Повече от 80% от болестите по растенията се предават със семената. Това налага да се вземат превантивни мерки преди засяване, за да избегнем последващи проблеми. Много болести (фузариум, кладоспориум и др.) имат скрит начин на живот, а когато признаците са вече налице, тогава може да се окаже много късно.
Семената, които може и да не се дезинфекцират
Не всички семена трябва да се дезинфекцират и особено тези, които узряват в сухи семенни шушулки. Не се нуждаят от дезинфекция семената на копъра, морковите, кориандъра, а също и тези на цвеклото, марулята, репичките и дайкона.
Кои семена трябва да се дезинфекцират и защо?
Много полезно е да се обеззаразяват семената на зелевите култури – бяло и червено главесто, пекинско, карфиол, броколи, брюкселско или друг вид, защото събират много болести.
Семената, узряващи в сочните плодове – домати, краставици, патладжан, пипер, тиква, също крият опасности от пренасяне на болести.
Тези мерки се отнасят предимно за семената, които сме събрали сами, но ако на опаковката не е посочено, че са обработени – също.
Инкрустираните (дражирани) семена са покрити с различни вещества – пестициди, подхранващи или други добавъчни вещества, които защитават от болести, подхранват и се постига еднаква форма, което улеснява засяването. Такива семена обикновено са оцветени „сигнално“, което ги отличава от необработените. Такива семена се засяват директно и всякакви манипулации са противопоказни за тях.
Какви дезинфектанти да използваме?
Най-често използвани са препаратите „Беномил 50 ВП” или „Фундазол 50 ВП” – 10 г на 2 л вода. Достатъчно е семената да престоят в разтвора 10-15 мин. Ефектът е отличен, а непосредствено след процедурата трябва да се подсушат на топло и проветриво място.
Калиевият перманганат и медният сулфат са също често използвани дезинфектанти. Опитът показва, че в този случай някои гъбички могат да оцелеят, но количеството им е значително по-малко.
Друг вариант за дезинфекция е водородният пероксид (Н2О2). В този случай най-често се използва 3-процентен разтвор, който се продава в аптеките. Важно е да знаем, че при повишаване на температурата на разтвора до 35-40 градуса по Целзий е достатъчно семената да се държат 7-10 минути, а при обработване на стайна температура времето се увеличава до около 30 минути. За тази процедура не могат да се използват метални съдове.
Третирането с пероксид води не само до унищожаване на част от патогенната микрофлора, но подобрява кълняемостта и прави разсада по-устойчив на неблагоприятни условия.
Хлорхексидинът е мек и много надежден дезинфектант и може да се намери във всяка аптека. Той не уврежда семената, а в същото време може само за 30 минути да унищожи всички бактерии и гъбички по тях. След третиране семената не се измиват, а се засяват директно.
Сезонът на разсада наближава и по-лесно е да вземем превантивни мерки и да предотвратим някои заболявания, отколкото да лекуваме по-късно.