Начало » Новини » Коментари
23.01.2023 г.

До 40 на сто от биостадата може да се подновяват с млади, не биологични животни

Нормативни промени
До 40 на сто от биостадата може да се подновяват с млади, не биологични животни

sinor.bg

Със заповед на министъра на земеделието животновъдните биологични стопанства могат да разполагат с определен процент и не биологични животни, но само в определени случаи. Примерно, когато стадото се подновява, до 40% от животните могат да бъдат отгледани по небиологичен начин и  да са нераждали женски екземпляри. Това гласи наредбата за прилагане на правилата на биологично производство, етикетиране и контрол, и за издаване на разрешение за контролна дейност за спазване на правилата на биологичното производство, както и за последващ официален надзор върху контролиращите лица, чието обсъждане мина и предстои нейното обнародване в „Държавен вестник”.

Също с изрична заповед в тези биостопанства може да се позволи и въвеждането на уловени диви животни. Ако се отнася за рибовъдни стопанства - и аквакултури и риби, които не са отгледани по биологичен път.

Може да има изключения и по отношение на продължителността на преходните периоди, прилагани върху поземлени имоти съгласно изискванията на Приложение II, Част I, т. 1.7.2 и т. 1.7.3 от Регламент (EС) 2018/848, чл. 10, параграф 3 от Регламент (EС) 2018/848 и Глава I, чл. 1 от Регламент за изпълнение (ЕС) 2020/464.

Допустими са изключения от разпоредбите за биологично производство и в случаите, свързани с бедствия, както и след взето официално решение от компетентните централни и териториални органи на изпълнителната власт за признаване на дадена ситуация за бедствие.

С новата наредба контролът се задълбочава, като БАБХ трябва да поддържа тясна връзка с контролните органи върху биологично произведените храни от трети страни, от където се извършва и вносът на подобни продукти.

Основна цел на промените в наредбата за биохраните е националното законодателство да гарантира пълно съответствие с правно обвързващите актове на Европейския съюз за биологичното иби за прехода към този вид производство.

Подробно са разписани условията и редът за прилагане на правилата за биологично производство, етикетирането и контрола на биологични продукти и продукти произведени при преход към биологично производство. Детайлизирани са и изискванията за поддържане на информация за отглежданите по биологичен начин животни, ювенилни екземпляри от биологични аквакултури и биологични ярки включително породите животни и генетични линии, адаптирани към биологичното производство, генетичните линии за бавнорастящи домашни птици и регистър на лицата, които предлагат на пазара растителен репродуктивен материал от биологичен хетерогенен материал.

Нови са правилата за списъците, които трябва да се поддържат на национално ниво - списък на видовете, подвидовете или сортовете, за които е издадено генерално и общо разрешение по отношение на използването на растителен репродуктивен материал произведен при преход към биологично производство и на небиологичен растителен репродуктивен материал.

Изготвен е национален каталог от мерки, включващ списък на несъответствията с позоваване на специалните правила от Регламент (ЕС) 2018/848; класификация на несъответствията в три категории: незначителни, сериозни и критични, мерките, съответстващи на различните категории несъответствия.

За целите на надзора са предвидени правила относно сертификата, издаван на оператори, групи от оператори и износители от трети държави, участващи във вноса на биологични и произведени при преход към биологично производство продукти в Съюза, както и правилата по отношение разрешаване на изключения от правилата за биологично производство.

За първи път се регламентират изискванията към група от оператори, тяхната сертификация с контролиращо лице, документацията която водят и съхраняват, както и надзора и контрола върху тях. С цел подобряване на сътрудничеството и взаимодействието с браншовите организации в сектора, се дава възможност за участие на техни представители в работата на Постоянната междуведомствена консултативна комисия по биологично производство. На контролиращите лица се дава възможност за участие в заседанията на комисията в случаите на разглеждане на предложения за изцяло или частично спиране на действието на разрешението, отнемането му или ограничаване на неговия обхват. Представители на браншовите организации могат да вземат участие в работата на комисията при разглеждане на въпроси, свързани с прилагане на правилата на биологичното производство.

До 40 на сто от биостадата може да се подновяват с млади, не биологични животни
3828
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
До 12 август върви обществено обсъждане
Цените на техниката, допустими за покупка по лозарската програма
Проектът за изменение на Наредба № 10 е качен за обществено обсъждане до 21 юли
До 30 септември ще се подават допълнителни документи за част от интервенциите в областта на агроекологията
Обнародвана е промяната в Наредба 12
Премахнато е изискването за самоконтрол на остатъци от пестициди
Обсъждане на промените в Наредба 12
Преработватели остро възразяват срещу норматив, премахващ фермерския самоконтрол при употребата на пестициди
Обнародвана е наредба 3
До 30 юни се удължава заявяването в Кампания 2024, при закъснение субсидиите се режат
МЗХ се разминава с регламентите на ЕС по отношение на биоградините, засадени през 2023 г.
Администрацията упорито работи срещу биофермерите, окастряйки за пореден път дължимите субсидии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини