Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.07.2022 г.

За да имате краставици през цялото лято

Ценни съвети за градинарите
За да имате краставици през цялото лято

sinor.bg

За да осигурите краставици през целия сезон, е необходимо да се отглеждат сортове с различни срокове на съзряване, метод на опрашване, устойчивост на по-ниски температури и болести, на засушаване и др. Пазарът предлага многобройно сортово разнообразие, но трябва да познаваме специфичните им особености и предпочитания. Естествено е да търсим най-непретенциозните, но при отглеждане на открито растенията винаги ще бъдат изложени на дъждове и горещини, на студени росни утрини и ветрове.

Като общо правило формирането на растенията представлява отстраняването на излишната зелена маса, която пречи на културите да насочат всичките си сили към образуване на цветни пъпки, завръзи и съзряване на плодовете. Прилагането на тази техника по отношение на краставиците води до много предимства:

– високи добиви и по-добро качество на плодовете;

– намалява вероятността от разпространение на болести;

– подобрява проветряването и достъпа до светлина на стъблата;

– улесняване на грижите за растенията и прибирането на плодовете.

В зависимост от вида на сорта или хибрида се определя развитието на растенията и съответно начинът, по който ще се формират стъблата.

Основни типове краставици

При избора на метод за формиране има значение типа на развитие на стъблата, цветовете и плодовете. В зависимост от различните особености на сортовете и хибриди краставици те могат да се разделят на няколко групи: пчелноопрашвани (в зависимост от начина на опрашване), храстовидни (в зависимост от дължината и разположението на стъблата), с букетен вид цъфтеж (формират множество цветове в пазвата на един лист, образуващи букет) и партенокарпни (образуващи плодове без участието на опрашители).

Пчелноопрашваните и храстовидните сортове и хибриди се формират на няколко ствола с частично или без отстраняване на колтуците. Партенокарпните и букетните се формират в един ствол.

Формиране на пчелноопрашваните сортове и хибриди

За тези сортове характерното е това, че на централното стъбло се образуват мъжките цветове, а на страничните – женските. Проблемът е в това, че страничните, където се образуват плодовете, се разклоняват сравнително слабо без допълнително вмешателство. Необходимо е да се подтикнат към това за формиране на повече завръзи, а това става на няколко етапа:

– централното стъбло се отрязва над 5-8 лист и се прикрепва към носещата конструкция;

– страничните разклонения също се прищипват след образуване на по два листа и завръза и се завръзват;

– разклоненията от трети порядък, образувани отстрани се съкращават само в случай, че силно уплътняват пространството на лехата. В случай, че има достатъчно пространство за проветряване – остават се да растат свободно.

Партенокарпните и букетни хибриди

При тях за получаване на добра реколта е необходимо да направите следното:

– „ослепяване“ (премахване на всички цветове, завръзи, странични разклонения и листа) на първите три възела;

– на следващите възли се оставят завръзите и по един лист, но колтуците се отстраняват;

– изправяне на централното стъбло и завръзване върху опората.

При букетните хибриди първите три възела също се ослепяват, а за увеличаване на добивите, могат да се оставят 2-3 от най-високите колтуци, като се прищипват на по 2-3 листа със завръзи. Последното е възможно само при условие, че има достатъчно място между растенията и няма да страдат от недостиг на осветление и проветряване. Има нови сортове букетни хибриди с мощно централно стъбло, които се разклоняват силно и могат да се оставят повече колтуци над четвъртия възел, като се прищипват на по 2-3 листа.

Храстовидни сортове краставици

Храстовидните краставици имат къси, компактни стъбла и всичко, от което се нуждаят е своевременно прикрепване към опорите без отстраняване на колтуци, както и прищипването им. Единственото необходимо – отстраняване на ненужните листа, сгъстяващи насажденията, както и вече плододавалите разклонения и пожълтели части.

Основни правила при формиране на краставиците

Краставиците, поради високото съдържание на вода в издънките, листата и плодовете, са по-податливи на всевъзможни инфекциозни заболявания. Това налага при подрязване, премахване на колтуци и листа да се сведе до минимум възможността за въвеждане на патогени на такива заболявания. Ето защо:

1. Препоръчително е да не се отчупват или откъсват листата и страничните разклонения, а да се отрязват с остра ножица или нож, като инструментите трябва да бъдат дезинфекцирани.

2. При отстраняване на различните части не трябва да остават пънчета, които по-късно няма да изсъхнат, а ще загният.

3. При закрепване на стъблата да не се нараняват, което може да доведе до проникване на инфекции.

По време на плододаване растенията, отглеждани на открито са значително по-натоварени от тежестта на плодовете и при вятър може да се получи ожулване и нараняване на стъблата, което също е източник на болести.

Възможно ли е отглеждане на краставици без формиране и използване на опори?

Отговорът е утвърдителен – да, може да се отглеждат без особено вмешателство от наша страна, но са необходими подходящи условия:

– достатъчно голямо пространство, позволяващо на растенията да се „разполагат“ свободно;

– подходящи сортове и хибриди;

– плодородна и добре структурирана почва.

В този случай е необходимо регулярно поливане и подходящо подхранване, включително и с азот, защото краставиците са сред малкото култури, които даже в период на плододаване се нуждаят силно от този елемент.

Най-важното – добро познаване на сорта или хибрида, което ще позволи да се придаде оптимална форма на растенията, а те ще дадат максималното от себе си.

За да имате краставици през цялото лято
18879
 

Последни материали
Виж
Подготвя се списък за стоките във веригата
Г. Тахов: Държавните магазини ще оперират в мрежата на ЦКС с името МЗХ
Министър Тахов: Работим за учредяването на мрежа „Магазин за хората“ ЕАД
Министър Тахов и КТ „Подкрепа“ обсъдиха въпроси, свързани с възнагражденията и условията на труд в структурите на МЗХ
Причини
Горчивата истина за горчивината на краставиците
Най-силно е увеличението при млечните продукти, яйцата и плодовете
Продажбите на биопродукти в САЩ нараснаха с над 2 на сто през 2024 г.
Продуктите за РЗ падат с 15%
НСИ: Цените на производител в селското стопанство се повишават със 7.7% през януари-март
Свързани материали
Виж
Причини
Горчивата истина за горчивината на краставиците
Грешки при пресаждане на краставиците намаляват добива
БАПОП избра ново ръководство
Марин Генуров ще води от днес Асоциацията на оранжерийните производители
Какви цветя да засадим до краставиците за по-добра реколта
Кога не е необходимо подхранване на разсада
Грижи в началната фаза
Тънкости при отглеждането на разсад за култури от семейство „Тиквови“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини