Начало » Новини » Страната
26.10.2023 г.

На Димитровден си пожелайте блага зима и плодородна 2024 г.!

Християнски празници
На Димитровден си пожелайте блага зима и плодородна 2024 г.!

sinor.bg

На 26 октомври цялата земеделска общност отбелязва големия предзимен празник на свети Димитър Мироточиви – денят, в който се прибират ралата на сухо, овчарите свалят стадата от планините и ги прибират в кошарите, редят се дървата за зимата и се очакват първите снегове. Този ден се почита от всички балкански народи, затова и на 26 октомври всички храмове са пълни с християни, дошли да отдадат почит към свети велкикомъченик Димитрий Солунски Мироточиви.

В народните обичаи Димитър и Георги са представяни като братя, първият от които се свързва с края на земеделската работа през годината и началото на зимата, а вторият – със събуждането на природата през пролетта.

Името на свети Димитър е свързано и с историята на българския народ. През  1185 година, по време на двувековното византийско робство братята Асен и Петър обявили в Търновград, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на построената от тях църква, наречена на свети Димитър. Закриляни от него, въстаниците довели  борбата за независимост и възстановяване на българската държавност до успешен край. През пролетта на 1187 г., след неуспешна обсада на Ловеч византийският император подписал мирен договор, който признал властта на Асен и Петър над Северна България. Така започнала историята на Второто българско царство.

На Димитровден празнуват и градовете Сливен, Видин и Айтос. Димитровден е и професионален празник на строителя – честито на всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички, ангажирани в сферата на строителството.

Според народните обичаи веднага след 26-и на 27 октомври се почита паметта и на свети Нестор, като трите дни след Димитровден се наричат още Миши дни. През тези дни жените не трябва да се захващат с никаква ръкоделна работа като шиене или плетене, защото преданието казва, че иначе ще разсърдят мишките и те ще проядат всичко, изработено през годината.

В старопланинските райони пък следят и ако срещу Димитровден месечината е пълна, пчелите ще се роят и кошерите ще са пълни с мед, а кошарите ще са пълни с агънца. Иманярите вярват, че в нощта на Димитровден небето се отваря и заровените жълтици проблясват със синкав пламък.

По стар обичай на Димитровден се ходи неканен и се носят бели цветя за именника, за да е блага зимата. На този ден празнуват дамите и господата, именувани Димитър, Димитрина, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко.

На Димитровден си пожелайте блага зима и плодородна 2024 г.!
3690
 

Последни материали
Виж
България е един от лидерите по изнасянето на летен диворастящ трюфел
Гъбари и търговци настояват разрешителното за месечен добив да важи за всички държавни и общински гори в България
Конфискуваха над 1000 литра ракия от дом в село Пофесор Иширково
Служители на „ДЛС Дикчан“ се борят с огъня
Голям пожар край Сатовча
На цени между 227 и 230 долара за тон с включени разходи за превоз
Китай закупи голямо количество фуражна царевица от Украйна
Отново бе закупено половината планирано количество при лек спад в цената
Българската пшеница пак не успя да спечели търга в Йордания
Премахнат е и монополът в товаро-разтоварната дейност
Вътев очаква удвоен капацитет на товарите с лабораторията на Капитан Андреево
Свързани материали
Виж
Християнски празници
След Димитровден следват Мишите дни!
Християнски празници
На Димитровден се прибират ралата, а овцете се връщат в кошарите
Християнски празници
Люта зима ни чака, ако на Димитровден овцете са скупчени на едно място
Празници и обреди
Честит Димитровден!
Християнски празници
Димитровден донесе зимата
Димитровден е – овчарите прибират стадата!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини