Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.06.2022 г.

С фунгицидите на „Байер” имате зелен ефект при пшеницата дори в суха година

Втора среща с фермерите в Горна Митрополия
С фунгицидите на „Байер” имате зелен ефект при пшеницата дори в суха година

След като на 12 май екипът на „Байер Кроп Сайънс“ възстанови годишните си срещи с фермерите, представяйки полевите опити на компанията край плевенското село Горна Митрополия, където нагледно беше представено действието на препаратите за растителна защита върху площи с пшеница и царевица, месец по-късно експертите направиха втора среща. Тя се проведе на 16 юни, на същите полета, като целта беше земеделските производители от Сезерозападна и Западна България да се убедят нагледно как препаратите за растителна защита се справят с болестите и плевелите при различни фази от развитието на посевите и в условията на необичайно засушаване и безводие (опитите се проведоха преди последните дъждове) тази пролет в региона.

За читателите на Синор.бг представяме в пълнота изложението, направено от регионалния мениджър на „Байер“ за Северна Централна и Западна България Милен Мильов пред земеделските производители.

С второто издание на „Байер Агро Арена” в Горна Митрополия експертите осигуриха на фермерите добра база за сравнения, така че финално да проследят ефикасността на фунгицидите при пшеницата, както и приложението на хербицидите при царевицата, осигурили напълно чисти посеви в средата на юни.

И стопанската 2021 - 2022 година беше изключително специфична като климатични условия – със суха зима, последвана от пролетни превалявания през март - до началото на април. „След това обаче настъпи доста дълъг период на засушаване – от 25-30 дни, така че патогенът „кафява ръжда” по пшеницата, който през последните години се развиваше често в този регион, тази пролет не се прояви”, посочи Милен Мильов.

Но пък посевите не бяха пожалени от друг патоген – дрешлерата, която агресивно нападна пшеницата в контролните участъци, нетретирани с фунгицидите на „Байер”, поясни Мильов. Тук обаче на помощ са дошли продуктите на „Байер”, успешно защитили пшеничените посеви от този патоген.

„В парцелите, третирани с фунгицидите на компанията, сме свидетели на изключително ефикасното справяне с тази болест. Става въпрос за третиранията с новите фунгициди на „Байер”  - Инпут®, в доза 60 мл на декар, ранно приложение в края на март, във фаза на братене на пшеницата, последвано от Вариано® експро (Variano® Xpro), или Аскра® Xpro.

Експертите са наблюдавали още един положителен ефект - „когато сравняваме двата съседни участъка, третирани с различни дози от новите препарати, в средата на юни се вижда отчетливо физиологичният ефект от приложението на фунгицидите”, посочи Милен Мильов.

„Добра работа е свършил и Аскра® Xpro, където третирането на пшеницата беше във фаза флагов лист, с доза от 100 мл на дка, второ третиране. Вижда се стабилният зелен ефект, като пшеницата е със стабилно и зелено стъбло, с добро развитие на класове. Подфлаговият и флаговият лист са зелени, няма го типичното подгаряне, което се наблюдава в много от полетата на Западна България към момента. Това е ясен признак за стабилното въздествие на фунгицида”, посочи още Мильов. Той допълни, че „дори в сравнително суха година като тази физиологичният ефект от фунгицидите е нещо много важно, защото води до забавяне на вегетацията на растенията, като по този начини даваме шанс на посевите да дочакат дъждовния период, така че да се получат високи добиви”.

Затова и посланието на експертите от „Байер” към земеделците е да положат максимални усилия в защитата, защото природните условия са непредвидими всяка година. Когато посевите се наблюдават внимателно, тогава може да се приложи навременно растителната защита, без която трудно биха реализирали високи добиви, пояснява Милен Мильов.

С фунгицидите на „Байер” имате зелен ефект при пшеницата дори в суха година
6545
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Михаил Михайлов, регионален представител на „Байер Кроп Сайанс“ за Добрич
Есенните промоции на „Байер” се съчетават със застраховка рапица срещу непоникване при суша
Байер предвижда удвояване на пазарите си и въвежда регенеративно земеделие върху повече от 400 милиона акра
Промо пакетите на пазарния лидер не са за изпускане
Иновативната растителна защита от „Байер“ опазва пшеницата и в лоши години като тази
Първото издание на „Байер Агро Арена“ 2023 г. се проведе в землището на село Горна Митрополия
„Байер“ показа утвърдени формули за успешна защита на пшеница
Пазарният лидер в сегмента даде заявка за отлични резултати и през 2023 г.
„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица
Зелен физиологичен ефект при пшеницата и ечемика
Как да получите 20 % допълнителен добив от дълго защитно действие и хармоничен, физиологичен ефект?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини