Начало » Новини » Света
13.03.2022 г.

САЩ и Канада се насочват към пазарите на югоизточна Азия

Регионът има повече население от ЕС
САЩ и Канада се насочват към пазарите на югоизточна Азия

Правителството на САЩ гледа на пазарите в югоизточна Азия като на алтернатива за продажбата на соя, царевица, свинско и редица други селскостопански продукти за Китай, съобщи електронното издание Producer.

Дениъл Уитли от американската Служба за селското стопанство в чужбина и колегите му се стремят да разширят търговията със селскостопанска продукция и храни, като един регион се очертава като най-перспективен. „Номер едно за нашата страна като вносители могат да станат държавите от югоизточна Азия. Става дума за Виетнам, Тайланд, Малайзия, Индонезия и Филипините. Ако разгледаме макроикономическия профил на региона, там се вижда най-бързият ръст на потребителското търсене, при това в различни сегменти”, изтъква Уитли.

Населението на посочените 5 държави надхвърля 600 млн. души – повече, отколкото в Европейския съюз.

Американските фермери вече са постигнали някои успехи в страните от югоизточна Азия. През 2021 г. компании от САЩ са изнесли селскостопанска продукция на стойност 3,6 млрд. долара за Виетнам, още толкова за Филипините и за 3,1 млрд. долара за Индонезия. Разбира се, това е в пъти по-малко от износа на селскостопанска продукция от САЩ за Китай, който достигна 33,4 млрд. доара през миналата година, но приоритетите в храненето на населението в югоизточна Азия се промениха през последните наколко години и все повече се приближават към европейските.

Някои браншове от сектора на селското стопанство и храните в Канада също увеличават продажбите в югоизточна Азия. През миналата година износът на свинско месо за Филипините е надхвърлил 300 млн. долара, което включва страната в петицата на най-големите клиенти за произведеното в Канада свинско. Продажбите на говеждо от Канада в региона също се увеличават, като през първите 11 месеца на миналата година износът му за Виетнам е достигнал 85 млн. долара при 40 млн. долара през същия период на 2020 г. Нещо повече, Виетнам в момента се оказва по-важен пазар за реализацията на канадското говеждо от ЕС, откъдето приходите за посочения период са едва 17 млн. долара, макар търговските връзки с държавите-членки да са отдавна разработени ши утвърдени.

Подобно на САЩ, Канада се стреми към разширяването на търговията с югоизточна Азия с всички стоки и услуги. През ноември 2021 г. страната и Асоциацията на държавите от югоизточна Азия (ASEAN), в която членуват 10 държави, обявиха началото на преговори за споразумение за свободна търговия.

САЩ и Канада се насочват към пазарите на югоизточна Азия
6738
 

Последни материали
Виж
Пролетен празник
Честита Баба Марта!
България е един от лидерите по изнасянето на летен диворастящ трюфел
Гъбари и търговци настояват разрешителното за месечен добив да важи за всички държавни и общински гори в България
Конфискуваха над 1000 литра ракия от дом в село Пофесор Иширково
Служители на „ДЛС Дикчан“ се борят с огъня
Голям пожар край Сатовча
На цени между 227 и 230 долара за тон с включени разходи за превоз
Китай закупи голямо количество фуражна царевица от Украйна
Отново бе закупено половината планирано количество при лек спад в цената
Българската пшеница пак не успя да спечели търга в Йордания
Свързани материали
Виж
България може да бъде мост на науката и практиката между Азия и Европа
Икономическите загуби от суша, наводнения и свлачища в Азия нарастват главоломно
Очакван ефект от Плана за възстановяване и устойчивост
Поне 150 проекта за напояване ще бъдат финансирани през Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство
Две министерства обявяват конкурс „Моето стопанство“
МЗХГ стартира кампания „Супер фермер“
Лековити растения
Целебната гъба рейши - дървото на живота
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини