Министърът на земеделието и горите на Турция, Ибрахим Юмаклъ съобщи, че айдинските борови фъстъци (Айдън чам фъстъци) вече са официално признати от Европейския съюз като продукт с географско означение. Боровите фъстъци (на турски: çam fıstığı, на български също известни като кедрови ядки или борови ядки) са ядливите семена на шишарки от определени видове бор, най-често от вида Pinus pinea, познат като италиански бор или пиния.
Министър Юмаклъ подчерта, че уникалните вкусове на Анадола продължават да печелят признание извън границите на Турция, като заяви: „Айдинските борови ядки, известни със своя естествен аромат и високо качество, вече са 33-тият турски продукт, който получава географска регистрация от ЕС. Гордеем се с нашите производители и с удоволствие споделяме този успех от името на страната и сектора.“
Към момента Европейският съюз е регистрирал следните турски продукти с географско означение:
Газиантепска баклава
Айдински смокини
Малатийски кайсии
Айдински кестени
Зехтин от Милас
Байрамичко бяло вино
Чесън от Ташкьопрю
Дебели лешници от Гиресун
Кюнефе от Антакия
Нар от Суруч
Орехи от Чаглайанджерит
Маслини от Гемлик
Зехтин от Едремит
Маслини от Милас
Домати от Аяш
Тархана от Мараш
Зелени маслини от залива Едремит
Сирене от Езине
Шафран от Сафранболу
Зехтин от Айдън
Чесън от Арабан
Фъстъци от Османие
Мед от Бингьол
Праскови от Бурса
Ягоди от Хююк
Черни смокини от Бурса (Бурса Караси)
Памук от Соке
Месир макун от Маниса
Мененгич кафе от Газиантеп
Йогурт от Силифке
Мемечик маслини от Айдън
Тулум сирене от Ерзинджан
И най-новото попълнение – борови фъстъци от Айдън