Начало » Пазари » Зърно
09.03.2022 г.

Държавата отпуска над 1 милиард лева за попълване на резерва от зърно

Според финансовия министър няма забрана за износ
Държавата отпуска над 1 милиард лева за попълване на резерва от зърно

Министерството на земеделието ще може да купува пшеница, слънчоглед и царевица за държавния резерв на общата сума от 1,1 млрд. лева, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след днешното заседание на Министерския съвет. Василев изтъкна също, че няма наложена забрана за износ на зърно. "В България има около 3 млн. тона пшеница, около 300 хил. от тях са в резерва. Ще се купят 1,1 млн. тона пшеница допълнително", посочи той.

По думите му има отпуснати средства и за слънчоглед и царевица, така че в резерва да се подсигурят не само хлебните продукти, но и фуражите за животновъдството. Гориво не се закупува, тъй като има достатъчно, подчерта финансовият министър.

Министърът на земеделието Иван Иванов посочи, че изкупуването на зърното ще става на пазарен принцип. Той ще бъде гарантиран, като сделките се сключват през Софийската стокова борса. Иванов добави, че фермерите и търговците на зърно ще имат възможност без ограничения да предложат пшеницата си. Той уточни, че по данни на министерството на земеделието две трети от българската пшеница вече е в ръцете на търговците.

По думите му част от пшеницата ще се съхранява в складове на самите търговци и зърнопроизводители. Като цяло страната разполагала със складови бази, заедно с частните, за 14 млн. тона, в които ще се съхранява зърното, като затворените количества в тях няма да попречат на прибирането и съхранението на новата реколта през юни.

Обсъдени са цените на олиото, тъй като има рязко поскъпване от последните 2 дни, което не може да се обясни с липсата на суровини или наличности, стана ясно още на правителствения брифинг. "Цена от 5 лв. за литър олио в магазините е спекула. Производствената цена е 2 лв. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 лева не е оправдана печалба, нито е оправдание за повишените цени на горивата”, заяви на свой ред вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Тя отбеляза, че спирането на износа на слънчоглед от Украйна и Русия е една от причината за вдигането на цените. "В момента имаме 1,5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за 4 години и половина производство на олио. Собствениците на слънчогледово семе и олио задържат количества в очакване да се вдигне още цената или да го изнесат, за да го продадат с по-голяма печалба”, категорична бе Нинова.

Тя съобщи, че заради това Комисията за защита на конкуренцията вече е започнала проверки. "КЗК от няколко дни е на проверки – ще влезем във всеки склад. Агенцията по стокови борси и тържища ще проверява по складовете и пазарите какво се крие там. Искам да кажа на всички, които се опитват да направят свръхпечалба на гърба на българския народ, че всички институции ще бъдат вдигнати на крак и ще срещнете цялата сила на държавата. Няма да позволим да изнудвате в тези трудни моменти на кризи българския народ", изтъкна министърът н икономиката.

„До правителството достигна информация за опити за картелизиране като се задържат количества олио и слънчоглед на склад", изтъкна на свой ред Василев. 

Държавата отпуска над 1 милиард лева за попълване на резерва от зърно
9406
 

Последни материали
Виж
Внимание! Затвор за търговия и употреба на неразрешени продукти за растителна защита
Заради достигането на пределните количества за доставка през годината
Производителите на захар в Украйна молят за спешно спиране на износа за ЕС
Разширението при пролетните зърнени култури обаче гони 20 на сто
Германия е свила площите със засетите през есента пшеница и рапица
Според резултатите от втора министерска проверка за по-малко от месец
В Монтанско чистят незаконните сметища и откриват нови
Имотът е с обща площ от 8378 квадратни метра с няколко производствени сгради
Продават за над 1 милион лева ипотекиран фуражен завод в Пловдивско
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Свързани материали
Виж
Производителите се надяват на ръст на изкупните цени и на украинската помощ
Дъждовете напоследък върнаха надеждата за нормална зърнена реколта
Докладите за щети от измръзване на зърното в Източна Украйна и Южна Русия бяха пренебрегнати
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини