Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
29.10.2020 г.

Железен сулфат за есенна обработка на овощните дървета и храсти

Важно за градинаря
Железен сулфат за есенна обработка на овощните дървета и храсти

sinor

Железният сулфат е препарат с широк спектър на приложение. Използва се за защита на растенията от болести и вредители, като микротор и антисептик. Есенните месеци – в края на октомври и ноември, когато листопадът приключи, е най-благоприятното време за пръскане на овощните дървета, лозите, малините, френското и цариградско грозде, розите.

Железният сулфат е фунгицид, който се бори с комплекс от заболявания по овощните насаждения - струпясване, петнистост, монилиоза, болести по ствола и клоните, мъхове, лишеи и др.

Всички овощни култури (ябълка, круша, слива, череша, вишна, кайсия, праскова и др.) и храсти (френско грозде, малини, цариградско грозде и др.) е подходящо да се обработват с железен сулфат.

Кога е най-добре да се проведе обработката

Най-благоприятно е времето в края или началото на вегетационния период. Използват се различни концентрации – 2-3% или 200-300 г железен сулфат на 10 л вода. За младите дървета и храсти дозата се намалява до 100 г на 10 л вода, а за старите дървета се прилага максималната доза от 300 г.

Готовият разтвор се използва за пръскане на стволове, клони, пристволови кръгове, както и паднали листа, защото в тях могат  да останат да зимуват много патогени (поставяйте ги в компоста само след обработка).

Добри резултатит при пресаждането

Есенната обработка с железен сулфат трябва да предхожда варосването на стволовете, защото разтворът е в състояние да унищожи мъховете и лишеите. В този случай концентрацията за стволовете (при наличие на мъхове и лишеи) може да се повиши до 500 г на 10 л вода. При наличието на кухини или големи пукнатини след подсушаване на кората те се затварят или варосват.

Обработване на лозите с железен сулфат

Аналогично на есенната обработка на овощните дървета се провежда и при лозите. Сроковете са същите – в края на вегетацията и преди началото. И тук важи правилото – при напълно опадали листа, но е желателно след резитба.

Концентрацията на разтворите е от същия порядък – 2-3% разтвор, а някои специалисти препоръчат и 4%-ен (200-400 г на 10 л вода). Спектърът на заболяванията е доста широк - антракноза, бактериален рак, петниста некроза, оидиум, сиво гниене и др.

Практикува се и друго – преди обработката с железен сулфат да се проведе пръскане срещу вредители с водно-солев разтвор, като в 10 л вода се разтврят 10 супени лъци сол и 5 лъжици сода.

Железен или меден сулфат

Двата препарата имат сходни действия – може да се използва меден или железен сулфат, а различията са в концентрациите. Някои специалисти подлагат на съмнение ефективността на железния сулфат и дават предимство на медния. Други предлагат есенно пръскане с железен, а пролетно с меден сулфат.

Важно е да отбележим, че пролетното обработване с железен сулфат задържа събуждането на пъпките и забавя развитието на растенията. Това в зависимост от времето може да бъде както плюс, така и минус.

Съвместимост

Препаратът е несъвместим в комбинирани разтвори с фосфороорганични инсектицидни препарати, както и не се допуска смесване с гасена вар.

Железният сулфат е по-слабо токсичен за човека от медния, но за пчелите няма оценка, защото пръскане по листната маса не се провежда.

Железен сулфат за есенна обработка на овощните дървета и храсти
62121
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Практика
Железният сулфат е универсалният помощник на овощаря
Полезни съвети
Зеленият камък съживява старите овошки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини