Българските производители на пресни зеленчуци като марули, салати и спанак отдавн спазват стриктно нормите за торене и това личи от внезапните проверки, направени от Българската агенция по безопасност по храните преди празниците.
От 14 февруари досега инспекторите са направили анализи на продукцията в оранжериите на 280 земеделски стопани, където се отглеждат салати, спанак, домати, краставици, пипер, целина, лук, чесън, копър, магданоз, зеле, рукола и репички, съобщиха от агенцията.
Установени са несъответствия само в две проби на марули, при които лабораторно е констатирано наличие на остатъчни вещества от пестициди, и една проба спанак, който съдържа наднормени количества тежки метали. Стопаните ще понесат санкции, разписани със законите за защита на растенията и за административните нарушения.
Проверките около празниците продължават, като те се извършват основно от Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ). Обектите са оранжерите, къдетосе произвеждат листни зеленчуци.
Проследява се произходът на подготвения за засаждане разсад, използваните семена и/или посадъчен материал, както и вземане на проби от отглежданите култури за анализ за остатъци от пестициди и замърсители.
Засиленият контрол е с оглед да се гарантира предлагането на безопасна оранжерийна продукция на пазара и намаляване на рисковете и въздействието от употребата на пестициди върху здравето на хората и върху околната среда.