За да осигурите краставици през целия сезон, е необходимо да се отглеждат сортове с различни срокове на съзряване, метод на опрашване, устойчивост на по-ниски температури и болести, на засушаване и др. Пазарът предлага многобройно сортово разнообразие, но трябва да познаваме специфичните им особености и предпочитания. Естествено е да търсим най-непретенциозните, но при отглеждане на открито растенията винаги ще бъдат изложени на дъждове и горещини, на студени росни утрини и ветрове.
Като общо правило формирането на растенията представлява отстраняването на излишната зелена маса, която пречи на културите да насочат всичките си сили към образуване на цветни пъпки, завръзи и съзряване на плодовете. Прилагането на тази техника по отношение на краставиците води до много предимства:
– високи добиви и по-добро качество на плодовете;
– намалява вероятността от разпространение на болести;
– подобрява проветряването и достъпа до светлина на стъблата;
– улесняване на грижите за растенията и прибирането на плодовете.
В зависимост от вида на сорта или хибрида се определя развитието на растенията и съответно начинът, по който ще се формират стъблата.
Основни типове краставици
При избора на метод за формиране има значение типа на развитие на стъблата, цветовете и плодовете. В зависимост от различните особености на сортовете и хибриди краставици те могат да се разделят на няколко групи: пчелноопрашвани (в зависимост от начина на опрашване), храстовидни (в зависимост от дължината и разположението на стъблата), с букетен вид цъфтеж (формират множество цветове в пазвата на един лист, образуващи букет) и партенокарпни (образуващи плодове без участието на опрашители).
Пчелноопрашваните и храстовидните сортове и хибриди се формират на няколко ствола с частично или без отстраняване на колтуците. Партенокарпните и букетните се формират в един ствол.
Формиране на пчелноопрашваните сортове и хибриди
За тези сортове характерното е това, че на централното стъбло се образуват мъжките цветове, а на страничните – женските. Проблемът е в това, че страничните, където се образуват плодовете, се разклоняват сравнително слабо без допълнително вмешателство. Необходимо е да се подтикнат към това за формиране на повече завръзи, а това става на няколко етапа:
– централното стъбло се отрязва над 5-8 лист и се прикрепва към носещата конструкция;
– страничните разклонения също се прищипват след образуване на по два листа и завръза и се завръзват;
– разклоненията от трети порядък, образувани отстрани се съкращават само в случай, че силно уплътняват пространството на лехата. В случай, че има достатъчно пространство за проветряване – остават се да растат свободно.
Партенокарпните и букетни хибриди
При тях за получаване на добра реколта е необходимо да направите следното:
– „ослепяване“ (премахване на всички цветове, завръзи, странични разклонения и листа) на първите три възела;
– на следващите възли се оставят завръзите и по един лист, но колтуците се отстраняват;
– изправяне на централното стъбло и завръзване върху опората.
При букетните хибриди първите три възела също се ослепяват, а за увеличаване на добивите, могат да се оставят 2-3 от най-високите колтуци, като се прищипват на по 2-3 листа със завръзи. Последното е възможно само при условие, че има достатъчно място между растенията и няма да страдат от недостиг на осветление и проветряване. Има нови сортове букетни хибриди с мощно централно стъбло, които се разклоняват силно и могат да се оставят повече колтуци над четвъртия възел, като се прищипват на по 2-3 листа.
Храстовидни сортове краставици
Храстовидните краставици имат къси, компактни стъбла и всичко, от което се нуждаят е своевременно прикрепване към опорите без отстраняване на колтуци, както и прищипването им. Единственото необходимо – отстраняване на ненужните листа, сгъстяващи насажденията, както и вече плододавалите разклонения и пожълтели части.
Основни правила при формиране на краставиците
Краставиците, поради високото съдържание на вода в издънките, листата и плодовете, са по-податливи на всевъзможни инфекциозни заболявания. Това налага при подрязване, премахване на колтуци и листа да се сведе до минимум възможността за въвеждане на патогени на такива заболявания. Ето защо:
1. Препоръчително е да не се отчупват или откъсват листата и страничните разклонения, а да се отрязват с остра ножица или нож, като инструментите трябва да бъдат дезинфекцирани.
2. При отстраняване на различните части не трябва да остават пънчета, които по-късно няма да изсъхнат, а ще загният.
3. При закрепване на стъблата да не се нараняват, което може да доведе до проникване на инфекции.
По време на плододаване растенията, отглеждани на открито са значително по-натоварени от тежестта на плодовете и при вятър може да се получи ожулване и нараняване на стъблата, което също е източник на болести.
Възможно ли е отглеждане на краставици без формиране и използване на опори?
Отговорът е утвърдителен – да, може да се отглеждат без особено вмешателство от наша страна, но са необходими подходящи условия:
– достатъчно голямо пространство, позволяващо на растенията да се „разполагат“ свободно;
– подходящи сортове и хибриди;
– плодородна и добре структурирана почва.
В този случай е необходимо регулярно поливане и подходящо подхранване, включително и с азот, защото краставиците са сред малкото култури, които даже в период на плододаване се нуждаят силно от този елемент.
Най-важното – добро познаване на сорта или хибрида, което ще позволи да се придаде оптимална форма на растенията, а те ще дадат максималното от себе си.