Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.11.2022 г.

Как да поливаме новозасадените плодни дръвчета и храсти?

Как да поливаме новозасадените плодни дръвчета и храсти?

За засаждане на плодни дръвчета и храсти са подходящи два периода: есенен – след края на вегетацията и листопада, но преди настъпване на зимните студове; пролетен – преди началото на вегетацията. Препоръчителен е есенният, а орехът единствен прави изключение. Има няколко правила за поливане на фиданките през есента, които позволяват да не им навредим.

Като начало трябва да се обърне внимание на времето, което може да повлияе сериозно на адаптацията на растенията. Опитните градинари следят прогнозите за времето и засаждат 2-3 дни преди валежите. Грешка е да се вярва, че е по-добре да се засажда разсадът, когато вали. Съображенията в този случай се отнасят до по-доброто водообезпечаване, защото природата поема тази задача и влагаме по-малко труд. В действителност се получава обратен ефект.

Критични температури при овошките и методи на защита от слана и измръзване

Знаем, че е много трудно да се обработва мокра почва, а освен това, тя няма да може да абсорбира правилно кислорода, както и да се ориентират свободно корените. Това ще повлияе негативно на оцеляването на растенията. Много важно е фиданките да се засадят преди продължителните валежи. Ако не може да се определи точно това време, по-добре да остане времеви прозорец от 5-10 дни – по-благоприятно за разсада е да полеем при засаждането, отколкото да рискуваме и да го загубим.

Засаждането на овощни дръвчета и храсти в относително сухо време е благоприятен за растенията вариант, защото поливаме непосредствено и достатъчно. Много важно е да се омокря самата коренова система, а не земята около нея. Това ще поддържа корените хидратирани и ще сведе до минимум стреса от уплътнението на почвата. При засаждане кореновата система трябва да бъде напълно навлажнена и при това – преди да се покрие с почва. Може да се постигне по най-добрия начин, ако кореновата система се разпредели и ориентира правилно в посадъчната яма, след което тя се напълни с вода. Веднага щом водата се абсорбира, ямата се напълва с пръст и отново се полива, но така, че тя да се омокри напълно.

Ако в близките дни предстоят валежи, тогава не е необходимо допълнително насищане на корените с влага. При отсъствие на валежи е желателно да се полива ежедневно в разчет – 5 л на всеки сантиметър от диаметъра на ствола до настъпване на есенните дъждове. След това не трябва да се намесваме в работата на природата, защото можем да удавим корените.

Когато температурите са над нулата и няма валежи, тогава трябва да се полива редовно, но щом земята се охлади и започне да замръзва – всякакво поливане се преустановява, защото растенията не усвояват влагата и можем само да навредим.

Мулчирането е добра практика за съхраняване на влагата и за предпазване от конкуриращите плевели, като се прави непосредствено след засаждане. Мулчиращият слой трябва да бъде дебел около 10-на сантиметра и да покрива по-голяма част от кореновата система, но не съвсем до ствола.

Фиданките на овощните дървета и храсти обичат нарязана твърда дървесина, но най-подходящ е мулчът от оборски тор, смесен със слама, защото препятства населяването с мишки. Използването на каменен мулч не е желателно, дори когато съществува опасност от охлюви и мишки, защото в топлите дни се нагрява интензивно и изсушава почвата.

Как да поливаме новозасадените плодни дръвчета и храсти?
16347
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Време е да засадим лалетата
Най-честите грешки при пресаждане на разсада
За втора поредна година страдат зърното и ранните плодове и зеленчуци
Сушата поставя под въпрос реколтите в южна Европа
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Среща на Мария Габриел с ученици от Благоевград
Инициатива за засаждане на три милиарда дървета в ЕС до 2030 г.
ЮЗДП
Поредно дарение и засаждане на дръвчета в Благоевград
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини