Начало » Новини » Страната
26.10.2023 г.

На Димитровден си пожелайте блага зима и плодородна 2024 г.!

Християнски празници
На Димитровден си пожелайте блага зима и плодородна 2024 г.!

sinor.bg

На 26 октомври цялата земеделска общност отбелязва големия предзимен празник на свети Димитър Мироточиви – денят, в който се прибират ралата на сухо, овчарите свалят стадата от планините и ги прибират в кошарите, редят се дървата за зимата и се очакват първите снегове. Този ден се почита от всички балкански народи, затова и на 26 октомври всички храмове са пълни с християни, дошли да отдадат почит към свети велкикомъченик Димитрий Солунски Мироточиви.

В народните обичаи Димитър и Георги са представяни като братя, първият от които се свързва с края на земеделската работа през годината и началото на зимата, а вторият – със събуждането на природата през пролетта.

Името на свети Димитър е свързано и с историята на българския народ. През  1185 година, по време на двувековното византийско робство братята Асен и Петър обявили в Търновград, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на построената от тях църква, наречена на свети Димитър. Закриляни от него, въстаниците довели  борбата за независимост и възстановяване на българската държавност до успешен край. През пролетта на 1187 г., след неуспешна обсада на Ловеч византийският император подписал мирен договор, който признал властта на Асен и Петър над Северна България. Така започнала историята на Второто българско царство.

На Димитровден празнуват и градовете Сливен, Видин и Айтос. Димитровден е и професионален празник на строителя – честито на всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички, ангажирани в сферата на строителството.

Според народните обичаи веднага след 26-и на 27 октомври се почита паметта и на свети Нестор, като трите дни след Димитровден се наричат още Миши дни. През тези дни жените не трябва да се захващат с никаква ръкоделна работа като шиене или плетене, защото преданието казва, че иначе ще разсърдят мишките и те ще проядат всичко, изработено през годината.

В старопланинските райони пък следят и ако срещу Димитровден месечината е пълна, пчелите ще се роят и кошерите ще са пълни с мед, а кошарите ще са пълни с агънца. Иманярите вярват, че в нощта на Димитровден небето се отваря и заровените жълтици проблясват със синкав пламък.

По стар обичай на Димитровден се ходи неканен и се носят бели цветя за именника, за да е блага зимата. На този ден празнуват дамите и господата, именувани Димитър, Димитрина, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко.

На Димитровден си пожелайте блага зима и плодородна 2024 г.!
4272
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Християнски празници
След Димитровден следват Мишите дни!
Християнски празници
На Димитровден се прибират ралата, а овцете се връщат в кошарите
Християнски празници
Люта зима ни чака, ако на Димитровден овцете са скупчени на едно място
Празници и обреди
Честит Димитровден!
Християнски празници
Димитровден донесе зимата
Димитровден е – овчарите прибират стадата!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини