Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.09.2022 г.

Време е за крайно необходимото за овошките есенно подхранване!

Практика
Време е за крайно необходимото за овошките есенно подхранване!

sinor.bg

В края на лятото всички трайни насаждения започват активно да се подготвят за зимата. Овошките първо залагат плодни пъпки за следващата реколта, а след това забавят сокодвижението и преустановяват растежа на леторастите, за да може да узрее дървесината. Кореновата система продължава да се развива много активно, запасявайки се с хранителни вещества.

Внасянето на торове преди есенната обработка на освободените участъци е необходимо за дообогатяване на почвата и подготовка за следващата реколта.

Ето защо е необходимо това торене

Правилното и навременно подхранване ще помогне за съзряване на плодовете, за възстановяване силите на дърветата след прибиране на реколтата, но също ще ускори вдървесяването на леторастите, подобрявайки имунитета и студоустойчивостта им в зимните месеци. Всичко това е гаранция за щедростта на бъдещата реколта.

Подходящото време за подхранване е в края на август и септември, когато температурите са все още стабилни и жизнените процеси позволяват усвояването на хранителните вещества.

Кои са подходящите хранителни вещества за есенно подхранване?

Определено културите се нуждаят от фосфор, който благоприятства формирането и укрепването на кореновата система, поддържа имунната система, повишава устойчивостта на растенията към неблагоприятните метеорологични фактори, но е особено необходим за пълноценното залагане на нови плодни пъпки.

Слаби реколти от ябълки в Европа

Фосфорните торове са трудно разтворими и слабо активни. Това е причината, поради която е наложително да се внасят през есента, за да имат достатъчно време през зимните месеци да се разтворят и да достигнат до кореновата система на растенията през пролетта.

Суперфосфатът е едн от най-важните елементи за растенията, но съдържанието му в почвата е съвсем незначително – по-малко от 1%, а освен това по-голямата част е в недостъпна за тях форма. Един от източниците на фосфор за растителния свят е суперфосфатът. Той се произвежда в различни форми, като съдържанието на дифосфорен пентаоксид (Р2О2) достига до 46%. Постепенното отдаване на активното вещество се обуславя от самата технология на производство и факта, че основна суровина са неметалните фосфорни руди.

Водоразтворимата форма осигурява бързото задоволяване на нуждите на растенията от фосфор, а останалите форми продължават да отдават активно вещество за по-дълъг период от време – те имат удължено действие.

Предвид различното съдържание на активно вещество във фосфорните торове – различни са и количествените норми и те трябва да бъдат съобразени с препоръките на производителя.

В края на лятото опасност от картофена мана по доматате

Важно е да знаем, че излишъкът от фосфор не причинява значителна вреда на растенията, защото се усвоява бавно и в нужните количества.

Фосфатните торове се прилагат най-добре в комбинация с органични вещества – хумус или компост. Това увеличава общия ефект, но смесването с доломитово брашно, вар, креда, карбамид и различни видове селитра (натриева, калциева и амониева) не е желателно.

Полезно през есента е и внасянето на калий, защото има многофункционален ефект –помага на растенията за повишаване на устойчивостта им на замръзване и температурни колебания, повишава чувствителността им към различни заболявания, укрепва кореновата система, елиминира възможността от дехидратация, ускорява узряването на плодовете и подобрява качеството им (цвят, тегло, вкус), удължава сроковете на годност на реколтата.

Калиевият хлорид е класически вариант за есенно торене, но трябва да се използва стриктно и в съответствие с инструкциите на производителя. Излишъците от калиев хлорид понижават качествата на почвата и забавят развитието на растенията. Не се допуска смесване с креда, доломитово брашно или вар.

Не всички култури харесват хлор, а за изпаряването му е необходимо време. Зимният период е напълно достатъчен за това.

Може да се заложи и на калиев сулфат. Той съдържа сяра, която има свой плюс – подкиселява почвата. Много подходящ е за неутрални и алкални почви.

Преди внасяне на калиевите торове е необходимо разхлабване почвата на пристволовите кръгове, поливане и последващо равномерно разпръскване на гранулите върху влажната почва (7-12 г на квадратен метър). Добре е торът да се покрие с тънък слой пръст.

Може да се използва и комбинация от калий и магнезий – Патенткалий или Корн-Кали, който съдържа калий, магнезий и сяра, които са във водоразтворима форма и се прилага независимо от рН на почвата. Желателно е Патенткалий да се прилага в разтворен вид. Не е съвместим с калиев карбонат и карбамид.

За есенно подхранване е подходящо и костното брашно. То съдържа много полезни за растенията вещества – азот, фосфор, калий, калций, магнезий, желязо, цинк, натрий, както животински мазнини и биологично активни вещества.

Дървесната пепел разкислява почвата и подобрява нейната структура. Тя е особено ефективна на глинести почви, защото тежката им структура не позволява да се отмие от валежите до пролетта.

Азотът в този период е забранен, защото той провокира развитието на зелена маса, което не позволява на растенията да се подготвят за зимния период и могат да пострадат.

Есенното подхранване трябва да започне докато температурите са още стабилни и са над нулата. С настъпване на студеното време жизнените процеси в растенията се забавят, корените усвояват слабо или практически прекратяват абсорбирането на хранителни вещества от почвата.

Важно е да се съобразим и с още нещо при есенното подхранване – ако почвата е лека песъчлива или песъчливо глинеста, тогава ще е необходимо по-голямо количество торове, отколкото при глинестите, защото от тях хранителните вещества се отмиват значително по-бавно.

Време е за крайно необходимото за овошките есенно подхранване!
10262
 

Последни материали
Виж
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
БАБХ поддържа публичен регистър на търговците с храни от разстояние
Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
Свързани материали
Виж
Преди пикиране
Ето кога разсадът не се нуждае от подхранване!
Наблюдавайте внимателно!
Индивидуалният подход е добра стратегия за поливане на разсада
Подхранване
Ролята на калиевия нитрат за растежа и развитието на разсада
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Технология, изпреварваща времото: рапица
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини