Начало » Новини » Света
10.01.2023 г.

Храните в света поевтиняха за девети пореден месец през декември

През миналата година като цяло обаче е отчетено поскъпване с над 14 на сто
Храните в света поевтиняха за девети пореден месец през декември

През декември храните в света продължиха да поевтиняват за 9-ти пореден месец, като вече са под нивото си в края на 2021 г., съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната промяна в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се понижи с 1,9% спрямо ноември до 132,4 пункта и е с 1% под стойността си за декември 2021 г. Спадът се дължи основно на рязкото поевтиняване на растителните масла и донякъде на зърнените култури и месните продукти, компенсиран в известна степен от повишаването на цените на захарта и млечните продукти. За 2022 г. като цяло обаче средната стойност на индекса е 143,7 пункта – с 14,3% над тази за 2021 г.

Подиндексът за зърнените култури през декември се понижи с 1,9% спрямо ноември до 147,3 пункта, но се задържа с 4,8% над нивото си от декември 2021 г. Цените на пшеницата се понижиха на месечна база под натиска на нарасналото предлагане след прибирането на реколтата в южното полукълбо и при сериозната конкуренция между износителите. Царевицата също поевтиня заради нарасналата конкуренция от Бразилия, но тенденцията при цените бе сдържана от притесненията, свързани със сушата в Аржентина. Цените на ечемика и соргото пък се понижиха под влияние на поевтиняването на основните зърнени култури. Оризът обаче повиши цената си през декември заради силното търсене от основни купувачи в Азия и поскъпването на валутите в редица от големите износителки спрямо щатския долар.

При растителните масла подиндексът изгуби 6,7% през декември спрямо ноември до 144,4 пункта, като това е и най-ниската му стойност от февруари 2021 г. досега. Поевтиняха всички видове масла, включени в изчисляването му. Цените на слънчогледовото и рапичното масло се понижиха заради големите количества, излезли на пазара, както и слабото търсене за внос, особено от Европейския съюз. При палмовото масло спадът достигна почти 5% след краткотрайния ръст през ноември отново заради слабото търсене за внос и въпреки свиването на производството в основни производителки след прекомерните валежи там. Значително се понижиха цените и на соевото масло заради положителните прогнози за сезонния ръст на производството му в Южна Америка. Поевтиняването на суровия петрол също спомогна за понижаването на цените на всички видове растителни масла през декември. Средната стойност на подиндекса за 2022 г. обаче нарасна с 13,9% спрямо тази за 2021 г. до 187,8 пункта, достигайки рекордно високо ниво.

През декември подиндексът за млечните продукти се повиши с 1,1% спрямо ноември до 139,1 пункта, прекъсвайки 5-месечна тенденция на спад и оставайки със 7,9% найд нивото си от декември 2021 г. Повишиха се цените на сирената благодарение на активното търсене в световен мащаб и известно свиване на предлагането им за износ, както и заради големите реализирани количества на вътрешните пазари, особено в страните от Западна Европа. Маслото обаче поевтиня за 6-ти пореден месец на фона на запазващото се слабо търсене за внос и наличието на достатъчни вътрешни запаси за задоволяване на краткосрочните потребности. Световните цени на сухото мляко пък се понижиха, тъй като по-ниските цени в Западна Европа, натиснати от слабото търсене на спотовите пазари, се отразиха в по-голяма степен при изчисляването на подиндекса от ръста на котировките за доставки от Океания под въздействието на активните покупки от държавите в Югоизточна Азия и въздействието на промените във валутните курсове. И тук средната стойност на подиндекса за 2022 г. е рекордна, нараствайки с 19,6% спрямо 2021 г.

При месните продукти стойността на подиндекса през декември се понижи с 1,2% спрямо ноември до 113,8 пункта, като тенденцията се запазва за 6-ти пореден месец. Показателят обаче остава с 2,5% над стойността си за декември 2021 г. Декемврийският спад се дължи на поевтиняването на говеждото и птичето месо, докато свинското и овчето поскъпнаха. Световните цени на говеждото се понижиха вследствие на увеличаването на изпратеното поголовие за клане в част от големите производителки и слабото търсене за средносрочни доставки, докато при птичето предлагането за износ бе повече от достатъчно за задоволяване на търсенето за внос от място въпреки затрудненията в производството, свързани с увеличаването на огнищата на птичи грип. Свинското обаче поскъпна при активното вътрешно търсене за коледните празници, особено в Европа, а при овчето основната заслуга за формалното повишаване на цените е в промените във валутните курсове. Средната стойност на подиндекса за 2022 г. е нараснала с 10,4% спрямо 2021 г. до 118,9 пункта, достигайки най-високата си стойност от 1990 г.

Усреднената стойност на подиндекса за цените на захарта през декември нарасна с 2,4% спрямо ноември до 117,2 пункта, достигайки най-високото си ниво за последните 6 месеца. Този ръст се дължи основно на притесненията за последиците от неблагоприятните метеорологични условия върху реколтата в Индия, която е втори износител на захар в света, както и от забавянето на темпото на преработка на захарната тръстика в Тайланд и Австралия.

Храните в света поевтиняха за девети пореден месец през декември
2899
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини