Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.01.2025 г.

Стратификация на семената и подготовка за сеитба

Съвети за градинаря
Стратификация на семената и подготовка за сеитба

Стратификация на семената е процесът на подготовка за покълване чрез имитиране на зимни условия. Този метод им помага да се „събудят“ и да започнат да растат, когато попаднат в благоприятна среда или при настъпване на пролетта. Семената на отделните градински и декоративни култури имат различни срокове на годност. 

Кога е нужно да стратифицираме семената?

Семената на много растения, популярни в градинарството и ландшафтния дизайн, изискват стратификация, за да поникнат. Това се отнася за семената на ягоди и ягодоплодни култури, лавандула, иглика, вербена, кампанула, флокс, астра, клематис, роза, делфиниум, калина, туя, смърч, ела и др. Семената на тези растения не могат да покълнат добре, ако не са преминали през тази симулация на зимни условия, а някои от тях и свежи не могат да развият жизнеспособно потомство.

Стратификацията включва естествените условия, на които са изложени семената в природата. Обикновено процесът се състои от два етапа – студена и топла стратификация.

1. Студена стратификация

Семената се поставят на хладно и влажно място за определен период от време. Това може да бъде хладилник или друго подходящо място. Обикновено този етап продължава от няколко дни или седмици до няколко месеца, в зависимост от вида на растението.

2. Топла стратификация

След студен период семената може да се нуждаят от топлина, за да покълнат и поникнат. Това се осъществява след поставяне на семената на топло и влажно място.

Как да стратифицираме семената?

Преди да започнем стратификацията, трябва да проверим свежестта на семената. Ако те са събрани от предната година, тогава можем да започнем със студената обработка и последващо засяване в подходяща среда.

За някои по-стари семена е нужна допълнителна процедура с накисване за 24 часа, което спомага за омекотяване на обвивката и спомага покълването.

Добре познато средство е чаят, особено черният и зеленият, които съдържат антиоксиданти и други полезни вещества, стимулиращи покълването. След сваряване го оставяме да изстине и накисваме семената в подходящите количества течност за денонощие.

Канелата има антисептични свойства и добавянето на малки количества към течността предотвратява развитието на гъбични инфекции при престоя на семената в субстрата.

Ако семената не са обеззаразени, тогава срещу гъбични инфекции може да се използва и 3%-ов водороден пероксид или слаб разтвор на калиев перманганат.

Можем да използваме и биоактиватори (Epin-Extra или друг подходящ), които съживяват дори най-старите семена, разворени във водата за накисване.

За стратификацията е необходима подходяща среда, като най-често се използват: влажен пясък, вермикулит и торф. Те могат и да се смесят в равни количества, а след това в съотношение 1:3 със семената, така че те да са разпределени равномерно. Поставяме ги в подходящ пластмасов контейнер или торба с цип, в които пробиваме малки отвори, за да осигурим циркулация на въздуха. По възможност може да се използва и мъх сфагнум, който е отлична среда за стратификация, а даже и влажна хартиена салфетка.

Контейнерите се поставят в долната част на хладилника (температурата трябва да бъде 0-5 градуса по Целзий), а стратификацията може да продължи от 7 до 28, а за някои дори 90 дни, в зависимост от вида на семената. Средата трябва да се поддържа влажна, но не преовлажнена, за да се предпазят от появата на мухъл. Температурата също е важна и не се допуска превишаване, защото при по-високи стойности семената могат да покълнат и да ги загубим.

След приключване на периода на стратификация могат да се тестват или директно се засяват в контейнери при подходящи условия.

Стратификация на семената и подготовка за сеитба
15540
 

Последни материали
Виж
За помпената станция на яз. „Пясъчник“
„Напоителни системи“ пусна обществена поръчка за 25 700 000 лева
Обучават горските по лесовъдство
Евробарометър
Почти цяла Европа определя климатичните промени като глобална заплаха
Народно лечение
Содата помага срещу брашнеста мана по краставиците
МЗХ
Забраните за косене в сезона на пожарите!
Важно!
Що е то интегрирано производство и защо на фермерите им е трудно да го прилагат?
Свързани материали
Виж
Период на поникване на семената на различните култури
Практика
Коя е най-честата причина дори качествените семена да не поникват
Трудното поникване на морковите си има причина
Полезни съвети
Кога се налага да барботираме семената и как можем да го направим
Titan Machinery
С Vaderstad Tempo осигурявате равномерно поникване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини