Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.05.2022 г.

Как да поливаме тиквичките за добра реколта?

Как да поливаме тиквичките за добра реколта?

Тиквичките са една от най-непретенциозните зеленчукови култури, отглеждането на която не създава сериозни проблеми. За добро развитие и обилно плододаване е важно да ги поливаме правилно. Ако не отделим дължимото внимание на тази процедура, тогава реколтата ще бъде много незадоволителна не само по отношение на количеството, но и на качеството.

През различните етапи на развитие на тиквичките, те се поливат по различен начин. За тази култура е важно не честото, а обилно поливане. Добре е да оставим почвата да изсъхне между поливанията, но всяко пресушаване и преовлажняване затрудняват развитието, а може да се стигне и до загуба на растенията.

Не трябва да има рязък преход от обилно поливане към засушаване. Това е особено важно за младите и още неукрепнали растения, които започват да боледуват и лошо плододават.

Четири са основните грешки, които се допускат при поливане на тиквичките:

1. Основна грешка, която се допуска при поливането е температурата на водата. Тя трябва да бъде не по-ниска от +10-12 градуса по Целзий. Не се замисляме за това, но поливането със студена вода стресира растенията, а в резултат на това плодовете забавят развитието си и много по-често се получава загниване. Най-добрият вариант е водата да е престояла на слънце поне един ден.

2. Прекомерното поливане преди плододаване води до формиране на изобилие от мъжки цветове. Много често се наблюдава, че изобщо няма завръзи. При появата на първите бутони поливането трябва да се съкрати до минимум, но да не пресъхва почвата – тя се мулчира със суха трева, слама или друг подходящ материал. Преди плододаване тиквичките се поливат само след напълно изсъхване на почвата.

3. Когато тиквичките започнат вече да плододават, тогава е необходимо поливането да се увеличи. Водният обем трябва да бъде такъв, че почвата след поливане да остава леко влажна. В идеалния случай през този период е необходимо поливането да се осъществи по начин, позволяващ почвата да задържи влагата за 4-5 дни. Това зависи от конкретните климатични условия и вида на почвата.

4. При поливането листата трябва да се предпазват от мокрене, защото влагата може да предизвика гниене. Това често се случва, ако навън е по-студено и изпарението не е толкова активно. Полива се рано сутрин или вечер, когато слънцето клони към залез, за да не се получи изгаряне.

При много топло и сухо време поливане се прави не по-рядко от един път на три дни. Поливането се осъществява под всеки храст, а водата трябва да проникне на дълбочина 0,5-0,6 м. Преди формиране на завръзите за всеки храст са необходими около 10 л вода. След цъфтеж и появата на малките плодчета, тогава количествата се увеличават на 15 л.

Корените на тиквичките са разположени на голяма дълбочина (могат да достигнат до 2 м) и това налага обилно поливане.

Когато над почвата се виждат корени, тогава те трябва задължително да се покрият с почва и мулчират.

Как да поливаме тиквичките за добра реколта?
33163

Последни материали
Виж
Австрия се интересува от обмен на породисти животни и генетичен материал
Утежняват правилата за превоз на животни в Европейския съюз
До средата на декември промените в националната стратегия за земеделие ще бъдат изпратени към ЕК
Скоро ще заработи нов сайт за Стратегическия план
В Италия конфискуваха ферма за връзки с мафията
Благотворително
Отново може да купите коледни елхички от горските с добра кауза
Почти 90 на сто от доставките идват от Украйна и Бразилия
Спадът във вноса на царевица в ЕС се задълбочава
Свързани материали
Виж
Кюфтета от тиквички и патладжани
Практично
Бърза реакция при върховото гниене на тиквичките
Има разлики с други зеленчуци
Необходимо ли е да се режат част от листата и стъблата на тиквичките?
Грешки при отглеждане на тиквичките могат да ни оставят без реколта
Практика
Когато тиквичките цъфтят, но не дават плодове
Ценни съвети
Брашнестата мана е сериозен проблем за тиквовите култури
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини