Стратификация на семената е процесът на подготовка за покълване чрез имитиране на зимни условия. Този метод им помага да се „събудят“ и да започнат да растат, когато попаднат в благоприятна среда или при настъпване на пролетта. Семената на отделните градински и декоративни култури имат различни срокове на годност.
Кога е нужно да стратифицираме семената?
Семената на много растения, популярни в градинарството и ландшафтния дизайн, изискват стратификация, за да поникнат. Това се отнася за семената на ягоди и ягодоплодни култури, лавандула, иглика, вербена, кампанула, флокс, астра, клематис, роза, делфиниум, калина, туя, смърч, ела и др. Семената на тези растения не могат да покълнат добре, ако не са преминали през тази симулация на зимни условия, а някои от тях и свежи не могат да развият жизнеспособно потомство.
Стратификацията включва естествените условия, на които са изложени семената в природата. Обикновено процесът се състои от два етапа – студена и топла стратификация.
1. Студена стратификация
Семената се поставят на хладно и влажно място за определен период от време. Това може да бъде хладилник или друго подходящо място. Обикновено този етап продължава от няколко дни или седмици до няколко месеца, в зависимост от вида на растението.
2. Топла стратификация
След студен период семената може да се нуждаят от топлина, за да покълнат и поникнат. Това се осъществява след поставяне на семената на топло и влажно място.
Как да стратифицираме семената?
Преди да започнем стратификацията, трябва да проверим свежестта на семената. Ако те са събрани от предната година, тогава можем да започнем със студената обработка и последващо засяване в подходяща среда.
За някои по-стари семена е нужна допълнителна процедура с накисване за 24 часа, което спомага за омекотяване на обвивката и спомага покълването.
Добре познато средство е чаят, особено черният и зеленият, които съдържат антиоксиданти и други полезни вещества, стимулиращи покълването. След сваряване го оставяме да изстине и накисваме семената в подходящите количества течност за денонощие.
Канелата има антисептични свойства и добавянето на малки количества към течността предотвратява развитието на гъбични инфекции при престоя на семената в субстрата.
Ако семената не са обеззаразени, тогава срещу гъбични инфекции може да се използва и 3%-ов водороден пероксид или слаб разтвор на калиев перманганат.
Можем да използваме и биоактиватори (Epin-Extra или друг подходящ), които съживяват дори най-старите семена, разворени във водата за накисване.
За стратификацията е необходима подходяща среда, като най-често се използват: влажен пясък, вермикулит и торф. Те могат и да се смесят в равни количества, а след това в съотношение 1:3 със семената, така че те да са разпределени равномерно. Поставяме ги в подходящ пластмасов контейнер или торба с цип, в които пробиваме малки отвори, за да осигурим циркулация на въздуха. По възможност може да се използва и мъх сфагнум, който е отлична среда за стратификация, а даже и влажна хартиена салфетка.
Контейнерите се поставят в долната част на хладилника (температурата трябва да бъде 0-5 градуса по Целзий), а стратификацията може да продължи от 7 до 28, а за някои дори 90 дни, в зависимост от вида на семената. Средата трябва да се поддържа влажна, но не преовлажнена, за да се предпазят от появата на мухъл. Температурата също е важна и не се допуска превишаване, защото при по-високи стойности семената могат да покълнат и да ги загубим.
След приключване на периода на стратификация могат да се тестват или директно се засяват в контейнери при подходящи условия.