Начало » Новини » Света
23.04.2024 г.

Азия е най-засегнатия континет от промените в климата

Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата

През 2023 г. Азия остава регионът в света, който е най-засегнат от бедствия, свързани с промените в климата. Според нов доклад на Световната метеорологична организация (СМО) наводненията и бурите са причинили най-голям брой регистрирани жертви и икономически загуби, докато въздействието на горещите вълни е станало по-сериозно.

В доклада "Състоянието на климата в Азия през 2023 г." се подчертава ускоряването на основните показатели за изменението на климата, като например температурата на повърхността, отдръпването на ледниците и покачването на морското равнище, което ще има сериозни последици за обществата, икономиките и екосистемите в региона.

През 2023 г. температурата на морската повърхност в северозападната част на Тихия океан е била най-високата в историята. Дори в Северния ледовит океан се наблюдаваше морска гореща вълна.

Азия се затопля по-бързо от средното за света. Тенденцията на затопляне се е увеличила почти двойно от периода 1961-1990 г. насам.

"Заключенията на доклада са отрезвяващи. През 2023 г. много държави в региона преживяха най-горещата си година в историята, заедно с множество екстремни условия - от суши и горещини до наводнения и бури. Изменението на климата изостри честотата и тежестта на тези събития, като оказа дълбоко въздействие върху обществата, икономиките и, най-важното, върху човешкия живот и околната среда, в която живеем", заяви генералният секретар на СМО Селесте Сауло.

През 2023 г. в Азия са регистрирани общо 79 бедствия, свързани с хидрометеорологични опасности, според базата данни за извънредни събития. От тях над 80 % са свързани с наводнения и бури, с над 2 000 смъртни случая и девет милиона пряко засегнати хора. Въпреки нарастващите рискове за здравето, породени от екстремните горещини, често не се съобщава за смъртност, свързана с горещините.

"За пореден път през 2023 г. уязвимите държави бяха непропорционално засегнати. Например тропическият циклон Моча, най-силният циклон в Бенгалския залив през последното десетилетие, засегна Бангладеш и Мианмар. Ранното предупреждение и по-добрата подготвеност спасиха живота на хиляди хора", заяви Армида Салсиах Алишабана, изпълнителен секретар на Икономическата и социална комисия за Азия и Тихия океан (ESCAP), която си партнира в изготвянето на доклада.

Докладът, който е един от поредицата регионални доклади на СМО за състоянието на климата, беше публикуван по време на 80-ата сесия на Комисията в Банкок, Тайланд.  

Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
936
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
България може да бъде мост на науката и практиката между Азия и Европа
Икономическите загуби от суша, наводнения и свлачища в Азия нарастват главоломно
Регионът има повече население от ЕС
САЩ и Канада се насочват към пазарите на югоизточна Азия
Очакван ефект от Плана за възстановяване и устойчивост
Поне 150 проекта за напояване ще бъдат финансирани през Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство
Две министерства обявяват конкурс „Моето стопанство“
МЗХГ стартира кампания „Супер фермер“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини