Съюзът по хранителна промишленост, Университетът по хранителни технологии и Федерацията на научно-техническите съюзи организират на 9 март в Пловдив Единадесета национална научно-практическа
конференция с международно участие на тема „Актуални проблеми на хранително-вкусовата индустрия според най-съвременните изисквания на българската и европейска нормативна уредба”
Форумът ще се проведе в рамкита на АГРА 2022 в конферентния център на Международния панаир ва Пловдив.
Началото е в 10,30 ч., като основните теми са предизвикателствата пред Зелената сделка, Стратегията ”От фермата до масата”, Фермерското и занаятчийско производство – пазари, проблеми и бъдеще, Биологичното производство – последни законови промени, здравословното хранете и системите за самоконтрол
Организираният форум предоставя възможност на участниците: да се запознаят в по-голяма конкретика с набора от политики предложени от ЕК, които трябва да направят Европа климатично неутрална до 2050 г. Със стратегията и произтичащите от нея ангажименти и действия на европейско и национално ниво; да повишат информираността си за създадените и предстоящите възможности за подкрепа в прехода към устойчиви хранителни системи; да почерпят познания от опита на други европейски държави в кръговата трансформация и активно да се включат с мнения и въпроси в обсъжданията и в обобщената визия по темата.
Сред лекторите са експерти от Университета по хранителни технологии в Пловдив, „ТЮФ Рейланд-България”, Института по консервиране и качество на храните в Пловдив, „НАТУРАЛНО ДЗЗД” – Пловдив и др. Доклади ще изнесат Гергана Кабаиванова от Фондация ”Локал Фууд.бг , председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова, Надежда Василева, проф. Йордан Гогов и Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружение “Храни и напитки България” др.