Начало » Новини » Страната
26.10.2021 г.

На Димитровден се прибират ралата, а овцете се връщат в кошарите

Християнски празници
На Димитровден се прибират ралата, а овцете се връщат в кошарите

sinor.bg

Димитровден винаги е свързан с обичаи, датиращи от векове и тясно свързани с началото на зимата. Вярно, че тази есен първият снят падна доста преди 26 октомври, но въпреки това денят се свързва с началото на студовете. Според българските предания двамата светци Димитър и Георги са братя и докато първият носи зимата, вторият се свързва с началото на пролетта.

Този ден се почита от всички балкански народи, затова и на 26 октомври всички храмове са пълни с християни, дошли да отдадат почит към свети велкикомъченик Димитрий Солунски Мироточиви.

Роден в Солун през трети век от новата ера, след смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост. Той получил заповед да преследва християните, но вместо това вършел точно обратното – покровителствал ги.

През 306 година, на връщане от поход на Изток император Максимилиан спрял в Солун и поискал Диомитрий да се откаже от вярата в Христа. Увещанията били напразни, затова го хвърлили в тъмница. Устроили тържество в цирка, като поканили прочутия борец Лий, който излизал на борба с осъдените и като ги преборвал, ги хвърлял в падина върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий Нестор изпросил разрешение от господаря си да иде на борба - отишъл и захвърлил Лий в пропастта. По нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий - прободен с копие. На същия ден последвал страхотен земетръс.

Християните запазили мощите на светеца, а след като гоненията били прекратени, над лобното място и гроба на свети Димитър в Солун бил построен малък храм и в него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика. От тях потекло благовонно миро и затова Църквата го нарекла Свети Димитър Мироточиви. За мироточивите му мощи се говори в паметници от Х век. Заради чудотворната сила на мощите му свети Димитър бил почитан като покровител на Солун.

Днес мощите на свети Димитър се съхраняват във великолепната базилика, издигната на мястото на малкия храм. В деня на неговата памет в Солун се стичат поклонници от цял свят.

Народните обичаи за двамата братя Георги и Димитър

Името на свети Димитър е свързано и с историята на българския народ. През  1185 година, по време на двувековното византийско робство братята-боляри Асен и Петър обявили в Търновград, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на построената от тях църква, наречена на свети Димитър. Закриляни от него, въстаниците довели  борбата за независимост и възстановяване на българската държавност до успешен край- През пролетта на 1187 г., след неуспешна обсада на Ловеч византийският император подписал мирен договор, който признал властта на Асен и Петър над Северна България. Така започнала историята на Второто българско царство.

Според народните обичаи на Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата и се очакват първите снегове. Овчарите свалят стадата от планините и ги прибират в кошарите.

Веднага след 26 на 27 октомври се почита паметта и на свети Нестор, като трите дни след Димитровден се наричат още Миши дни. През тези дни жените не трябва да се захващат с никаква ръкоделна работа като шиене или плетене, защото преданието казва, че иначе ще разсърдят мишките и те ще проядат всичко, изработено през годината.

В старопланинските райони пък следят и ако срещу Димитровден месечината е пълна, пчелите ще се роят и кошерите ще са пълни с мед, а кошарите ще са пълни с агънца. Иманярите вярват, че в нощта на Димитровден небето се отваря и заровените жълтици проблясват със синкав пламък.

По стар обичай на Димитровден се ходи неканен и се носят бели цветя за именника, за да е блага зимата. На този ден празнуват дамите и господата, именувани Димитър, Димитрина, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко.

На Димитровден празнуват и градовете Сливен, Видин и Айтос. Димитровден е и професионален празник на строителя – честито на всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички, ангажирани в сферата на строителството. Професионален празник е и на ковачите, техниците, инженерите и металурзите.

На Димитровден се прибират ралата, а овцете се връщат в кошарите
6058
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Християнски празници
На Димитровден си пожелайте блага зима и плодородна 2024 г.!
Християнски празници
След Димитровден следват Мишите дни!
Християнски празници
Люта зима ни чака, ако на Димитровден овцете са скупчени на едно място
Празници и обреди
Честит Димитровден!
Християнски празници
Димитровден донесе зимата
Димитровден е – овчарите прибират стадата!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини