38 лева за брой на едро в края на седмицата.