Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
29.11.2022 г.

Хватката на железния сулфат за обработка на растенията

Използвайте много внимателно!
Хватката на железния сулфат за обработка на растенията

sinor.bg

Желязна хватка – така най-общо се характеризира начинът на действие на железния сулфат върху растенията, затова и в сезона на есенно-зимните дейности трябва да осигурим необходимите мерки за подготовка на овощните дървета за следващия сезон. Като сведем до минимум потенциалната опасност от патогени и вредители, натрупани през вегетационния период на насажденията.

Един от най-популярните продукти, използвани в есенните месеци (при положителни температури), е железният сулфат. През пролетта с него трябва да се работи много внимателно, защото, попаднал върху листата или развиващите се пъпки, може да причини сериозни изгаряния. След падането на листата обаче такава заплаха няма.

Железният сулфат е желязна сол на сярната киселина (FeSO4) – това са малки тюркоазени кристали, лесно разтворими във вода. В готов вид препаратът съдържа около 53% активно вещество. В есенните месеци се използва като воден разтвор за пръскане, но може да се добавя към смесите за обработване на стволовете на дървета и храсти. Независимо от факта, че има ниска степен на опасност за хора и животни, желателно е да не се работи с него повече от час на ден, а при попадане в очите трябва да се измива незабавно.

Железният сулфат е универсално средство, което в късна есен се използва срещу болести и вредители, зимуващи под кората. Ягодоплодните храсти и костилковите овощни дървета (череши, вишни, сливи, афъски, кайсии, праскови), след опадане на листата, се пръскат с 3%-ен разтвор (300 г на 10 л вода). Семковите овощни култури изискват по-висока концентрация – 5% (500 г на 10 л вода). За обработка на лозовите храсти е достатъчен 2%-ен разтвор – 200 г на 10 л вода.

Ефективно действие има железният сулфат и срещу лишеи и мъхове, които се появяват много често по по-старите дървета. Те са много упорити и се премахват трудно, но след третиране с препарата се отделят много лесно от кората.

Железен сулфат се използва за борба с гъбичните заболявания по овощните и ягодоплодни култури – 30 г на 10 л вода. Обработката е добре да се извършва 2-3 пъти за сезона в интервал от 5-7 дни. Препаратът предпазва лозите от некроза, бактериален рак, антракноза, мана и други специфични болести за тази култура.

Железният сулфат се използва за дезинфекция на градински рани, пукнатини, кухини и други увреждания по дърветата и храстите. Увредените тъкани се третират с 10%-ен разтвор на препарата.

Борба срещу струпясването по картофите

Този препарат помага и за отстраняване на неифекциозна хлороза, възникваща поради недостиг на желязо и хранителни вещества в почвата. Използва се воден разтвор на железен сулфат (50 г на 10 л вода) и се пръскат дърветата и храстите през 4-5 дни. Профилактично се обработват със слаб разтвор – 10 г на 10 л вода. Тези разтвори са със слаба концентрация (0,1-2%), но силните могат да изгорят  сериозно растенията. В есенните месеци може да се внася директно при обработката на почвата, но по-ефикасно е с компоста (1%).

При есенната обработка на стволовете на дърветата и храстите използването на железен сулфат ще ги предпази (особено младите дървета и храсти) от гризачи – зайци и мишки. По някаква причина те не харесват третираните с него дървета. В този случай вместо вар се използва дървесна пепел. Приготвя се настойка –  1 чаша от 250 мл дървесна пепел се залива с 3 л вряща вода, престоява 3 дни и се добавят 600 г железен сулфат.

Като средство за дезинфекция на помещения и мазета се използва 10%-ен разтвор, който се нанася с четка или пръскачка. Прилага се срещу неприятни миризми и плесени.

Предзимно засаждане на посев за зеленчуци

Обработването на околостволовите кръгове с железен сулфат, непосредствено след есенната обработка на почвата, не дава почти никакъв шанс на вредителите да оцелеят.

Важно е да знаем, че:

– железният сулфат не трябва да се разрежда в метален контейнер (използват се стъклени или пластмасови);

не се допуска смесване с фосфороорганични инсектицидни препарати;

не се допуска смесване с вар, както и с производните и препарати, в това число и с бордолезов разтвор;

железният сулфат е несъвместим с меден сулфат и други фунгициди, разлагащи се в алкална среда;

– при използването на несъвместими препарати интервалът от време трябва да бъде 1,5-2 месеца;

прилага се за профилактика и лечение на струпясване, петнистост, мана, антракноза, монилиоза, плодово гниене, сиво гниене, черен рак и др.

– не предотвратява заболявания, предизвикани от бактериални патогени;

– железният сулфат е вещество, което се използва и за понижаване на рН на почвите.

За максимална ефективност железният сулфат може да се превърне в хелатна форма, като към 10 л готов разтвор се добави 1 супена лъжица лимонена киселина. Използването му за пролетно пръскане трябва да се извършва преди появата на листа, но тази процедура забавя началото на вегетацията със 7-10 дни.

Хватката на железния сулфат за обработка на растенията
48818
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Важно за градинаря
Железен сулфат за есенна обработка на овощните дървета и храсти
Практика
Железният сулфат е универсалният помощник на овощаря
Полезни съвети
Зеленият камък съживява старите овошки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини