Начало » Новини » Света
05.05.2022 г.

Мерките в земеделието, предприети от Русия заради войната

По данни на ФАО
Мерките в земеделието, предприети от Русия заради войната

sinor.bg

Войната в Украйна създаде нови условия за работа на производителите и търговците на селскостопанска продукция както в Европа, така и в света. Организацията на ООН по прехраната (ФАО) следи ситуацията и мерките, които всяка държава по света предприема, за да преодолее негативните ефекти от военните действия върху своята икономика и хранителна сигурност. Всички мерки са описани на официалната страница на ФАО, като акцентът ще падне върху действията, предприети от Русия след нахлуването й в Украйна.

Към момента Москва е отпуснала 26 милиарда рубли (250 милиона щатски долара) за подкрепа на основните агропромишлени предприятия. Достъпът до заеми с намалена лихва ще бъде опростен за такива предприятия. Ще може да се вземат преференциални заеми при няколко условия, сред които запазването на поне 90% от работните места.

Нови 30 милиарда рубли са разпределени за предоставяне на преференциални заеми на земеделски производители по програмата за преференциални кредити за земеделски производители. Схемата стартира през 2017 г. и позволява на земеделските производители да теглят краткосрочен или инвестиционен заем с 5% лихва за развитие на растениевъдството и животновъдството, както и за изграждане, реконструкция или модернизация на предприятия за преработка на селскостопански суровини. Преференциалният краткосрочен заем се издава за срок до 1 година, а инвестиционен заем – от 2 до 15 години.

Москва задели допълнителни 12 милиарда рубли за подкрепа на програмата за преференциален лизинг на селскостопанска техника, която е един от най-популярните инструменти за обновяване на селскостопанския парк. Решението ще подпомогне фермерите в най-напрегнатия период - началото на пролетната сеитба.

Освен това земеделските производители са получили право на шестмесечно отсрочване на плащанията по преференциални инвестиционни заеми, срокът на договорите за които изтича през 2022 г. За краткосрочните преференциални заеми, срокът на договорите за които също изтича през 2022 г., е възможно удължаване на срока на кредита с още една година. Размерът на субсидираната лихва по отпуснати краткосрочни заеми вече е увеличен до 100% от основната ставка на Централната банка. Преди това тази цифра беше 80%. Така ще се намалят размерът на месечните плащания и кредитната тежест за земеделските производители.

Правителството ще отпусне също 2 милиарда рубли за субсидиране на преференциалния транспорт на селскостопански продукти и минерални торове. Допълнителното финансиране ще позволи на фермерите да намалят транспортните си разходи и да увеличат доставките на зърнени и маслодайни култури, зеленчуци и рибни продукти, както и минерални торове за руските региони.

Москва одобри списък със стоки и оборудване, чийто износ от Русия е временно забранен. В него са включени над 200 продукта, като например технологично, телекомуникационно и медицинско оборудване, превозни средства, селскостопанска техника, електрическо оборудване, железопътни вагони и локомотиви, контейнери, турбини, металорежещи и каменорежещи машини, видео дисплеи, прожектори, конзоли и разпределителни табла. Износът на тези стоки е спрян за всички страни, с изключение на държавите от Евразийския икономически съюз, Абхазия и Южна Осетия. Освен това правителството спря износа на няколко вида дървен материал и изделия от дървен материал за държави, предприемащи „враждебни действия“ срещу Русия.

Прогнози за зърненият баланс след войната между Русия и Украйна

Предвид нарастващото световно търсене на соя и преработени продукти, които са важни за животновъдната индустрия, руското правителство реши да ограничи броя на контролно-пропускателните пунктове за износ на соя и соев шрот от Русия. От 1 април до 31 август включително износът на соя с автомобилен, железопътен и воден транспорт ще бъде възможен само през контролно-пропускателни пунктове в Далекоизточния федерален окръг. Износът на соев шрот също ще бъде възможен само през контролно-пропускателни пунктове в Далечния изток и морски контролно-пропускателен пункт в Калининградска област, тъй като производството на соев шрот в този регион се извършва основно от вносни суровини. Списъкът на случаите, при които ще се прилага изключение от ограниченията, включва износ на соя и шрот за страните от Евразийския икономически съюз, износ за хуманитарна помощ, както и в рамките на международни междуправителствени споразумения. Целта на решението е да се предотврати прекомерният износ на соя и шрот.

Руското правителство реши да удължи срока за плащане на кредитите за I-III тримесечие на 2022 г. за местни производители на селскостопанска, пътностроителна и общинска техника, както и на ремаркета и производители на автомобили до декември 2022 г. Това се очаква да помогне за решаването на проблема с дефицита на оборотни средства, за да се избегне заплахата от забавяне на изплащането на заплатите на служителите. Решението се приема добре от производителите на автомобилна техника и техните дъщерни дружества, които попадат под санкциите на Западния свят. Тези предприятия имат право да заплатят таксата за четвъртото тримесечие на 2021 г. до 20 декември 2022 г.

Руското правителство въведе износни мита върху слънчогледов шрот и маслодаен лен. Те ще бъдат валидни от 1 май до 31 август 2022 г. за продукти, изнасяни от Русия извън Евразийския икономически съюз. Размерът на митото за износ на маслодаен лен ще бъде 20 %, но не по-малко от 100 щатски долара за тон. Страната определи квоти също за износ на слънчогледово олио – до 1,5 милиона тона и слънчогледови трици – до 700 000 тона в сила до 1 септември 2022 г.

Поради нарастване на вътрешното търсене на бяла захар Москва облекчи процедурите за получаване на разрешения за внос. Сега Министерство на земеделието изисква по-малко документи от компании, желаещи да внасят стоката в Русия. Към заявлението за внос вече трябва да се приложат само копия от учредителните документи и външнотърговския договор за доставка на бяла захар. Освен това всяка компания, която разполага с такъв договори, може вече да кандидатства за разрешение.

Руският премиер подписа указ за увеличаване на квотите за износ на минерални торове с близо 700 хил. тона. Квотата за износ на азотни торове се е увеличила с 231 хил. тона до 5,7 млн. тона, а на комплексни торове — с 466 хил. тона до 5,6 млн. тона. Ограничението ще бъде валидно до 31 май 2022 г. включително и не засяга износа за Южна Осетия, Абхазия, Донецк и Луганската народна република. Според руското правителство тези мерки са необходими за подкрепа на производителите на торове, които са изложени на риск от залежаване на стока поради ниското търсене на вътрешния пазар и санкциите, наложени от ЕС и САЩ.

На фона на спрения износ на зърно за Западния свят Русия временно забрани износа на зърно и частично на захар за Евразийския икономически съюз. Допълнителни ограничения върху износа на пшеница, ръж, ечемик и царевица бяха наложени чрез ембарго, което е в сила до 30 юни 2022 г. Забраната не се прилага за доставки на хуманитарна помощ, като и за част от международните транзитни превози към Абхазия, Южна Осетия, народните републики Донецк и Луганск, както и в редица други случаи. Този ход допълнително ще свие световните доставки на пшеница в момент, когато войната на Русия с Украйна възпрепятства износа от региона.

През последните дни Украйна обяви, че руските военни сили са започнали да присвояват зърно от окупирани райони на Украйна.

Лилия Александрова

Мерките в земеделието, предприети от Русия заради войната
8291
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
ССА
Ето как фермерите ще печелят от продажба на вредни емисии
Анализ за конкурентността на българските стопанства
Смесените стопанства и пчеларите са единствените в България, с висока финансова обезпеченост
Заради невъзможността за качествена подготовка на нивите и скъпите азотни торове
В Украйна ще садят повече слънчоглед и соя за сметка на царевицата
Решения на Министерския съвет
Кабинетът одобри важни финансирания от Българската банка за развитие за малкия бизнес
Мнението на бранша
Джиков: Кредитирайте ни сега, когато садим, а през май си върнете заемите с ковид помощта!
За малкия и среден бизнес
Ново кредитиране за преработвателите на рози през ББР
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини