Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Като римляните да си направим омлет от роза лавадула

Ново направление в отглеждането на здравословни храни
Синор.БГ / 30.10.2019 г.
Като римляните да си направим омлет от роза лавадула

sinor

Цветя против стареене и за оздравяване е ново бързоразвиващо се направление в отглеждането на градински култури. Не само рози, но и невен, латинка, тагетис, лавандула, хибискус или теменужки скоро ще бъдат сервирани под различна форма. Консумацията на цветя съвсем не се явява като някаква иновация, защото още древните римляни са се угощавали с омлети, приготвени с рози и лавандула. Върхът в използването на цветя за гастрономически цели бил достигнат във викторианска Англия, главно под формата на различни сосове. Не остава по-назад и френската кухня, носеща славата си с изтънчени вкусове и аромати, галещи сетивата.

Съвсем скоро цветята отново ще станат много често срещана съставка в ястията по цял свят. Това, че не са станали популярни досега се дължи на кратките срокове на годност при продажба в свежо състояние.

Компаниите, занимаващи се с маркетинг на този вид продукти в Европа твърдят, че търсенето непрекъснато се повишава. Консумацията на цветя е много по-често срещана в Азия – Китай, Индия, Тайланд, Сингапур и др. Те изпреварват значително европейските страни, защото предлагат възможност и за продажба на цветя с по-дълъг срок на годност –  дехидратирани, лиофилизирани, желирани, кристализирани, под формата на брашно и др.

Отглеждането на ядливи цветя не се отличава от отглеждането на други градински култури и изборът на подходящ вид и сорт, съобразен с климатичните особености е важен.

Фармацефтите изтъкват свойствата на екстрактите от цветя и биологичната им активност, както и ползите от приемането им на антиоксидантно, невропротективно и антимикробно ниво.

Най-забележими са антиоксидантните и антистареещи свойства на теменужката (африканска и обикновена), както и техния невропротективен потенциал. Висока биологична активност се наблюдава и при цетовете на тагетиса.

От своя страна екстрактите от цвят на розмарин и лук се отличават с високата си бактерицидна способност. Те са ефективни при инхибиране на образуването на биофилм – факт, даващ голям потенциал като антибиотик.

Според специалистите цветята са храна с обещаващо бъдеще. Много гурме ресторанти отдавна са включили цветни нюанси в своите рецепти, а това в крайна сметка води до появата на тези продукти и по рафтовете на магазините – цветя за салати, супи, сосове и дресинги, цветя за десерти, сладка и желета. Те могат да служат и за декорация на различни храни.

От листата и цветовете на глухарчето и латинката се получават много полезни и богати на витамини салати.

Цветовете на тиквата се използват за пържене, паниране или пълнени с различни видове сирена. От лавандула се приготвят десерти, сладоледи и сиропи, а от цветовете на ароматния жасмин, монардата и ехинацеята  – чай и сироп. Една от най-скъпите подправки – шафран се получава от минзухар. Захаросаните цветове на бялата хризантема и цветовете на цитрусовите са прекрасна декорация за торти и други сладкарски изделия.

От цветя могат да се произвеждат функционални нискокалорични храни с отлични хранителни характеристики, както и много хранителни добавки.

Продължава изследването на цветя, показващи невропротективни ефекти за профилактика и лечение на заболявания, като болест на  Алцхаймер.

Като римляните да си направим омлет от роза лавадула
12082
 

Последни материали
Виж
Решения на Министерския съвет
Одобрена е новата тарифа за промяна на предназначението на земеделските земи
С постановление от днес
Няма да има увеличение на таксите на БАБХ! Запазват се, но в евро
Националната федерация „Земеделие и горско стопанство“ към „Подкрепа“
Протест на нископлатените служители в земеделието пред Триъгълника на властта
На 9 декември в София
Съюзът по хранителна промишленост отбелязва 60-годишен юбилей
На 27 и 28 ноември
Агросеминарът на НАЗ: Министри и фермери, с фокус върху напояването и бъдещата ОСП
На днешното заседание
Правителството дава ход на компенсацията за напояване
Свързани материали
Виж
Декоративните разсадници в Германия намаляват, продукцията също
В Турция откриха ново растение – „космат дрозд“
Какви цветя да засадим до краставиците за по-добра реколта
Броени дни остават до откриването на изложението „Природа. Лов. Риболов“ и „Цветна пролет“
Полезни съвети
Цветята, които оказват благоприятно влияние върху добивите от зеленчуци
Полезни съвети
Стайни цветя са естествени стимулатори за ускоряване развитието на разсада
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини