Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.03.2022 г.

Класически проблеми с разсада за домати и как да ги избегнем

Класически проблеми с разсада за домати и как да ги избегнем

За отглеждане на здрав и силен разсад са необходими труд и знания. Богатият практически опит, разбира се, е важен и добро начало, но ключът към успеха не се крие само в него. Основните причини за проблеми с разсада не са малко и могат да бъдат разделени грубо на три категории: лоша почва, грешки при отглеждане и некачествени семена.

Пролетен чесън и особености при отглеждането му

Добрата почва е основата

На пръв поглед изглежда, че знаем почти всичко за отглеждането на домати, включително за качествата на почвената смес. Независимо от това, че тя е добре аерирана, дезинфекцирана и населена с полезна микрофлора, в повечето случаи става източник на проблеми с разсада. Защо?

Какво да засадим до доматите

Много често основното нещо убягва от вниманието – рН на почвата. Оптималният диапазон за доматите е 5,5-7,5. Ако рН е по-ниско, тогава проблемите не могат да бъдат избегнати, защото киселата почва е много опасна за растенията, особено в ранен етап на развитие. До какво води тя:

– протеиновият синтез намалява и се нарушава метаболизма на младите растения;

– развитието и растежа на кореновата система забележимо се забавя или спира;

– при ниски нива на рН редица хранителни вещества не се усвояват – азот, калий, фосфор, сяра, калций, молибден, магнезий. Това не е най-лошата новина! Още по-лошо е, че желязото, цинкът, медта и манганът в кисела среда стават отровни за растенията.

Ако разсадът оцелее в киселата почва, той няма да даде добра реколта. Възможно е и при засаждане на постоянно място да загине или да се развива много бавно. Независимо от начина за определяне на рН – важно е да се знае и семената да попаднат в благоприятна среда. Когато няма възможност за анализ, тогава е най-добре да купим готов субстрат за разсад. Качествената почва съдържа стартов минерален комплекс, оптимален за разсада.

Прекомерната грижа може да навреди!

Не случайно грижата за разсада е сложна, защото всички нейни фактори са незаменими и еднакво важни. Всичко трябва да бъде в нормата – желанието да подхраним или полеем повече няма да доведе до нищо добро.

Няма да бъде излишно да припомним, че за нормалното си развитие растенията се нуждаят от определен температурен режим, който зависи от възрастта на разсада, продължителността на деня и степента на осветеност. Доматите са издръжлива култура и малки отклонения в една или друга посока на режима може външно да не се отрази, но разсадът винаги губи част от качествата си.

Една от най-коварните грешки, която често убягва от вниманието ни е студената почва. Когато температурата е под +14 градуса по Целзий, тогава кореновата система просто спира да функционира. Дори в плодороден и влажен субстрат растенията ще гладуват и ще страдат от липса на вода.

Желанието да ги поливаме често води до друг проблем – преполиване, което е само на крачка от всички видове гниене на разсада. Трябва да избягваме и другата крайност – пресушаване. В този случай, за да оцелеят, растенията изхвърлят част от листата си и така не губят ценна влага, но се обезлистват.

Некачествени семена

Да, много често коренът на проблемите се крие в некачествените семена. Можем да се отървем от патогенни възбудители на болести и гъбични спори, полепнали по обвивките на семената чрез предсеитбеното третиране и обеззаразяване, но срещу вирусите, които са се скрили надеждно в клетките на зародиша сме безсилни. Вирусните заболявания са сериозен бич за растенията, но този проблем е труден за разрешаване, защото от хибридните сортове не можем да си произведем сами семена и да сме сигурни, че източникът е здрав.

Когато идентифицираме навреме основните проблеми при отглеждане на разсад за домати, тогава рискът от усложнения ще бъде сведен до минимум.

Класически проблеми с разсада за домати и как да ги избегнем
134017
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да действаме при проблеми с разсада след засаждането му на постоянно място
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини