Начало » Новини » Коментари
18.04.2022 г.

Само с казуса „Къщи за тъщи” властта би натрупала точки, ако го реши!

Комисията по земеделие ще го разисква на 20 април
Само с казуса „Къщи за тъщи” властта би натрупала точки, ако го реши!

sinor.bg

Точно преди Великден, на 20 април парламентарната комисия по земеделие ще изслуша представителите на реалния селски туризъм, пострадали заради политическите игри и скандали с къщите за гости, на които сме свидетели повече от 12 години. Ако управляващата коалиция, чиито врагове успешно я оплюват от началото на мандата досега, успее да разреши оплетения казус със селските къщи, със сигурност би поставила на място не само цялото роднинско войнство на депутати и кметове, приближени до сегашната опозиция, които с европари успяха да си настроят крайградски вили. Но биха прокарали и път за разрешаване и на куп други съдебни спорове, докарали до фалити огромна част от законно работещия бизнес.

Скандалът с така наречените „къщи за тъщи” ни беше припомнен през миналата седмица, когато група от съдържателите на реално работещи селски къщи, честно изградили бизнеса си със средства от ПРСР 2007-2013 г., се срещнаха със зам. министъра на земеделието Иван Христанов, за да потърсят съдействие за разрешаване на оплетения юридически проблем, спретнат им от предишното 12-годишно управление. На срещата присъстваха още директорът на фонд „Земеделие” Николай Каварджиклиев, експертът  от вътрешния одит Денислав Соколов, а от страна на бизнеса - председателят на програма “Пендара” Гергана Кабаиванова, както и адвокат Катрин Стоилова, представляваща засегнатите мениджъри, развиващи селски туризъм.

Сигналите се сипеха

Пред Синор.бг адвокат Стоилова поясни, че „от 2019 г. досега работещите къщи за гости не могат да получат разбиране и адекватна защита на правата си от нито една институция в България. Като в същото време „се оказват „виновни“ за ангажименти и отговорности, които договорно не са поемали с държавните институции. Всичко това е резултат от приет преди три години нормативен акт, въз основа на който вместо истинските виновници за източване на евросредства с „къщите за тъщи”, осъдените да връщат евросредства са хората, решили да развиват селски туризъм. Но пострадали жестоко, защото в момента сметките на някои от тях са запорирани - въпреки все още неприключените дела срещу тях. Срещу други пък са правени опити за откриване досъдебни производства сякаш те са най-големите углавни престъпници в държавата", се посочва в 25-странчния доклад, който адвокатът е представил на сегашното ръководство на агроминистерството и фонд „Земеделие”.

Ето и накратко закусът, вкарал собствениците на селските къщи в поредния „Параграф 22”.

Още през 2018 година в окончателния одиторски доклад на ЕК за изпълнението на ПРСР 2007-2013 г. (така наречената последваща оценка (ex-post) КАТО ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ СЕ ПОСОЧВА недвусмислената констатация, че „ДФЗ е пропуснал да приеме навременно методология за санкциониране на нарушенията, извършени по ПРСР в този период”. Управлението на ГЕРБ обаче реагира много по-късно, когато се разбира, че ЕК ще санкционира България за касуза с къщите.

И през 2019 г. се демонстрира привидна активност - уж за разкриване на реалните виновници. Първите проверки, извършени в периода до 30 юни 2019г., показват, че голяма част от къщите за гости функционират по предназначение, приемат гости, реализират нощувки, плащат данъци, т.е. развиват туризъм в най-слабо развитите селски райони в България. В повечето контролни листове от тези проверки се съдържа изрична констатация от ДФЗ, че„не са налични данни и информация за неизпълнение на договорни и нормативни задължения на ползвателя, които да налагат извършване на разширен екс-пост контрол по проекта; инвестицията функционира като къща за гости; не е констатирана промяна на функционалността; активите са налични и функционират и приложените към заявката за плащане документи са налични при бенефициера.“

Все пак, в хода на проверките се установява, че има и къщи за гости, които в действителност не функционират по предназначение, не приемат гости, нямат нощувки, не могат да докажат почти никаква икономическа дейност.

Раздутия балон, наречен подкрепа за дребните фермери

Под обществения натиск и засиленото наблюдение от страна на европейските органи, ДФЗ и действащото правителство действат като „слон в стъкларски магазин“ – вместо справедливо да определят и санкционират неработещите къщи за гости, те постфактум предприемат санкционни мерки срещу всички бенефициенти по мерки 311 и 312 от ПРСР 2007-2013 г.

В края на юни 2019 г., в спешен порядък Народното събрание приема промени в Закона за подпомагане на земеделските производители („ЗПЗП“), обн. в ДВ на 28.06.2019 г., с които оправомощава изпълнителния директор на ДФЗ да одобри правила за санкциониране на нарушения, извършени от бенефициенти по мерките от ПРСР 2007-2013 г., както и да издава актове за установяване на публични държавни вземания (АУПДВ) и решения за налагане на финансови корекции, които подлежат на предварително изпълнение (чл. 27, ал. 5 – ал. 9 от ЗПЗП).

ДФЗ е притиснат от изтичащия през октомври 2019 г. мониторингов срок за последните проекти по мерки 312 и 311 от ПРСР 2007- 2013 г. На 30.08.2019 г., един месец преди края на мониторинговия период, шест години след подаването на заявленията за кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ по мерките от ПРСР 2007-2013 („Правилата“), издадени от Изпълнителния директор на ДФЗ, с които се въвеждат тежки санкции за бенефициентите.Така че чадърът над „къщите за тъщи” е измислен перфектно.

И въпреки липсата при проверките през юни 2019 г., в края на октомври 2019 г. изведнъж се констатират нарушения в немалка част от къщите за гости, при които 5-годишният мониторингов период за много от проектите вече е изтекъл. Тогава ДФЗ изпраща уведомителни писма до около 90% от бенефициентите от последния прием на заявления по ПРСР 2007- 2013 г., с които им се съобщава, че към тях се открива производства по издаване на актове за публични вземания АУПДВ с аргумента, че в хода на допълнително извършени проверки било констатирано неизпълнение на заложените в бизнес плановете прогнозни приходи и параметри за устойчива заетост от страна на бенефициентите. „ДФЗ обаче не представя доказателства относно конкретния период/дати, когато са извършени тези проверки, нито е информирал бенефициентите за тях”, посочва адвокат Стоилова.

На практика, за да оправдае свои грешки, неефективност и ненавременно осъществен контрол дали къщите за гости реално работят, през 2019 г. фондът е прехвърлил цялата вина върху 90 на сто от получателите на субсидии по тези мерки, дръзнали да помечтаят и осмелили се да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ от Европа, коментира и Гергана Кабаиванова. И добавя как казусът "къщи за тъщи" се употребява напоително с политически цели вече две години, без да бъде помогнато на реалните потърпевши. Защото още през 2018 г. европейските одитори са предупредили, че истинският виновник за „къщите за тъщи” е била администрацията във фонд „Земеделие”.

Докладът на адвокат Стоилова заедно с молбата на бизнеса да се намери решение на техния проблем е депозиран до председателите на комисиите по земеделие Пламен Абровски, на туризма Илин Димитров и до евродепутата Цветелина Пенкова. Изход от сложната ситуация тепърва ще се търси и от депутатите от „Продължаваме промяната” Росен Костурков, Гергана Данева и Екатерина Димитрушева, поясни още Гергана Кабаиванова.

На заседанието си на 20 април комисията по земеделие в парламента ще изслуша потърпевшите представители на бизнеса. Да се надяваме, че народните представители ще се обединят около правилното законодателно решение.

Екатерина Стоилова

Само с казуса „Къщи за тъщи” властта би натрупала точки, ако го реши!
11167
 

Последни материали
Виж
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Свързани материали
Виж
Купувачите с по-ниски доходи се отказаха от мечтата за живот на спокойствие
Селските къщи в Благоевградско остават желани въпреки поскъпването им
След 47-то Народно събрание
И този парламент ще решава казуса с къщите за гости
Липса на капацитет или на експертиза?
Пълна медийна мъгла над казуса с къщите за гости вече десети месец
Европейската прокуратура погна измамниците с къщи за гости за агротуризъм
Казус с десетгодишна история
Фонд „Земеделие” не е приключил кореспонденцията с ОЛАФ по казуса с „къщите за гости”
Съвместни инспекции на ОЛАФ и фонд Земеделие
Нови проверки на къщите за гости включват проекти, подписани преди 10 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини