Начало » Новини » Страната
26.10.2019 г.

Честит Димитровден!

Празници и обреди
Честит Димитровден!

Параклисът във Високо село, община Маджарово Снимка: sinor

Тази година синоптичната прогноза напълно ще оправдае народната поговорка, че „Дойде ли Димитър, идва и снегът“, защото само няколко дни след Димитровден - на 30 октомври, експертите обещават студ и сняг със студен фронт от север, който да се надяваме, че ще сложи и край на дълго продължилата суша тази есен. На днешния ден християнската църква почита паметта на Димитър Солунски, а празникът се отбелязва с изключителни почести не само в България, но също в Гърция, Русия и Сърбия.

Според легендата Свети Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на Свети Георги. Приживе братята се разделили, тръгвайки по света в различни посоки. При раздялата Георги му зарекъл, че ако види от стряха кръв да капе, то значи той е умрял. След време Димитър видял от една стряха да капе кръв и тръгнал към Георгиевата страна на света, заварил ламя, която била изяла Георги. Притиснал Димитър ламята и тя му дала душата на Георги. После двамата яхнали конете и литнали към небесата. Така си разделили годината по братски — за свети Георги станало лятото, а за свети Димитър — зимата.

Според народните обичаи на Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата и се очакват първите снегове. Характерни са и трите дни след Димитровден, т.нар. Миши дни. На този ден жените не трябва да се захващат с никаква ръкоделна работа като шиене или плетене, защото преданието казва, че иначе ще разсърдят мишките и те ще проядат всичко, изработено през годината.

В старопланинските райони пък следят и ако срещу празника месечината е пълна, пчелите ще се роят и кошерите ще са пълни с мед, а кошарите ще са пълни с агънца. Иманярите вярват, че в нощта на Димитровден небето се отваря и заровените жълтици проблясват със синкав пламък.

От Димитровден започват годежите и сватбите, момите извиват сглядно хоро пред ергените и техните родители. 

На днешния ден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко и пилешка яхния — от петел, ако именникът е мъж и от кокошка, ако е жена. Сервират се зеленчуци, слагат се още варена царевица, пестил, пита с ябълки или печени ябълки, рачел, тиква.

И понеже днес е един от последните топли и слънчеви дни, на всички именници пожелаваме здраве, слънчево настроение и много сполуки! А на тези, които ще почетат Димитровците и Димитрините, ще припомним, че по стар обичай на имен ден се ходи неканен и се носят бели цветя за именника, за да е блага зимата. На този ден празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко.

На Димитровден 26 октомври е прието да бъде ден на градовете Сливен, Видин и Айтос. Димитровден е и професионален празник на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички, ангажирани в сферата на строителството. Професионален празник и на ковачите, техниците, инженери те и металурзите.

Честит Димитровден!
8454
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Християнски празници
На Димитровден си пожелайте блага зима и плодородна 2024 г.!
Християнски празници
След Димитровден следват Мишите дни!
Християнски празници
На Димитровден се прибират ралата, а овцете се връщат в кошарите
Християнски празници
Люта зима ни чака, ако на Димитровден овцете са скупчени на едно място
Християнски празници
Димитровден донесе зимата
Димитровден е – овчарите прибират стадата!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини