Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
30.10.2019 г.

Като римляните да си направим омлет от роза лавадула

Ново направление в отглеждането на здравословни храни
Като римляните да си направим омлет от роза лавадула

sinor

Цветя против стареене и за оздравяване е ново бързоразвиващо се направление в отглеждането на градински култури. Не само рози, но и невен, латинка, тагетис, лавандула, хибискус или теменужки скоро ще бъдат сервирани под различна форма. Консумацията на цветя съвсем не се явява като някаква иновация, защото още древните римляни са се угощавали с омлети, приготвени с рози и лавандула. Върхът в използването на цветя за гастрономически цели бил достигнат във викторианска Англия, главно под формата на различни сосове. Не остава по-назад и френската кухня, носеща славата си с изтънчени вкусове и аромати, галещи сетивата.

Съвсем скоро цветята отново ще станат много често срещана съставка в ястията по цял свят. Това, че не са станали популярни досега се дължи на кратките срокове на годност при продажба в свежо състояние.

Компаниите, занимаващи се с маркетинг на този вид продукти в Европа твърдят, че търсенето непрекъснато се повишава. Консумацията на цветя е много по-често срещана в Азия – Китай, Индия, Тайланд, Сингапур и др. Те изпреварват значително европейските страни, защото предлагат възможност и за продажба на цветя с по-дълъг срок на годност –  дехидратирани, лиофилизирани, желирани, кристализирани, под формата на брашно и др.

Отглеждането на ядливи цветя не се отличава от отглеждането на други градински култури и изборът на подходящ вид и сорт, съобразен с климатичните особености е важен.

Фармацефтите изтъкват свойствата на екстрактите от цветя и биологичната им активност, както и ползите от приемането им на антиоксидантно, невропротективно и антимикробно ниво.

Най-забележими са антиоксидантните и антистареещи свойства на теменужката (африканска и обикновена), както и техния невропротективен потенциал. Висока биологична активност се наблюдава и при цетовете на тагетиса.

От своя страна екстрактите от цвят на розмарин и лук се отличават с високата си бактерицидна способност. Те са ефективни при инхибиране на образуването на биофилм – факт, даващ голям потенциал като антибиотик.

Според специалистите цветята са храна с обещаващо бъдеще. Много гурме ресторанти отдавна са включили цветни нюанси в своите рецепти, а това в крайна сметка води до появата на тези продукти и по рафтовете на магазините – цветя за салати, супи, сосове и дресинги, цветя за десерти, сладка и желета. Те могат да служат и за декорация на различни храни.

От листата и цветовете на глухарчето и латинката се получават много полезни и богати на витамини салати.

Цветовете на тиквата се използват за пържене, паниране или пълнени с различни видове сирена. От лавандула се приготвят десерти, сладоледи и сиропи, а от цветовете на ароматния жасмин, монардата и ехинацеята  – чай и сироп. Една от най-скъпите подправки – шафран се получава от минзухар. Захаросаните цветове на бялата хризантема и цветовете на цитрусовите са прекрасна декорация за торти и други сладкарски изделия.

От цветя могат да се произвеждат функционални нискокалорични храни с отлични хранителни характеристики, както и много хранителни добавки.

Продължава изследването на цветя, показващи невропротективни ефекти за профилактика и лечение на заболявания, като болест на  Алцхаймер.

Като римляните да си направим омлет от роза лавадула
10992
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Утре започват изложбите „Природа, лов, риболов“ и „Цветна пролет“
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата
Тиквата е питателно лакомство за стайните цветя
Полезни съвети
Аранжиране и подходящ избор за цветна градина под дърветата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини