Начало » Новини » Страната
01.04.2023 г.

Кога и защо се стига до стрелкуване на салатите и как можем да го предотвратим

Полезни съвети
Кога и защо се стига до стрелкуване на салатите и как можем да го предотвратим

Стрелкуването е процес, при който растенията развиват цветоноси и образуват семена. Когато растенията цъфтят, това обикновено се счита за положително, но при зеленолистните култури, отглеждани заради ядливите им листа, като салати, спанак, къдраво зеле и подобни култури това не е желателно. При стрелкуване вкусът се променя, а листата остават дребни и жилави, което ги прави негодни за консумация. Характерно е за културите, имащи предпочитания към по-хладните сезони.

Какво е характерно за салатите?

Има стотици разновидности – от меки и нежни до хрупкави и разноцветни. Повечето видове растат бързо и съзряват за 5 до 8 седмици. Повечето от тях са подходящи за продължително прибиране на реколтата, така че можем да отрежем няколко листа по всяко време, когато искаме да приготвим нещо, без да изваждаме цялото растение.

Интересен факт е, че салата айсберг е получила името си в началото на 20 век, когато още не е имало хладилници за транспортиране и в Калифорния фермерите са я покривали с натрошен лед, за да я предпазят от увяхване и разваляне.

Салатите са зеленчук за по-хладните сезони и са подходящи за отглеждане като втора култура. Вече има сортове, които се сеят целогодишно, но в по-топлите региони на страната, където летните температури са високи, реколтата остава слаба.

Други градински култури, склонни към стрелкуване, са репички, цвекло, броколи, кориандър, копър, босилек и др.

Защо листата на салатите губят окраската си и избледняват?

Салатите започват да стрелкуват с повишаване на температурата. Топлината може да бъде фактор за появата на цветоноси, ако температурите се повишат при наближаване фазата на зрелост и в комбинация с продължителна светла част на деня. Дневни температури над 23 градуса по Целзий и нощни над 18 градуса също могат да доведат до стрелкуване на салатите.

Излагането на ниски температури, когато растенията са във фаза на разсад, също може да играе известна роля. Ако разсадът бъде изложен на температури 5 градуса или по-ниски няколко дни подред, той ще започне да формира бутони, но цветоносите ще се появят тогава, когато времето се затопли.

Някои сортове стрелкуват по-късно от други и са описани като „устойчиви“, но тъй като се намесват различни условия, това  не е гаранция. Към устойчивите сортове спадат Лоло Россо, Чудото на Верано, Бохемия F1 и др. Като правило всички салати образуват цветоноси, но при главестите сортове и тези с по-затворена розетка стрелкуването настъпва по-бавно. Това позволява да се отглеждат целогодишно.

Може ли да се предотврати ранното стрелкуване на салатите?

За да избегнем ранното образуване на цветоноси при салатите, ще помогне не само изборът на подходящ сорт, но и условията на отглеждане, които включват:

1. Избор на сенчесто място

Успешното отглеждане на салати през лятото изисква засаждане на сенчесто място в градината. Те могат да бъдат скрити зад или под високи растения, както и да се отглеждат в контейнери, които могат лесно да бъдат преместени в по-сенчести зони в горещите часове на деня. Важно е да се запази почвата хладна, за да останат листата сочни.

2. Редовно поливане на салатите

Редовното поливане и в необходимите количества вода е друго важно условие за качествено отглеждане. Добра техника е да се използва студена вода за обилно напояване преди засяване на семената в летните горещини, като след това се покрива с нетъкан текстил или плътен картон, а този процес се повтаря до появата на кълнове. Това е особено важно тогава, когато е много горещо – студената вода ще намали температурата на почвата и това ще позволи на салатите да поникнат.

Когато е много топло и сухо, се полива всеки ден, а може и по-често (сутрин и вечер), защото листата на салатите се състоят основно от вода и повяхват бързо. Корените на салатите са обикновено плитки, така че честото поливане е по-важно от дълбокото.

3. Използване на подходящ материал за засенчване

В магазинната мрежа се предлагат различни типове покривала, които са проектирани да предпазват растенията от дъжд и слънце, но и за защита от интензивните ултравиолетови лъчи, които могат да причинят ранно стрелкуване на салатите. Покритията могат да предпазват растенията в студения сезон, както и от вредители. Важно е посредством опори да се поддържат на необходимата височина, която да осигурява достатъчно място за растеж.

4. Своевременно отстраняване на появилите се цветни пъпки

Ако в прохладните сезони салатите образуват цветоноси, тогава трябва да се отстранят възможно най-рано. Растенията в крайна сметка ще загинат – щом са започнали процес на цъфтеж, това е неизбежно, но ще удължим периода за прибиране на реколтата.

5. Отглеждане на есенна реколта

Салатите растат бързо и при есенно засяване само за няколко седмици можем да отгледаме най-добрата реколта за годината, без да загуби цвят. Хладният сезон е много благоприятен за бърз растеж.

6. Прибиране на реколтата

Най-доброто време за прибиране на салатите е сутрин, когато листата са пълни с влага и под влияние на слънцето не са започнали да увяхват. При главестите сортове салати реколтата трябва да се прибере преди да са започнали да се удължават на височина, защото това е сигнал, че започва образуването на цветоноси, от което вкусът ще пострада неизбежно.

Кога и защо се стига до стрелкуване на салатите и как можем да го предотвратим
10239
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Как да се справим с този упорит вредител
Напаст от белокрилка в горещините
Контрол
От 280 производители на салати само трима са прекалили с пестицидите
Ново направление в отглеждането на здравословни храни
Като римляните да си направим омлет от роза лавадула
Mоже да отгледате заедно с цветята в стаята
Разсад за ранни салати
За дефицита на репички и салатните акции по пазарите
Салати и марули през зимно-пролетния сезон
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини