Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.06.2022 г.

Напаст от белокрилка в горещините

Как да се справим с този упорит вредител
Напаст от белокрилка в горещините

Капаните на "Виссер опора" са много ефективни срещу тази напаст Снимка: sinor.bg

Белокрилката е сред най-опасните вредители по зеленчуковите култури. Наречена е така, защото тялото и крилата и са покрити с бял восъчен прахообразен налеп и външно изглежда, че наистина е бяла. Скрива се по долната страна на листата, но когато се разклатят, бял облак от насекоми излита във въздуха. Това подсказва, че трябва да се вземат спешни мерки.

Белокрилката напада много и различни зеленчуци като домати, пипер, краставици, тиквички, патладжан, салати, спанак, фасул, редица декоративни растения и плевели. Тези култури се отглеждат по различно време на годината, което дава възможност да се увеличава плътността на вредителите.

Развитието на белокрилката е сложно, а ларвите й освен всичко друго са покрити с восъчна защитна бариера и това ги прави практически неуязвими за повечето инсектициди. Поради това борбата с този вредител е много трудна. От яйце до ларва са нужни две седмици, а до възрастно насекомо само 25 дни.

Всяка женска снася от 130 до 280 (понякога до 500) яйца по долната страна на листата. Вредят  възрастните, ларвите и нимфите – хранят се с листа и по-ограничено с листните дръжки, стъблата и плодовете. По горната част на листните пластини се появява налеп, върху който впоследствие се развиват гъбички, предизвикващи деформация и изсъхване. Ако не се вземат необходимите мерки, листата могат да загинат напълно, което води до отслабване на растенията и изоставане в растежа, а всичко това – до по-слабо плододаване и влошаване на качеството на продукцията.

Белокрилката развива до 10-12 поколения за година при благоприятни за това условия. Когато температурите паднат, възрастните мигрират в закритите съоръжения или по домовете, внесени заедно с цветята и там зимуват. Установено е, че независимо от южняшкия си произход, белокрилката издържа на минус 15 градуса по Целзий при безснежно време до седмица, а в условията на снежна покривка преживява при по-ниски температури.

"Виссер опора" предлага решения срещу този вредител

Вредителите през деня стоят неподвижни, освен когато растението се разклати, но летят само на къси разстояния и кацат почти винаги от долната страна на листата. Активни са през нощта и тогава прелитат от едно растение на друго.

Превантивни мерки

В борбата с белокрилката превенцията е много важна. На първо място трябва да се обърне внимание на затворените съоръжения, ако има такива. След края на сезона е необходимо да се премахнат всички растителни остатъци и да се обработи почвата. В празните оранжерии е полезно да се използват серни димки.

Сеитбообращението и изгарянето на растителните осатъци са особено полезни стъпки в борбата с белокрилката. Много важно е и своевременното отстраняване на плевелите и спазване на схемите за засаждане на зеленчуковите култури.

Белокрилката е тропическо насекомо и когато е твърде студено или твърде сухо – популацията намалява значително.

Борба с белокрилката в закрити съоръжения и на открито

Борбата с белокрилката трябва да бъде постоянна, включвайки всички мероприятия – агротехнически, биологични, физико-механични и химични. Наблюдението на растенията започва още с поникването на разсадите и при нужда  се извършва необходимата обработка, която понякога продължава до края на вегетационния период.

1. В закритите съоръжения могат да се поставят висящи лепливи капани с жълт цвят. Можем да използваме и парче дърво или шперплат, боядисани в жълто и намазани с вазелин. Белокрилките обичат този цвят и полепват по тях. От време на време може да се забърсват и намазват отново с вазелин.

2. Измиването на растенията с чиста вода ще намали значително популацията им, но трябва да се съобрази с поносимостта им към мокрене на надземните части.

3. Белокрилката обича тютюневите цветове. Ако засадим няколко храста в градината, вредителите ще се съберат върху тях и остава само да ги третираме периодично с инсектицид. Така може да се унищожи цялата популация на вредителите.

4. Когато не е възможно да се намали значително популацията на белокрилката, тогава не остава нищо друго освен химична обработка – използването на инсектициди, която не е препоръчителна, а задължителна. В зависимост от стадия на развитие се използват препарати с различен начин и период на действие.

Задължително е строгото спазване на карантинните срокове.

В началните стадии на развитие се използват инсектициди с по-дълъг карантинен срок: Дека ЕК – с контактно и стомашно действие, Булдог 0,25 ЕК (карантинен срок 21 дни), Нуреле Д-10 (28 дни) и др.

С наближаване на времето за зреене или по време на прибиране на реколтата се прилагат: Моспилан 20 СП (карантинен срок 3 дни), Циперкил 500 ЕК (карантинен срок за зеленчуци 3-7 дни), Афитек ЕК (без карантинен срок, но се препоръчва интервал от 2 дни до прибиране на зеленчуците), Абанто (карантинен срок за зеленчуци 1 ден) и др.

Задължително е да се спазва посочената от производителя дозировка за различните видове и да се опръскват листата от долната им страна. За зелевите култури е задължително към работния разтвор да се добавя прилепител.

Белокрилката е вредител, който развива устойчивост към инсектицидите много бързо, а за да се избегне резистентност, трябва да се редуват препарати с различно активно вещество, както и механизъм на действие.

Напаст от белокрилка в горещините
19694
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 21-27 юни 2024 година
Горещините ще влияят зле на цъфтежа и оплождането при късните зеленчуци
От 24 д 27 юни се провеждат Световен конгрес на парфюмерията, съчетан с изложение
Родните етерични масла се представят на световната сцена в Женева
Обзор на Софийска стокова борса за периода 18-21.06.2024 година
Продавачите на фуражно зърно и слънчоглед на борсата понижиха офертите
Институт по аграрна икономика
Учените в ЕС дават съвети как да се усъвършенства ОСП
Ефектът от изпълнението на Стратегическия план за 2023 ще се види едва през 2025 г.
Младите фермери са заявили 81 на сто от допустимите за подпомагане площи през 2023 г.
София ще посрещне над 500 делегати от 150 държави
Междуправителствения комитет по изменение на климата ще заседава в България
Свързани материали
Виж
Важно за фермерите!
Загива ли белокрилката при зимуване на открито?
Неприятели по зеленчуците през юли
Листоминиращи мухи и нощенски съсъпват зеленчука през май
Важно за фермера
Белокрилката е сериозен неприятел и борбата с нея започва отрано
Актуални препарати за 2018
С какво да пръскаме срещу неприятели по зеленчуците през август
Календар за месец май - неприятели по зеленчуците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини