Начало » Новини » Страната
07.09.2023 г.

Селските къщи в Благоевградско остават желани въпреки поскъпването им

Купувачите с по-ниски доходи се отказаха от мечтата за живот на спокойствие
Селските къщи в Благоевградско остават желани въпреки поскъпването им

Значително е повишението на цените на къщите в селата около Благоевград, но интересът към закупуване на такъв имот се запазва висок, каза за Българската телеграфна агенция Христо Стойнев, дългогодишен брокер в една от агенциите за недвижими имоти в града.

Според Стойнев интересът е основно от млади семейства, разполагащи с нужните доходи, за да си позволят подобна инвестиция. Той е предимно към имоти, които са сравнително поддържани, тоест готови за живеене в близост до града. В случаите, когато къщата ще се обитава само през уикендите, се търсят по-евтини имоти, макар и с необходимост от ремонт. Водещо и в двата случая е наличието на голям двор.

Търсенето на имоти в селата се увеличи значително през пандемията от коронавирус, за да могат хората да работят от вкъщи, припомни брокерът. „Пандемията направи така, че цял отрасъл да се развие доста скоростно по отношение на къщите, започнаха да се строят много къщи и да се купуват на високи цени и това даде тласък на предприемачите да купуват парцели. Оттам скочиха цените и на парцелите, скочиха цените и на някои земеделски земи, които има възможност да се преустроят на парцел, с добър достъп, добра локация", уточни той.

Това е единият фактор, който повишава цените на имотите, смята Стойнев. Другият е инфлацията след пандемията. Купувачи остават основно хора с по-високи доходи, докато тези с по-ниски спряха да търсят по селата, сподели той.

Увеличението в цените е около и дори повече от двойно. Има къщи, които от 50 хил. евро станаха 80 хиляди евро, а някои дори прескочиха 100 хил. евро, отбеляза брокерът. „Има случаи, в които някой продава на висока цена къща, продавачи от съседни имоти решават, че и техният имот струва същите пари, влагат и емоции и започват да търсят висока стойност за имота, макар че, да речем, е в по-лошо състояние, има нужда от ремонт“, обяснява той.

На този етап има и търсене, има и предлагане, но обикновено хората се интересуват от имоти на по-ниски цени, а в момента такова предлагане нямаме, изтъкна Стойнев. Търсят се имоти, които предлагат удобства, близки до тези в апартаментите – къщи на 30-40 години, които са със старо обзавеждане и имат нужда от ремонт, са с по-ниски цени, но пак не съвсем, защото няма кой знае какво предлагане, уточни той.

Плавно увеличение на населението отчитат и кметове от населените места край Благоевград. Едно от предпочитаните села за живеене от млади семейства е Покровник, което е само на няколко километра от града, има редовна линия на градския транспорт с автобуси на всеки час от сутрин до вечер, детска градина и добро водоснабдяване.

Селото се развивало винаги, имаше интерес и преди пандемията, но в последните години хората явно решиха, че е по-добре на село, обяви за БТА кметът на Покровник Недко Ангелов. По думите му в селото почти няма свободни имоти и парцели, които да се предлагат на пазара. „На мен специално по 2-3 пъти месечно ми се обаждат да ме питат дали има свободен имот за закупуване", посочва Ангелов.

Според него търсенето е както на ново, така и на старо строителство и на парцели. Селото има около 1200 постоянни жители, а тенденцията е към увеличение, отчита кметът на Покровник. „С кметовете на други села като коментираме, при тях също има търсене на имоти, макар на места да има проблеми с водоснабдяването и благоустрояване", изтъкна той.

Една от стъпките за подобряване на живота в селата е промяна на Общия устройствен план, заяви за БТА кметът на община Благоевград Илко Стоянов. В настоящия селата не са били заложени за развитие и това дава своето отражение, подчерта Стоянов. Добрата новина е, че хората искат да живеят в селата около Благоевград и търсят по-спокоен живот, а населените места около града притежават необходимите дадености, смята той. За целта следва да се обърне внимание на самото градоустройствопрез години, като се създаде стратегия за развитие на селата. „Имаме прекрасни села – Лешко, Габрово, Дебочица, да не забравяме Дъбрава, което е едно от най-живописните села в нашата община с лозовите си масиви и планинската гледка", изтъкна общинският кмет. По думите му тези дадености осигуряват възможност за туризъм, но без да се допуска презастрояване на малките населени места, чиито плюс е именно спокойствието.

Сред нещата, предвидени за подобрение в селата, са транспортната схема на автобусите, водоснабдяването и други. В много от селата има филиали на детски градини, а ние имаме ангажимента те да работят дори и на абсолютния минимум, за да бъдат в улеснение на младите семейства, подчерта Стоянов.

Селските къщи в Благоевградско остават желани въпреки поскъпването им
1521
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Набиха служител на горското в Благоевград
Информационни дни Кампания 2020
С 50 на сто са нараснали площите със зеленчуци в Благоевградско
Първи положителни проби на чума при диви свине в района на „ДГС Благоевград”
Инж. Сашко Попов е назначен за директор на Регионална дирекция по горите – Благоевград
След взетите проби
Доказано е, че в Благоевградско няма чума по овцете
БАБХ
Проверяват се сигнали за съмнения за болести по животните в Благоевградско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини