Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.12.2021 г.

Как ще си решите проблема с недостига на скъпите азотни торове при пшеницата?

(част II)
Как ще си решите проблема с недостига на скъпите азотни торове при пшеницата?

Оптимизирането на минералното хранене при полските култури е главна предпоставка за високи и стабилни добиви. Азотният дефицит е един от основните фактори, който оказва влияние върху добива и качеството на пшеницата. Ефективното зърнопроизводство зависи главно от избора на подходящ сорт за специфичните агроекологични условия и проведените агротехнически практики, които повишават добива и качеството на продукцията.

Първа част на статията ще откриете тук!

Използването на биостимулатори и азотфиксиращи бактерии за регулирането на растежа и развитието на културите ще стане основна практика за получаването на екологично чиста растителна продукция в условията на климатични промени и в контекста на „Зелената сделка”. Тяхното приложение щади околната среда  и спомага за по-добро усвояване на хранителните вещества от корените в почвата. Спазването на фазите на приложение е наложително за тяхната ефективност.

Целта на съвременното земеделско производство е да намали производствените суровини без това да повлияе негативно на добива и качеството на продукцията. Биостимулаторите са растителни екстракти и съдържат широк спектър от биоактивни съединения. Тези продукти са в състояние да подобрят ефективността на използването на хранителни вещества на растението и да повишат толерантността към биотични и абиотични стресове.

Амалгерол Есенс е висококачествен органичен биостимулатор, съдържащ 7 компонента. Той подпомага растежа на корените, активира живота в почвата и спомага за увеличаването на хумусното съдържание. Спомага за задържане на водата в почвата и осигурява добра реколта дори в сухите периоди. Amalgerol Essence съдържа антиоксиданти, които повлияват положително на растенията при биотичен и абиотичен стрес.

Нутрибио N е уникален органичен микробиален листен тор, създаден на базата на микоризни гъби, азотфиксиращи бактерии (CERES Azotobacter salinestris) и други, който насърчава растежа на растенията и подобрява използването на хранителните вещества. Бактериите в продукта са живи в продължение на 4 години благодарение на иновативна технология за сушене на бактерии. Нутрибио N е съвместим с най-често използваните торове и агрохимикали, но не е съвместим с продукти с алкална реакция, медни продукти, бактерициди и биоциди.

Приложението на биостимулатори и азотфиксиращи бактерии позволява намаляване на минералното торене без това да намали добива и качеството на продукцията, като в същото време поддържа нивото на нитратите под ограниченията, наложени от регламентите на ЕС.

Целта на проведения опит в ИРГР Садово е установяване влиянието на биостимулаторa Амалгерол Есенс и продукта Нутрибио N върху добива при пшеница, както и възможността да компенсира количеството на минералния азот.

МАТЕРИАЛ И МЕТОДИ

Опитът беше заложен с български сорт, селекция на ИРГР, признат през 2020 г. Пшеницата беше засята в оптимален за района на Южна България срок (16.10.2020 г.) при сеитбена норма 25 кг/дка. Предсеитбено беше внесен комбиниран минерален тор NPK 15:15:15 в количество 20 кг/дка. За установяване действието на листните торове и биостимулатори и предимството им пред стандартната технология на отглеждане бяха заложени варианти. Всеки вариант беше реколтиран върху площ от 100 m2 в четири повторения.

РЕЗУЛТАТИ И ОБСЪЖДАНЕ

В климатично отношение стопанската година (2020-2021) на извеждане на опита беше характерна за района на гр. Садово. Началото на лятото беше съпроводено с ниски температури за сезона и обилни валежи, а втората половина – с много високи температури и рязко изразено засушаване.

Растенията поникнаха и достигнаха фаза братене преди настъпването на зимния период и презимуваха успешно без повреди. След активната вегетация на пшеницата падналите валежи през пролетта благоприятстваха развитието на културата. На 02.03.2021 г. посевът беше напръскан с хербицид срещу житни и широколистни плевели.

Азотните торове бяха внесени еднократно през м. март (09.03.2021 г.). На 31.03.2021 г. беше приложена комбинацията Амалгерол Есенс и Нутрибио N по препоръка на фирма „Меди плюс Р“ ООД. Жътвата се извърши в оптимален за района срок (22.07.2021 г.).

Резултатите от проведения опит показват, че комбинацията на Амалгерол Есенс и Нутрибио N при торова норма 30 килограма на декар превъзхожда по добив стандартната технология на торене от 60 килограма на декар амониева селитра показана във вариант 2 на таблицата.

В третия вариант проличава ясно предимството на продуктите и тяхната ефективност дори и при намалена норма на минерален азот. Причината за това отдаваме на отличната комбинация и симбиоза между Амалгерол Есенс и Нутрибио N и тяхната възможност за фиксиране на атмосферния азот.

Изпитаните биостимулатори повлияват положително на продуктивността при пшеницата, както и подобряват общото фитосанитарно състояние на посевите.

Използването на биостимулатори повишава устойчивостта на културите и гарантира високи добиви при провеждането на екологосъобразно и биологично земеделие.

Опитите имат пряка връзка с нормите и изискванията на съвременните добри земеделски практики в съответствие със „Зелената сделка”. Колективът, извел опитите в ИРГР Садово, убедено препоръчва продуктите на фирмата на фермерите за повишаване на добивите и провеждане на научно-обосновано модерно земеделие.

Данните от опитите са обработени статистически, разликите в добивите между отделните варианти са доказани чрез дисперсионен анализ. С помощта на линейна регресия и експоненциално уравнение са установени възможностите за редукция на минералния азот при пшеницата.

доц. д-р Станислав Стаматов и гл. ас. д-р Николая Велчева

Институт по растителни генетични ресурси „К. Малков” – гр. Садово

E-mail: stanislav44@abv.bg; nikolaya_velcheva@abv.bg

Очаквайте продължение на статията (част III) скоро!

За повече информация тук!

 

Как ще си решите проблема с недостига на скъпите азотни торове при пшеницата?
13087
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Интервю с Венелин Делгянски, опит от Институт по царевицата - Кнежа
Технология, изпреварваща времето: слънчоглед
АЗОТНА ФИКСАЦИЯ ОТ ВЪЗДУХА с УТРИША™ N
Как да намалим торовите норми без това да влияе на добива
Още практика
Действието на минералните торове зависи и от почвата
ВИКСЕРАН – НОВО от Синджента!
ТЕХНОЛОГИЯ, ИЗПРЕВАРВАЩА ВРЕМЕТО: ПШЕНИЦА
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини