Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.03.2024 г.

NOVITA PRIM: Успехът при напояването зависи от точния избор на хидромелиоративните системи

NOVITA PRIM: Успехът при напояването зависи от точния избор на хидромелиоративните системи

Притиснати от капризите на климата, земеделците неизбежно търсят свободни средства за инвестиции в напояване, защото за „бизнеса под небето“ това е единственият начин да просъществува през следващите десетилетия на засушавания и високи летни температури, за които метеоролозите предупреждават. И понеже особеностите на всяко стопанство са различни, затова и експертите в бранша съветват фермерите да направят такъв избор на поливни системи, които да са подходящи за релефа и климата на техните полета, както и за вида на отглежданите култури.  

В този текст ще ви срещнем с управителя на българската фирма NOVITA PRIM Йосиф Митов, който от 2009 г. е предпочитан партньор за земеделците при внедряване на иновативни поливни системи и земеделска техника. Като агроном, той много добре познава спецификите на всяко едно земеделско производство, затова и съветите му към фермерите винаги са съобразени с техните потребности. Дали ще се спрат на мрежите за дъждуване с пивоти или на тръбно-ролковите поливни системи, това е важният избор, от който земеделецът се нуждае и който може да получи с експертната помощ на NOVITA PRIM.

Компанията е представител на водещи европейски производители на системи и инсталации за напояване. Италианската фирма ОCMIS е водещ световен производител на тръбно-ролкови поливни системи. Испанската фирма RKD например, е европейски лидер с 50-годишна история в производството на пивоти. „Продаваме продукти, за чиято надеждност гарантираме, тъй като познаваме нашите доставчици и знаем как да направим най-доброто и оптимизирано предложение на нашия клиент. Държим системата да работи както е очаквал нашият клиент и в най-добрия случай да надмине неговите очаквания“, обяснява Митов, който още през 2011 г. е инсталирал едни от първите пивоти в България.

И понеже компанията предлага всички видове поливни системи за дъждуване, като специалист по дъждуване Митов вярва, че в сравнение с останалите видове напояване то е най-подходящото, защото е най-близко до естествения процес в природата. „Подобрявайки въздушната влажност около растенията, дъждуването подобрява фотосинтезата на растенията. То овлажнява равномерно цялата почва и доставя влага не само до корените на растенията, а и до съседните растения, където се развива почвената микрофлора – гъбички, бактерии. Напояването с дъждуване също така е много екологично“, казва опитният агроном.

Фермерите работят на няколко различни нива, съобразявайки множество показатели, затова земеделието е сложен бизнес. „Но ако напояването веднъж бъде разбрано от колегите земеделци, тогава то е лесно за прилагане“, смята Митов. И пояснява, че неговата работа се състои в това да създаде „концепциите и след като с фермера сме обсъдили спецификите на неговото производство, аз обяснявам кое по какъв начин работи, а за фермерите остава само да ги използват. Имам клиенти, които след първата система за напояване купуват още системи и увеличават поливните площи заради добрия ефект, който са получили с напояването“. Така компанията се превръща в предпочитания партньор при разрастване на поливното земеделие при един и същи клиент, обобщава експертът.

NOVITA PRIM е утвърдена на българския пазар за поливни системи благодарение и на професионалното отношение от проектирането през изпълнението до поддръжката на съоръженията. Разположението на пивотите се проектира за конкретен блок, с цел да се отговори на специфичните нужди от напояване на даден парцел. Отчита се също и видът на културата – дали се отглежда царевица, зеленчуци или люцерна. „Ние избираме каква да бъде конструкцията, за да покрие ограниченията на терена. Идеята е, пивотът да улесни фермера и да намали разходите на енергия и труд“, обяснява Йосиф Митов. След като бъде изграден, е необходимо само един човек да го наблюдава и обслужва, защото системата работи абсолютно автономно и дава на фермера свобода да върши друга работа. Тя се нуждае от внимание само при пускане или спиране, но напоследък и това вече става дистанционно през телефона, обяснява специалистът.

Пивот

Решения за ефективно напояване в зависимост от формата на площта

Технологичният процес при изграждането на пивотите отнема 8-10 дни, в зависимост от условията на място. Конструкцията е изключително здрава и надеждна и се определя според формата на полето и най-често използваните пивоти са кръговите. Когато формата на блока е продълговата – правоъгълна или трапецовидна, е възможно да се използват линейни системи или хиподроми, с които се получава по-добро покритие. Линейните пивоти изискват повече внимание и труд от страна на механизаторите, защото те не работят само на един блок и не са фиксирани към центъра си. Разнообразието от дължини при пивотите е огромно – от 60 м до 1000 м. „Имаме възможности за изграждане и на по-големи пивоти, но досега това не ни се е налагало“, посочва опитният агроном и допълва:

Сред икономически важните култури царевицата има най-голяма нужда от напояване, защото дава най-висок добив, който рентира напоителната система. В сухи години напояването гарантира добив между 1 100 и 1 300 кг/дка, което е двойно повече в сравнение с полетата без напояване. Единственият начин за отглеждане на царевица втора култура след ранен предшественик е при поливни условия. Зеленчукопроизводството не е възможно без напояване, но с напояване качеството на продукцията се повишава несравнимо повече.

Отличаващо следпродажбено обслужване

Следпродажбеното обслужване на NOVITA PRIM е също толкова високо отговорно към клиента, както и продажбеното обслужване. „Ние сме доставчик, който не зарязва клиента в нужда. Помагаме със следпродажбено консултиране, заедно търсим решения на проблемите“, обяснява Йосиф Митов. Неговият отпит показва, че ползвателите на напоителните системи имат въпроси в началото на експлоатацията, но впоследствие бързо свикват с тях и работата върви леко.

NOVITA PRIM е единственият доставчик на българския пазар, който предоставя 2 години гаранция за тръбно-ролковите системи. „Нашите предложения винаги са с включена доставка до базата на клиента, пускане в експлоатация и обучение за работа със системата. Това е важно, за да се постигне оптимален резултат. Когато си създадеш правилните навици, не позволяваш културата да страда от воден дефицит и се решават редица други технически проблеми. Един механизатор може да обслужва няколко машини в зависимост от тяхната отдалеченост, като натоварването не е 100%. Напоследък всички избират опцията „дистанционно управление“, отбелязва Йосиф Митов.

Всяка система за напояване се доставя заедно с подробни инструкции за употреба. Внимателното запознаване с тях е важно, за да се избегнат изненади впоследствие, посочва специалистът. От опита си той е установил, че обикновено въпросите от страна на фермерите са до втората седмица след инсталирането на системата.

Най-големите разходи при експлоатацията на пивотите са свързани с електричеството и водата. При тръбно-ролковите системи ОCMIS разходът на гориво е между 2 л/дка и 3 л/дка дизел на поливка. При пивотите разходът на гориво е между 1 и 2,5 л/дка за една поливка, в зависимост от културата и почвения тип. Това са стандартизирани данни, които могат да варират в зависимост от видовете култури и почви. „Стараем се да се вместим в тези диапазони, защото те дават по-добра енергийна ефективност и машините не се претоварват. От друга страна това е разход, който не увеличава значително себестойността на продукцията“, по думите на Йосиф Митов.

За всички в бранша е пределно ясно, че процедурата за узаконяване на сондаж отнема абсурдно много време и е голяма пречка за бизнеса. Процесът отнема между 1 и 3 години, минава се през местната община и басейновите дирекции към Министерство на околната среда и водите. През този период фермерът е принуден да отложи своето инвестиционно намерение, само че цените на всички продукти и услуги вече са се променили, затова и българските фермери срещат огромни трудности с проектите си за напояване. Към момента най-добре напояването е развито в Централна Южна и Централна Северна България, където са налице условия за напояване, включително в Източна и Югозападна България. Затова е важно държавните политики да бъдат насочени към стимули за изграждане на хидромелиоративни системи, категоричен е управителят на  NOVITA PRIM.

NOVITA PRIM: Успехът при напояването зависи от точния избор на хидромелиоративните системи
3849
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Въпреки радостта на овощарите от обилния цъфтеж
Проблемите с водата и липсата на работна ръка застрашават реколтата от плодове
Не е ясно какви критерии са приети за напояването по 4,1
Със 17-то изменение на ПРСР 2014-2020 ще се преразпределят още 100 млн. лв.
Твръде закъсняло
В края на мандата се опитват да довършат наредбата за язовирите
Министър Вътев: Реализацията на проектите за възстановяване на хидромелиоративната система в страната се движи по план
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини