Начало » Новини » Света
13.03.2022 г.

САЩ и Канада се насочват към пазарите на югоизточна Азия

Регионът има повече население от ЕС
САЩ и Канада се насочват към пазарите на югоизточна Азия

Правителството на САЩ гледа на пазарите в югоизточна Азия като на алтернатива за продажбата на соя, царевица, свинско и редица други селскостопански продукти за Китай, съобщи електронното издание Producer.

Дениъл Уитли от американската Служба за селското стопанство в чужбина и колегите му се стремят да разширят търговията със селскостопанска продукция и храни, като един регион се очертава като най-перспективен. „Номер едно за нашата страна като вносители могат да станат държавите от югоизточна Азия. Става дума за Виетнам, Тайланд, Малайзия, Индонезия и Филипините. Ако разгледаме макроикономическия профил на региона, там се вижда най-бързият ръст на потребителското търсене, при това в различни сегменти”, изтъква Уитли.

Населението на посочените 5 държави надхвърля 600 млн. души – повече, отколкото в Европейския съюз.

Американските фермери вече са постигнали някои успехи в страните от югоизточна Азия. През 2021 г. компании от САЩ са изнесли селскостопанска продукция на стойност 3,6 млрд. долара за Виетнам, още толкова за Филипините и за 3,1 млрд. долара за Индонезия. Разбира се, това е в пъти по-малко от износа на селскостопанска продукция от САЩ за Китай, който достигна 33,4 млрд. доара през миналата година, но приоритетите в храненето на населението в югоизточна Азия се промениха през последните наколко години и все повече се приближават към европейските.

Някои браншове от сектора на селското стопанство и храните в Канада също увеличават продажбите в югоизточна Азия. През миналата година износът на свинско месо за Филипините е надхвърлил 300 млн. долара, което включва страната в петицата на най-големите клиенти за произведеното в Канада свинско. Продажбите на говеждо от Канада в региона също се увеличават, като през първите 11 месеца на миналата година износът му за Виетнам е достигнал 85 млн. долара при 40 млн. долара през същия период на 2020 г. Нещо повече, Виетнам в момента се оказва по-важен пазар за реализацията на канадското говеждо от ЕС, откъдето приходите за посочения период са едва 17 млн. долара, макар търговските връзки с държавите-членки да са отдавна разработени ши утвърдени.

Подобно на САЩ, Канада се стреми към разширяването на търговията с югоизточна Азия с всички стоки и услуги. През ноември 2021 г. страната и Асоциацията на държавите от югоизточна Азия (ASEAN), в която членуват 10 държави, обявиха началото на преговори за споразумение за свободна търговия.

САЩ и Канада се насочват към пазарите на югоизточна Азия
7142
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
България може да бъде мост на науката и практиката между Азия и Европа
Икономическите загуби от суша, наводнения и свлачища в Азия нарастват главоломно
Очакван ефект от Плана за възстановяване и устойчивост
Поне 150 проекта за напояване ще бъдат финансирани през Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство
Две министерства обявяват конкурс „Моето стопанство“
МЗХГ стартира кампания „Супер фермер“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини