Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.07.2022 г.

Когато тиквичките цъфтят, но не дават плодове

Практика
Когато тиквичките цъфтят, но не дават плодове

sinor.bg

Тиквичките са не особено претенциозен зеленчук, но съдържат много полезни вещества – калий, желязо, каротин, органични киселини, а също витамин С, В1, В2 и В6. Често се случва растенията да цъфтят  обилно, но не дават плодове, въпреки че сме направили всичко правилно. В този случай е добре да изясним причините за безплодието, а те могат да бъдат различни.

Пресни семена

Тиквичките образуват мъжки и женски цветове, върху които се формират плодовете. Мъжките цветове доминират тогава, когато семената са съвсем пресни. Опитът показва, че това се случва до три годишната им възраст, до която е добре да ги съхраняваме при подходящи условия, а след това да ги засаждаме. Това ще окаже положително влияние върху формирането на достатъчни количества женски цветове.

Неподходящо място

Тиквичките не обичат да се отглеждат на място, на което предходната година са отглеждани култури от същото семейство – краставици, тикви, пъпеши, дини или патисони. Най-доброто решение е спазване на сеитбооборот от 4-5 години между сродните култури.

Тиквичките предпочитат участъци с неутрална или умерено алкална почва с нива на рН 6-6,8. Ако почвата, в която ги отглеждаме е с висока степен на киселинност, то тогава вероятността да не дават плодове е твърде голяма.

За намаляване на киселинносттта може да се използва доломитово брашно или дървесна пепел (0,5 кг на 1 кв. м – при значително висока киселинност; 0,3 кг – при средна; 0,2 – при леко повишена киселинност).

Гъсто засаждане на растенията

Разстоянието между растенията влияе директно върху формирането на завръзи, тяхното развитие и плододаването като цяло. Когато са засадени много гъсто, растенията се конкурират взаимно, а листата им препятстват пълноценната осветеност и проветряване. В известна степен това оказва влияние и върху възможността за опрашване на цветовете, които остават недостъпни за опрашителите.

Това решение не е много сложно – отстраняваме всички стари и ненужни листа, а в зависимост от сортовите особености някои от растенията могат да се изправят на вертикални опори (тази тема е представена на сайта).

Температурни условия

По време на цъфтеж тиквичките реагират много остро на температурните промени. При хладно време растенията могат изобщо да не формират завръзи, а при високи температури и продължителни горещини (над 30 градуса по Целзий) се появяват предимно мъжки цветове, а прашецът остава стерилен.

За минимизиране на температурните въздействия  при понижени температури се използват покривни материали – спанбонд или лутрасил. Светлите тонове могат да се използват и за защита от парещите слънчеви лъчи, но в горещините се препоръча пръскане на растенията с борна киселина – 2 г на 10 л вода.

Неправилно поливане

Регулярното поливане в самото начало на цъфтеж води до формиране на предимно мъжки цветове, а за да се даде възможност за формиране на женски цветове и завръзи, необходимо е временно прекратяване на поливането. Тук е нужно да се отчете и факта, че в горещините е преимуществена появата само на мъжки.

Недостиг на хранителни вещества

Образуването предимно на безплодни цветове и бедна реколта може да е свързано и с недостиг на хранителни вещества. Подхранването на тиквичките се извършва на всеки две седмици, като се използват универсални NPK торове – 2-3 супени лъжици се разтварят в 10 л вода и се поливат растенията.

Недостатъчно опрашване

Една от причините за безплодни цветове при тиквичките може да е липсата на опрашващи насекоми – пчели, пеперуди или земни пчели. За привличане на опрашители растенията могат да се пръскат с разтвор на мед – 2-3 супени лъжици на 10 л вода. За тази цел се прилага и ръчно опрашване, като се вземе мъжки цвят, премахнат се венчелистчетата и се допира до женските, а използването на мека четка също е решение. Тази процедура се извършва сутрин до появата на завръзи. Възможно е по някаква причина опрашителите да нямат достъп до цветовете, което най-често се случва при отглеждане в закрити съоръжения – в този случай трябва периодично да се отваря в благоприятно време. Другата причина е гъсто засаждане или прекомерно образуване на листна маса, за което вече беше посочено решение.

Претоварване на растенията от образуваните завръзи

Ако плододаването е обилно и се прекрати след прибиране на първите завръзи за сезона, възможно е растенията да са били претоварени. На всеки храст трябва да растат едновременно не повече от четири завръза. За излизане от подобна ситуация е необходимо незабавно подхранване на растенията с комбиниран NPK тор в количества – 50 г на 10 л вода, а листно могат да се обработат със стимулатори за плододаване.

Преди да вземем правилните мерки, необходимо е да се изясни каква е причината, довела до възникването на проблема с лошото плододаване.

Когато тиквичките цъфтят, но не дават плодове
36042
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Пълнени тиквички
Кюфтета от тиквички и патладжани
Практично
Бърза реакция при върховото гниене на тиквичките
Има разлики с други зеленчуци
Необходимо ли е да се режат част от листата и стъблата на тиквичките?
Грешки при отглеждане на тиквичките могат да ни оставят без реколта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини