Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.12.2021 г.

Дали можем да предотвратим появата на луковата муха?

Съвети към градинаря
Дали можем да предотвратим появата на луковата муха?

sinor.bg

Луковата муха е наречена така, защото напада най-често луковите растения – лук за глави, за зелен, арпаджик и праз, но атакува по-слабо чесъна, зелето, салатите и даже цветята с луковици. Повредите са видими – растенията изостават в развитието си и се изскубват лесно. Мухата е много опасен вредител – трудно забележим и нанасящ сериозни щети. Най-ефективният начин за борба с нея е – да не допуснем присъствието й на участъка.

На лука за зелено и за съхранение ларвите прогризват листата и стъблото надлъжно и навлизат в луковицата. Растенията се деформират, върховете се завиват спираловидно и пожълтяват, а страничните листа започват да повяхват и изсъхват. Повредените луковици не са годни за консумация и съхранение. Те миришат много неприятно, защото в тях започват развитието си гнилостни процеси.

Как да преротвратим появата и развитието на луковата муха

Всички ние се стараем да сведем до минимум използването на химични средства. В случая с луковата муха даже използването на някои народни средства се оказват не съвсем безопасни и екологични.

По тази причина на преден план излизат профилактичните мерки, позволяващи да се избегне проблема с тези вредители. Такива са:

1. Предзимно или ранно пролетно засаждане - мухата започва своето „черно дело“ доволно рано, но лукът е достатъчно студоустойчива култура. Това позволява да се засажда предзимно или пролетно, но колкото е възможно най-рано, така че преди да настъпи масовия летеж, да има време да се окопае и мулчира почвата, както и да се предприемат други възпиращи мерки.

2. Щателен подбор на посадъчния материал и отстраняване на непригодните луковици - мухата е безжалостна и към арпаджика и по тази причина трябва много внимателно да се огледа посадъчният материал и всички луковички, които предизвикват и най-малките съмнения и подозрения – да бъдат отстранени. Тук е важно да бъдем безмилостни, защото борбата с вредителите винаги е по-трудна от предотвратяване на появата им.

Как да използваме негасената вар в градината

3. Обеззаразяване на посадъчния материал - предпосевната подготовка на арпаджика е много важно мероприятие. Соленият разтвор не дава никакви шансове на луковата муха и нематодите. В топла вода разтваряме една супена лъжица сол и разреждаме до 2 литра. Луковичките престояват в солената вода 3-4 часа, след което го промиваме в няколко води, подсушаваме и засаждаме.

4. Спазване правилата на сеитбооборота - не е желателно лукът да се засажда две последователни години на едно и също място. Добри предшественици са доматите, тиквовите и бобовите култури. Не е добре да се засажда в близост до многогодишни видове лук.

5. Разрохкване и мулчиране - луковата муха снася яйцата си върху луковиците или в близост до тях, но има предпочитания – не обича да снася в рохкава почва. Това е причината да се препоръчва постоянно разрохкване на почвата още след поникване. За мулчиране могат да се използват иглички или натрошени шишарки от иглолистни, както и дървени стърготини, поляти с отвара от тях. Силните миризми са способни да дезориентират луковата муха и да я прогонят от участъка. Разрохкването и мулчирането не трябва да са единични. Добре е почвата да се разхлабва след всяко поливане.

6. Укритие - активният летеж на луковата муха е на два етапа – април и началото на май е първият, а юли и началото на август е вторият. Тогава самките снасят по 60-100 яйца, които за няколко дни се превръщат в личинки и започват своята активна дейност.

Луковата муха е най-активна сутрин и във вечерните часове и се препоръчват тунелни укрития от подходящо фолио или нетъкан текстил за нощта. Такава необходимост възниква и преди прибиране на реколтата (когато има валежи), а този етап може да съвпадне с вторият летеж на луковата муха.

7. Предзимна обработка на почвата - луковата муха зимува в почвата на дълбочина 7-20 см във вид на какавида. По тази причина участъци, на които е отглеждан лук е добре да се обработят на дълбочина 20-25 см. Така зимуващите вредители ще се окажат на повърхността и голяма част от тях няма да преживеят зимните месеци.

Кората на овощните дръвчета

8. Смесено засаждане на различни култури - то дава положителни резултати. Но и тук могат да се срещнат различни мнения, затова не пречи да експериментираме. Има добри отзиви при смесено засаждане на лук и моркови, лук и ряпа, лук и листна целина, както и засаждането на невени и тагетиси.

Със сигурност смесеното засаждане няма да навреди и нищо не пречи да опитаме и с други ароматни растения.

Дали можем да предотвратим появата на луковата муха?
22774
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Начини за борба с мухата
Опасен вредител по лука
Мерки за справяне
Причини да пожълтяват листата на лука
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини