Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.01.2022 г.

Стимулиращи разрези, когато картофите се подготвят за засаждане

Стимулиращи разрези, когато картофите се подготвят за засаждане

Доброто начало е повече от половината успех за новата реколта – това твърдение отразява важността на правилната подготовка на посадъчния материал при отглеждането на картофите. Този начален етап включва няколко основни мероприятия като подбор и сортиране на клубените, привеждането им до състояние на готовност за покълване и правилните условия за покълване.

Нови сортове картофи за сезон 2021 - 2022 година от AGRICO

Качеството на посадъчния материал е от съществено значение за реколтата. От здравите клубени израстват силни растения, които дават и по-високи добиви. Едрите клубени с тегло около 100 г са по-високодобивни, но изискват и по-висок разход на посадъчен материал. Дребните, имащи тегло 25-30 г ще дадат по-късна реколта. Оптималното решение е използване на клубени със средна големина – 50-70 г.

Стимулиращи разрези

Как посадъчният материал може да стане по-продуктивен? Това е пряко свързано с броя на стъблата, които се образуват при разрастването на вегетативните пъпки от „очите“, разположени по майчиния клубен. Общият брой на очите при различните сортове варира от 4-7, но може да стигне до 11-15 при някои сортове. Те са разположени спираловидно, като от основата към върха броят и жизнеспособността им се повишават.

Развитието на по-голям брой пъпки и съответно стъбла е обусловено от процесите, протичащи в клубените. Обикновено в картофените грудки хранителните вещества се доставят предимно към доминиращите върхови пъпки и те започват развитието си първи. Страничните се събуждат по-късно или след отстраняване на основните – те са резервни. Пъпките, разположени в долната част на грудката като правило изобщо не покълват, а ако това се случи – тези стъбла изостават в развитието си, остават по-слаби, както и новообразуваните върху тях клубени. Причината за това се крие във факта, че доминиращите и събудени вече горни пъпки потискат останалите, изсмуквайки нужните им за събуждане хранителни вещества. Когато стъблата се развиват равномерно, тогава няма да има дребни картофи.

За да се разпределят равномерно хранителните вещества към всички очи на грудката и да се стимулира едновременното им покълване, правят се стимулиращи разрези – така се възстановява справедливостта.

Тази манипулация трябва да се провежда в периода на покой на клубените – около 1 до 2 месеца преди засаждането им. Важно е очите все още да не са се събудили и започнали да растат, защото в противен случай това няма да се случи с тези, растящи в долната част на грудките.

При добро обезпечаване с хранителни вещества и влага методът осигурява значително увеличаване на добивите.

Пръстеновидният разрез спира притока на хранителни и растежни вещества към горната част на грудката и ги насочва към страничните и долните пъпки, което стимулира тяхното събуждане и развитие. В резултат на това количеството на стъблата, а съотвено и на новоизрасналите клубени се увеличава. Тези разрези се правят по средата на дълбочина 0,7-1 см, изчаква се да се събудят спящите вегетативи пъпки и тогава се засаждат.

Едните разрези се правят напречно, но на по-голяма дълбочина, оставяйки сърцевината цяла с дебелина около 1 см. Преди засаждане клубенът не се разделя на две части, а остава цял.

Надлъжните разрези с връзка (мост) пък се правят 30-на дни преди засаждане на клубените. Те се разполовяват по дължина – от върха към долната част, но така, че да се запази връзка с дебелина 1,5-2 см отдолу.

Тук е важно да се отбележи, че при този начин на стимулиране на грудките те се остават да покълват на светлина. Непосредствено преди засаждане половинките се разделят и засаждат.

При тези разрези тъканта не изсъхва много, защото двете части са свързани помежду си. На повърхността се образува плътен корков слой, който предпазва грудките от проникване на патогени. Ако те се разрязват в деня на засаждане, тогава вероятността от загуба на растения е значително по-голяма.

Кербоване – над спящите пъпки в долната част на клубените се правят напречни разрези или във формата на полумесец на дълбочина около 0,5 см.

Стимулиращите разрези ще осигурят максимален брой стъбла и картофи, както и равномерното им израстване и развитие.

Това е особено важно за сортовете, които образуват малък брой стъбла.

За предпазване на посадъчния материал от инфекции, особено вирусни, след всеки разрез ножът трябва да се дезинфекцира в 2%-ен разтвор на калиев перманганат.

По-едрите клубени (50 г и над) е добре да се разрязват надлъжно, като двете половинки могат да се засаждат поотделно и всяка част ще даде реколта толкова, колкото цял клубен, а даже да се поставят в едно гнездо – тогава храстът ще бъде по-високо добивен от целия засаден картоф.

Стимулиращи разрези, когато картофите се подготвят за засаждане
13094

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
Иновативни сортове от Синджента обещават успешна реколта в зеленчукопроизводството през 2024 г.
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Християнски празници
Честито Въведение Богородично!
По-ниски цени на слънчогледовото семе в ЕС и Украйна
Салатата Канариоле е търсена от потребители и производители и през лятото
ЮЗДП
Обновяват с евросредства горска семедобивна база в град Разлог
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини