Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.02.2022 г.

Предпосадъчна подготовка на картофите

Предпосадъчна подготовка на картофите

Картофите са едногодишни растения с къс вегетационен период. Развиват се добре в условията на влажен климат, умерени температури и са взискателни към светлината. Полупланинските и планински условия в страната ни са най-благоприятни, но се отглеждат почти навсякъде.

Посадъчният материал при картофите трябва да има висока сортова чистота, да е изравнен по форма и едрина на клубените и да не е заразен с болести и неприятели. За изравняване на посевите клубените се разделят на три фракции: до 50 г; 50-80 г и над 80 г. Едрината на клубените е от голямо значение, защото по-едрите разполагат с повече хранителни вещества, а това ще окаже влияние върху първоначалното развитие на растенията, както и за формиране гъстотата на засаждане. Не трябва да пропускаме факта, че разходът на посадъчен материал в този случай ще бъде много по-голям.

Колко често трябва да се обновяват семената за картофи?

Рътене на картофите

Рътенето на картофите дава възможност в по-топлите райони на страната да се отглеждат ранни картофи, като „събудените“ клубени дават с около две седмици по-ранна реколта. Тази процедура включва две фази – рътене и закаляване и започва 35-40 дни преди засаждане. Разработени са много и разнообразни режими. Важно е да се знае, че при машинно засаждане кълновете не трябва да са по-дълги от 0,6-0,7 см.

Първа фаза

За форсиране растежа на кълновете най-напред клубените се поставят в добре осветено помещение при температура 18-20 градуса по Целзий.

Втората фаза има за цел закаляване на клубените. При нея клубените се преместват в тъмни помещения при температура 8-10 градуса.

Може да се прилага и опростен начин за рътене, при който от началото до края на рътене се подържа температура 16-18 градуса и добро осветление.

Сроковете за засаждане на картофите се определят в зависимост от датите на късните пролетни слани за дадения регион. Фаза поникване трябва да настъпи след преминаване на тази опасност. Известно е, че биологичният минимум за поникване е 7-8 градуса температура на почвата на дълбочина 8-10 см. Оптималната температура за развитие на надземните части е 18-25 градуса.

Различните процедури могат да се съвместяват. Известно е, че на светлина в клубените на картофите се образува хлорофил и се натрупва токсично вещество – соланин, който е опасен за хората при използването им за хранителни цели. Той е неприятел за различните гъбички и бактерии. Тези „зелени“ картофи не се плашат и от нашествие на гризачи. Само за 10-15 дни картофите, оставени на слънце добиват наситено зелен цвят и процедурата може да се прекрати. През 3-4 дни е добре да се обръщат за равномерен цвят.

Предпосадъчна обработка на клубените с хранителни вещества

Накисването на грудките преди засаждане в разтвор на минерални вещества ускорява поникването с 4-6 дни, засилва растежа на надземните части и клубените. Това е допълнителен източник на хранителни вещества в началния период на растеж и развитие. Освен това, под въздействието на минералните торове, резервните хранителни вещества в грудките се превръщат във форми, които се усвояват по-лесно от младите поникващи растения. Това води до увеличаване на добивите поради подобрено подхранване на надземните части, растенията стават по-мощни и добре облистени.

За получаване на хранителен разтвор са нужни 10 л вода и 400 г суперфосфат, като се разбърква периодично. След едно денонощие се добавят 400 г амониев нитрат и по възможност микроелементи – цинк, бор, мед, магнезий, манган и др. В получения разтвор клубените се накисват за един час, след което се изсушават на въздух. Така подготвените грудки могат да се засаждат.

Стимулиращи разрези, когато картофите се подготвят за засаждане

Друг вариант е използването на пепел – поръсват се грудките. В дървесната пепел се съдържат различни химични елементи, необходими за растежа и развитието на картофите. Особено ценно в този случай е това, че калият се съдържа под формата на дикалиева сол на въглеродната киселина (К2СО3) и не съдържа хлор, който картофите не обичат. Това не само повишава добивите, но подобрява качеството на продукцията, а по-специално съдържанието на нишесте в грудките се увеличава с 1-1,5%. Картофите се почистват няколко дни предварително или непосредствено преди засаждане. За 50 кг клубени са необходими 250-500 г пепел.

Положителни резултати дава третирането на клубените с 0,01-0, 05% разтвор на соли на бор, мед и манган.

Медта ускорява образуването на клубени и повишава устойчивостта на картофените растения към болести. Използва се под формата на меден сулфат.

Борът води до повишаване на добивите, увеличава съдържанието на нишесте в грудките и подобрява вкусовите им качества. Борът се използва под формата на борна киселина.

Манганът играе важна роля в натрупването на нишесте и витамин С в картофените клубени. Използва се калиев перманганат.

Подготвените за засаждане картофи се подреждат на 2-3 слоя. За равномерно овлажняване се използва пръскачка или градинска лейка – 1 литър разтвор от всеки елемент е достатъчен за 10 кг картофи. За да се предотврати бързото изпаряване от повърхността на клубените, те се покриват с полиетиленово фолио за няколко часа. След това се подсушават на въздух и се засаждат.

Като стимулатори за развитие могат да се използват и готови продукти, които пазарът предлага.

Предпосадъчна подготовка на картофите
13815
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Изискванията на пипера за отглеждане на качествен разсад
Когато сами ги събираме
Обеззаразете семената, преди да ги посеете
Маточината има място в градината
Правим разсада на маточината
Сеем ранния пипер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини