Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.12.2021 г.

Дали можем да предотвратим появата на луковата муха?

Съвети към градинаря
Дали можем да предотвратим появата на луковата муха?

sinor.bg

Луковата муха е наречена така, защото напада най-често луковите растения – лук за глави, за зелен, арпаджик и праз, но атакува по-слабо чесъна, зелето, салатите и даже цветята с луковици. Повредите са видими – растенията изостават в развитието си и се изскубват лесно. Мухата е много опасен вредител – трудно забележим и нанасящ сериозни щети. Най-ефективният начин за борба с нея е – да не допуснем присъствието й на участъка.

На лука за зелено и за съхранение ларвите прогризват листата и стъблото надлъжно и навлизат в луковицата. Растенията се деформират, върховете се завиват спираловидно и пожълтяват, а страничните листа започват да повяхват и изсъхват. Повредените луковици не са годни за консумация и съхранение. Те миришат много неприятно, защото в тях започват развитието си гнилостни процеси.

Как да преротвратим появата и развитието на луковата муха

Всички ние се стараем да сведем до минимум използването на химични средства. В случая с луковата муха даже използването на някои народни средства се оказват не съвсем безопасни и екологични.

По тази причина на преден план излизат профилактичните мерки, позволяващи да се избегне проблема с тези вредители. Такива са:

1. Предзимно или ранно пролетно засаждане - мухата започва своето „черно дело“ доволно рано, но лукът е достатъчно студоустойчива култура. Това позволява да се засажда предзимно или пролетно, но колкото е възможно най-рано, така че преди да настъпи масовия летеж, да има време да се окопае и мулчира почвата, както и да се предприемат други възпиращи мерки.

2. Щателен подбор на посадъчния материал и отстраняване на непригодните луковици - мухата е безжалостна и към арпаджика и по тази причина трябва много внимателно да се огледа посадъчният материал и всички луковички, които предизвикват и най-малките съмнения и подозрения – да бъдат отстранени. Тук е важно да бъдем безмилостни, защото борбата с вредителите винаги е по-трудна от предотвратяване на появата им.

Как да използваме негасената вар в градината

3. Обеззаразяване на посадъчния материал - предпосевната подготовка на арпаджика е много важно мероприятие. Соленият разтвор не дава никакви шансове на луковата муха и нематодите. В топла вода разтваряме една супена лъжица сол и разреждаме до 2 литра. Луковичките престояват в солената вода 3-4 часа, след което го промиваме в няколко води, подсушаваме и засаждаме.

4. Спазване правилата на сеитбооборота - не е желателно лукът да се засажда две последователни години на едно и също място. Добри предшественици са доматите, тиквовите и бобовите култури. Не е добре да се засажда в близост до многогодишни видове лук.

5. Разрохкване и мулчиране - луковата муха снася яйцата си върху луковиците или в близост до тях, но има предпочитания – не обича да снася в рохкава почва. Това е причината да се препоръчва постоянно разрохкване на почвата още след поникване. За мулчиране могат да се използват иглички или натрошени шишарки от иглолистни, както и дървени стърготини, поляти с отвара от тях. Силните миризми са способни да дезориентират луковата муха и да я прогонят от участъка. Разрохкването и мулчирането не трябва да са единични. Добре е почвата да се разхлабва след всяко поливане.

6. Укритие - активният летеж на луковата муха е на два етапа – април и началото на май е първият, а юли и началото на август е вторият. Тогава самките снасят по 60-100 яйца, които за няколко дни се превръщат в личинки и започват своята активна дейност.

Луковата муха е най-активна сутрин и във вечерните часове и се препоръчват тунелни укрития от подходящо фолио или нетъкан текстил за нощта. Такава необходимост възниква и преди прибиране на реколтата (когато има валежи), а този етап може да съвпадне с вторият летеж на луковата муха.

7. Предзимна обработка на почвата - луковата муха зимува в почвата на дълбочина 7-20 см във вид на какавида. По тази причина участъци, на които е отглеждан лук е добре да се обработят на дълбочина 20-25 см. Така зимуващите вредители ще се окажат на повърхността и голяма част от тях няма да преживеят зимните месеци.

Кората на овощните дръвчета

8. Смесено засаждане на различни култури - то дава положителни резултати. Но и тук могат да се срещнат различни мнения, затова не пречи да експериментираме. Има добри отзиви при смесено засаждане на лук и моркови, лук и ряпа, лук и листна целина, както и засаждането на невени и тагетиси.

Със сигурност смесеното засаждане няма да навреди и нищо не пречи да опитаме и с други ароматни растения.

Дали можем да предотвратим появата на луковата муха?
23996
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Начини за борба с мухата
Опасен вредител по лука
Мерки за справяне
Причини да пожълтяват листата на лука
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини