Начало » Новини » Страната
30.09.2022 г.

Йосиф Делгянски: Половин милиард лева се разпределени неясно как – искаме точен отчет!

Остра критика от зърнопроизводителя от град Раковски
Йосиф Делгянски: Половин милиард лева се разпределени неясно как – искаме точен отчет!

sinor.bg

„Време е ние, работещите земеделци да получим точен отчет от управляващите точно как и сред кои фирми беше разпределен огромния ресурс от близо половин милиард лева (426 млн. лв.), отпуснат като компенсации заради общата криза и скъпите горива и енергия, последвали след войната в Украйна”. Това заяви за Синор.бг известният зърнопроизводител от град Раковски Йосиф Делгянски, който преди това с остра критика във фейсбук се обърна към колегите си и към ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) с искане браншът да се срещне с отговорните люде в Министерството на земеделието. „За да поставим на масата ребром всички недоизказани досега проблеми и да разберем защо в тази критична ситуация, породена от наслагването на няколко кризи, извънредното европейско подпомагане се раздава на тъмно и безконтролно”, посочи фермерът.

Делгянски срещу схемите с тиквите

„От няколко месеца се говори че фермерите в България ще получат компенсация заради войната в Украйна, но забележете, зърнопроизводителите са изключени от тази помощ, въпреки че ние понесохме изключително големи негативи заради скъпите горива, препарати за растителна защита и останалите консумативи. Да не говорим за дъмпинговия внос от Украйна, който буквално затвори вътрешния пазар и в момента браншът ни е в безпътица”, дебело подчерта земеделецът, който никога досега не е изразявал така остро негативната си реакция от политиките в сектора.

Като изтъкна, че в никакъв случай не иска да противопоставя зърнопроизводството на останалите подсектори, особено на така наречените „чувствителни производства”, Делгянски посочи, че „вече два програмни периода сме лишени да участваме в програмите за инвестиции в стопанствата и когато не сме включени в компенсациите за Украйна, смятам, че имаме право поне да знаем къде отива този половин милиард лева”, категоричен е земеделецът от Южна България. Още повече, че Еврокомисията предвижда още компенсаторна подкрепа за селското стопанство.

Липсата на справедливост и постоянните обвинения към зърнопроизводителите, „които вечно са виновни затова, че получават по 30 лева субсидия на декар и едва ли не, че липсата на плодове, зеленчуци, месо и мляко на пазара се дължи на нас”, прелива чашата на недоволство. Защото държавата от няколко години започна да налива милиарди лева в “чуствителните “ сектори, а „те все още не са стъпили на краката си и е време да получим отговор защо е така”, допълни земеделецът. „Да, животновъдите имат нужда от помощ, но никой не може да ми обясни защо помощта не се отпуска на действително нуждаещите се? Има добре организирани ферми като тази на Димитър Зоров например и там подпомагането би трябвало да бъде минимално”, коментира Делгянски. „Никой от министерството обаче не дава отчет за помощите, разпределени за подобни животновъдни стопанства, което поражда недоволство сред останалите колеги”, коментира зърнопроизводителят.

Венелин Делгянски беше избран за агробизнесмен на 2021 г.

Именно затова Делгянски настоява за отчет от страна на агроминистерството и това трябва да стане много бързо, „за да видим как с досегашното подпомагане тези сектори са постигнали целите си. И ако досега не са ги постигнали – защо продължават да бъдат субсидирани безотчетно!”, коментира фермерът. Допълвайки, че не би трябвало администрацията да бъде затруднена, затова е време да изкара на показ субсидиите на тези отрасли, за да се запознае обществото с тях.

Делгянски не скрива разочарованието си и от реакцията на ръководството на НАЗ, което дори не успя да обясни добре защо родните земеделци протестират срещу вноса на пшеница и слънчоглед от Украйна. Ще припомним, че след тригодишното натрупване на кризи единственият печеливш подсектор от селското ни стопанство е поставен на колене, след като заради ниските цени на вносното зърно и липсата на контрол по границите родната пшеница и слънчоглед ще останат непродадени. А това означава липса на оборотни средства за сеитбата – с други думи, заложен провал на една цяла селскостопанска година. И то в първата година от новия преходен период, когато стопаните ще разчитат само на директните плащания, не и на втория стълб от ОСП.

Екатерина Стоилова

Йосиф Делгянски: Половин милиард лева се разпределени неясно как – искаме точен отчет!
9289
 

Последни материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Свързани материали
Виж
NOVITA PRIM: Успехът при напояването зависи от точния избор на хидромелиоративните системи
Изпълнителен директор на „Металагро” - Добрич
Найден Йосифов: Войната в Украйна затвори перспективен износ на хедери, който градим от 7 години
Позиция
Йосиф Делгянски: Авторите на схемите с тиквите сега искат да посегнат и на парите на зърнопроизводителите, покрай таваните на плащанията
Йосиф Делгянски: Доходите ни паднаха с 20% заради поройните дъждове при сеитбата
Найден Йосифов, изпълнителен директор на „Металагро”:
„Металагро” предлага нови машини за прибиране на слънчоглед, царевица и лавандула
Християнски празници
На втория ден от Коледа християнската църква почита паметта на Свети Йосиф Обручник
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини