Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.07.2022 г.

Бронзовостта по доматите – една от най-опасните болести!

Практика
Бронзовостта по доматите – една от най-опасните болести!

sinor.bg

Бронзовостта по доматите е много опасно вирусно заболяване, което може да унищожи както разсада, така и възрастните растения. То води до значително намаляване на добивите – до 80% и се развива през целия вегетационен период. Вирусът Tomato spotted wilt virus (TSWV) е разпространен практически повсеместно както при полско, така и при оранжерийно отглеждане.

Патогенът има няколко щама, които се различават по симптоми, серологични показатели и биологични признаци. Негови гостоприемници са не само зеленчукови, но също голям брой декоративни и диворастящи растителни видове  от много семейства, в това число тютюн, фасул, грах, картофи, пипер, гергини, астри, гербери пеларгонии и др. Икономическите загуби от разпространението на вируса са огромни и разпространението му показва все по-нарастваща вредоносност.

Как бързо да разпознаем вируса?

Вирусът предизвиква появата на единични или многобройни кръгли или ъгловати петна. Те могат да засегнат само горния епидермис или да проникнат в дълбочината на тъканите, което зависи от вирулентността на щама. Листата придобиват бронзов цвят и се деформират – оттук идва името на болестта.

На младите доматени листа най-напред се появяват петна в жълтеникаво или виолетово оцветяване. Те имат ъгловата или закръглена форма, а понякога концентрични с различни нюанси.

Проверки на НАП по Черноморието

Най-характерният признак са неравномерните листни некротични петна във вид на зигзагообразни прекъсващи тъмнокафяви или бронзови линии, простиращи се, като правило, по протежение на централната жилка на листа. Некротичните зони излизат като неравни езичета между страничните жилки.

В рамките на 10-на дни петната се увеличават, а наоколо се образуват участъци от хлоротична тъкан, като първичната некроза е заобиколена от два или три пръстена мъртва тъкан. Около 2-4 дни след появата на първичните симптоми се появява вторична некроза на 3-4 по-горни листа като следствие от системно увреждане.

Заразеният разсад загива напълно. При заразяване на растенията в началото на бутонизацията реколтата загива до 70-80%, а при заразяване във фаза цъфтеж само 10-15%.

Възможна е появата на продълговати кафяви и черни ивици върху стъблата и листните дръжки на заразените растения, цветовете се деформират поради намаляване на част от венчелистчетата, а вегетационният връх често загива. При наличието на спящи пъпки растенията могат да продължат развитието си, но в противен случай загиват.

Листата, които се появяват по-късно, имат почти нормална морфология, въпреки че са носители на вируса. Това води до заблуда, че инфекцията е преминала.

Плодовете са изпъстрени и деформирани от по-плитки или по-дълбоки петна. В  зависимост от щама те имат пръстеновидна или ъгловата форма. Зелените домати имат кафеникави, зелени и бледи петна с кафяви ивици близо до дръжката. Когато узреят, тези плодове имат пъстър жълто-червен или зелено-червен цвят. Вътре се образува дълбока тъмна некроза на клетките, ограничаващи семенните камери. В зависимост от вида на вируса в централните участъци петната могат да приемат формата на концентрична некроза.

При голям брой некротични петна растенията загиват. По-често заболяването придобива латентен характер, което се възприема като временно излекуване, но пълно възстановяване никога не настъпва.

Диагнозата се затруднява от външната прилика на симптомите на бронзовост с бактериалната петнистост, алтернарията, ръждата и доматения акар.

Как се предава вирусът на бронзовост по доматите?

В малка степен вирусът може да се предава механично. Пренася се главно от трипси, които в процеса на хранене с растителен сок се заразяват в стадий на ларва, но стават носители само на възрастен етап и могат да предават вируса на потомството. В природата вирусът продължава да се разпространява от тютюневия трипс (Thrips tabaci), а в последните години и от калифорнийския (Franklinella occidentalis).

Трипсите са многоядни вредители, повреждащи над 150 вида растения на закрито и открито. Веднъж инфектирани, те остават заразни до края на живота си, пренасящи заразата чрез яйцата.

Установено е при експериментални условия, че вирусът се разпространява по механичен начин при температури над 25 градуса по Целзий. Това поражда съмнения, че провеждането на определени практики – колтучене и формиране на доматите в условията на високи температури, вероятно съдействат за разпространение на вируса.

Резервоари и източници на съхранение и разпространение на инфекцията са многогодишните културни и плевелни растения, гостоприемници на патогена.

Мерки за борба с бронзовостта по доматите

Контролът включва система от мероприятия:

1. Ограничаване числеността на преносителите при непрекъснати наблюдения на динамиката на разпространение чрез сини лепливи уловки.

2. Унищожаване на болните растителни остатъци.

3. Вегетационни обработки за унищожаване на плевелите.

4. Обработване на културните многогодишни растения, гостоприемници на патогена с инсектициди.

5. Обеззаразяване на почвата с хербициди (Базамид и др) при висока степен на заразяване на растенията.

6. Обработване на разсада с подходящи инсектициди преди засаждане на постоянно място.

7. Отглеждане на устойчиви на инфекцията сортове – Малдуо F1, Клароса F1, Амарилис.

Бронзовостта по доматите – една от най-опасните болести!
25791
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Новият хибриден домат Малдуо преодолява вируса на бронзовостта
Практика
Как да разпознаем вирусното нападение при доматите
Нова напаст, предизвикана от горещите лета
Вирусът на „доматената бронзовост“ се превръща в сериозна опасност за градинарите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини