Начало » Новини » Света
14.12.2022 г.

Една четвърт от малките стопанства в Украйна са спрели или ограничили дейност

Една четвърт от малките стопанства в Украйна са спрели или ограничили дейност

Според ново проучване, публикувано от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO), след девет месеца война в Украйна селските домакинства са все по-засегнати от конфликта, като много от тях са принудени да намалят или да се откажат от селскостопанските дейности.

Резултатите от общонационално проучване на домакинствата в селските райони разкриват, че всеки четвърти от анкетираните 5200 стопани е намалил или прекратил селскостопанското производство поради конфликта. Селските домакинства бяха интервюирани, за да се подобри разбирането за текущото положение и нуждите в областта на селското стопанство и поминъка, особено с оглед на предстоящия зимен сезон.

Чувствителните сектори искат мигновена редакция на Стратегическия план след месец

"Селскостопанският сектор на Украйна е важен източник на препитание за около 13 милиона украинци, живеещи в селските райони. Въпреки че около две трети от селскостопанската продукция се произвежда от големи ферми, домакинствата в селските райони произвеждат около 32 % от нея", заяви Пиер Вотие, ръководител на украинския офис на FAO. "Докладът показва, че 25 % от украинското селско население, занимаващо се със селско стопанство, е спряло дейността си или е намалило производството си поради войната. Положението е много по-лошо в най-зависимите от селското стопанство региони на Украйна, където са засегнати над 40 процента от селските семейства."

Въздействието на войната върху по-широката производствена система, характеризиращо се с прекъсвания на веригите за създаване на стойност и доставки и нестабилност на цените, се отрази на селското население, подчертавайки неговата взаимозависимост със селскостопанската икономика на страната. Макар че последиците от войната са по-осезаеми в регионите в близост с фронтовата линия, те са широко разпространени и в останалата част на страната.

"Докладът се фокусира върху домакинствата, които се занимават предимно със земеделие в "задния двор" и дребномащабно селскостопанско производство", казва Лавиния Антоначи, координатор на проучването. "Въпреки че не са официално определяни като земеделски производители, те играят ключова роля в осигуряването на продоволствената сигурност, доходите и поминъка на селското население, като осигуряват собствената си консумация на храна, както и продават продуктите на местно ниво, допринасяйки по този начин за местните вериги за доставки."

Основни констатации  

Един на всеки четирима анкетирани е намалил или спрял селскостопанското производство поради войната, като в някои области, включително Сумска, Днепропетровска, Одеска, Черниговска и Николаевска, броят на засегнатите стопани е е по-висок - над 40 % .

Нарастването на разходите за производството на селскостопанска продукция както за растениевъдство (72% от домакинствата), така и за животновъдство (64% от домакинствата), дължащо се на войната, е една от причините.

Над половината от селските домакинства съобщават за намаляване на доходите в сравнение със същия период на миналата година. Във фронтовите области тази тенденция е по-силно изразена: Сумска - 67%, Николаевска - 65%, Донецка - 63%, и Запорожка - 63%.

По отношение на разходите за храна повече от половината от интервюираните селски домакинства съобщават, че между юни и септември 2022 г. са похарчили над 50 процента от общите си разходи за храна. Във фронтовите области почти един от всеки пет анкетирани (18%) декларира, че е похарчил над 75% от общите разходи на домакинствата си за храна. В страната като цяло този показател е около 14 процента.

Средно на национално ниво около 57% от интервюираните домакинства са възприели негативни механизми за справяне с бедствията чрез изразходване на спестявания и вземане на пари назаем, продажба на производствени активи, намаляване на разходите за здравеопазване или намаляване на разходите за торове, пестициди, храна за животни и ветеринарни грижи.

Основните трудности, които се очакват през следващите няколко месеца по отношение на селскостопанското производство както за растениевъдните, така и за животновъдните дейности, са ниските печалби от продажбата на храни, ограниченият достъп до торове или пестициди, гориво или електроенергия за захранване на оборудването и храна за животните.

По подобен начин селските домакинства посочват, че достъпът до семена, торове и храна за животни е сред най-големите им нужди. Най-голяма нужда от фураж за животни е имало в Чернивецка, Донецка, Сумска, Виницка, Закарпатска и Запорожка област.

С продължаването на войната настоящото положение вероятно ще се влоши още повече се констатира от доклада.  

Една четвърт от малките стопанства в Украйна са спрели или ограничили дейност
3689
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Световен баланс на зърнените храни
FAO с нова оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство
ФАО: Цените на храните в света са паднали с около 10% през 2023 година
ФАО с по-оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство през 2023/24 г.
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Сектора генерира над 400 млрд. долара годишен търговски оборот
ФАО открива Глобален форум за фуражите
До март 2024 г
Заради феномена „Ел Ниньо” ФАО иска спешно 160 милиона долара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини