Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.10.2024 г.

Препоръки за есенна защита на овощните дървета и храсти

Третиране
Препоръки за есенна защита на овощните дървета и храсти

Снимка: sinor.bg

Есенното третиране на овощните дървета и храсти се извършва, за да се предпазят от неблагоприятните зимни условия, от вредители и болести, както и да се подобри тяхната продуктивност и качество на плодовете. Повечето бактерии, вируси и гъбички, които могат да заразят многогодишните растения, зимуват върху растителните остатъци, важно е да почистим градината от тях – листа, паднали плодове, стара изсъхнала кора и отрязани клони. Трябва също да се отстранят колчетата, опорите и връзките, използвани през изминалия сезон.

Железният сулфат (железен камък) е едно от основните средства за обработване на овощните и декоративни дървета и храсти в градината.

Есенното пръскане трябва да се извършва след приключване на листопада, когато всички листа вече са на земята. Това е ефикасно средство за борба с болестите по кората на дървесните растения. В зимния период унищожава лишеите, помага за справяне с рака по кората и убива вредителите, обитаващи стволовете на дървесните видове.

Дозировката на железния сулфат се определя в зависимост от здравословното състояние на дърветата и храстите.

За пръскане с превантивна цел специалистите съветват да се използват концентрации от 2-3% (200-300 г на 10 л вода), докато за лечение дозата се повишава до 5% (500 г на 10 л вода).

Карбамидът, известен още като урея, е второ по популярност средство за есенно пръскане. Слабият разтвор на карбамид действа като азотен тор и се използва за подхранване на растенията.

За радикално есенно третиране, насочено към борба с болестите и вредителите в градината, концентрацията на разтвора трябва да бъде по-висока.

При превантивно есенно третиране на овощните дървета и храсти с урея, използваме разтвори с концентрация от 2-3% (200-300 г на 10 л вода).

В случай, че има налични болести и вредители (листни въшки, брашнеста мана, струпясване и др.), тогава концентрацията трябва да се увеличи до 500-700 г на 10 л вода. Този силен разтвор ще има действието на мощен фунгицид и инсектицид, унищожавайки спорите по стволовете и опадалите листа, както и ларвите на насекомите и самите вредители, които се крият за зимуване.

Железният сулфат и карбамидът могат да се използват заедно, като се смесят в един разтвор.

Обработвайки градината със смес от урея и железен камък, ще осигурим цялостна защита на дърветата и храстите срещу повечето вредители и болести.

Важно е да изчакаме да опадат всички листа и да изберем спокойно, безветрено и сухо време – няколко часа преди и след третиране, за да могат растенията да изсъхнат.

Препоръки за есенна защита на овощните дървета и храсти
489
 

Последни материали
Виж
Предлага интервенциите през 2025 г.
МЗХ насочва 94 млн. евро за биоразнообразието в горите
Третиране
Препоръки за есенна защита на овощните дървета и храсти
Огнище на птичи грип в Пловдив, засегнати са 700 птици
Дължимата ревта е 27,7 хил. лева
МЗХ прекратява договор за ползване на земя от държавния фонд в Ловешко
Франция е домакин на 45-ия Световен конгрес по лозарство и винарство
Секторната програма по пчеларство
Гръцките пчелари са получили сериозни обезщетения за загубени кошери
Свързани материали
Виж
Есенна обработка на овощната градина с карбамид – правила и необходимост
Важно за овощарите
Карбамид за ранно пролетно подхранване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини