Начало » Новини » Страната
26.10.2022 г.

След Димитровден следват Мишите дни!

Християнски празници
След Димитровден следват Мишите дни!

sinor.bg

В народните обичаи Димитър и Георги са представяни като братя, единият от които се свързва с края на земеделската работа през годината и началото на зимата, а другият – със събуждането на природата през пролетта. На 26 октомври християнската църква почита паметта на свети велкикомъченик Димитрий Солунски Мироточиви.

Роден в Солун през трети век от новата ера, след смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост. Той получил заповед да преследва християните, но вместо това вършел точно обратното – покровителствал ги. През 306 година, на връщане от поход на Изток император Максимилиан спрял в Солун и поискал Диомитрий да се откаже от вярата в Христа. Увещанията били напразни, затова го хвърлили в тъмница. Устроили тържество в цирка, като поканили прочутия борец Лий, който излизал на борба с осъдените и като ги преборвал, ги хвърлял в падина върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий Нестор изпросил разрешение от господаря си да иде на борба - отишъл и захвърлил Лий в пропастта. По нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий - прободен с копие. На същия ден последвал страхотен земетръс.

Християните запазили мощите на светеца, а след като гоненията били прекратени, над лобното място и гроба на свети Димитър в Солун бил построен малък храм и в него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика. От тях потекло благовонно миро и затова църквата го нарекла Свети Димитър Мироточиви. За мироточивите му мощи се говори в паметници от Х век. Заради чудотворната сила на мощите му свети Димитър бил почитан като покровител на Солун. Днес мощите на свети Димитър се съхраняват във великолепната базилика, издигната на мястото на малкия храм. В деня на неговата памет в Солун се стичат поклонници от цял свят.

Димитровден винаги е свързан с обичаи, датиращи от векове и тясно свързани с началото на зимата. Вярно, че тази есен първият снят падна доста преди 26 октомври, но въпреки това денят се свързва с началото на студовете. Този ден се почита от всички балкански народи, затова и на 26 октомври всички храмове са пълни с християни, дошли да отдадат почит към свети велкикомъченик Димитрий Солунски Мироточиви.

Името на свети Димитър е свързано и с историята на българския народ. През  1185 година, по време на двувековното византийско робство братята-боляри Асен и Петър обявили в Търновград, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на построената от тях църква, наречена на свети Димитър. Закриляни от него, въстаниците довели  борбата за независимост и възстановяване на българската държавност до успешен край- През пролетта на 1187 г., след неуспешна обсада на Ловеч византийският император подписал мирен договор, с който признал властта на Асен и Петър над Северна България. Така започнала историята на Второто българско царство.

Според народните обичаи на Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата и се очакват първите снегове. Овчарите свалят стадата от планините и ги прибират в кошарите.

Веднага след 26 на 27 октомври се почита паметта и на свети Нестор, като трите дни след Димитровден се наричат още Миши дни. През тези дни жените не трябва да се захващат с никаква ръкоделна работа като шиене или плетене, защото преданието казва, че иначе ще разсърдят мишките и те ще проядат всичко, изработено през годината.

В старопланинските райони пък следят и ако срещу Димитровден месечината е пълна, пчелите ще се роят и кошерите ще са пълни с мед, а кошарите ще са пълни с агънца. Иманярите вярват, че в нощта на Димитровден небето се отваря и заровените жълтици проблясват със синкав пламък.

По стар обичай на Димитровден се ходи неканен и се носят бели цветя за именника, за да е блага зимата. На този ден празнуват българите, именувани като Димитър, Димитрина, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко.

Свети Димитър покровителства и градовете Сливен, Видин и Айтос. Димитровден е и професионален празник на строителя – честито на всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички, ангажирани в сферата на строителството. Професионален празник е и на ковачите, техниците, инженерите и металурзите.

След Димитровден следват Мишите дни!
5887
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Християнски празници
На Димитровден си пожелайте блага зима и плодородна 2024 г.!
Християнски празници
На Димитровден се прибират ралата, а овцете се връщат в кошарите
Християнски празници
Люта зима ни чака, ако на Димитровден овцете са скупчени на едно място
Празници и обреди
Честит Димитровден!
Християнски празници
Димитровден донесе зимата
Димитровден е – овчарите прибират стадата!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини