Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.12.2021 г.

Използване на негасената вар в градината

Негасената вар
Използване на негасената вар в градината

sinor.bg

По-голяма част от почвите в у нас имат кисела реакция и усвояването на хранителните вещества от растенията в подобни почви е влошено. Съответно развитието им се забавя, а добивите намаляват. За да се нормализира съставът на почвата, тя трябва да се разкислява. В резултат на това се възстановява киселинният баланс, подобрява се структурата, намалява отрицателното въздействие на токсичните метали и се активира дейността на полезните микроорганизми.

Какво представлява негасената вар?

Негасената вар, известна още като калциев оксид (CaO), е широко използвано в практиката химично съединение. При стайна температура представлява трудно топимо бяло алкално вещество с кристална структура. Получава се при термично разлагане на варовика – калциев карбонат (CaCO3), който при нагряването си отделя калциев оксид и въглероден диоксид.

При взаимодействието на калциев окис с точно определено количество вода се образува хидратна вар – Ca(ОН)2, която представлява бяло прахообразно вещество.

По отношение на ефективността – от 1,8 кг варовик се получава около 1 кг негасена вар, а от нея съответно 1,3 кг гасена.

Варосване на дърветата с негасена вар

За варосване на дърветата негасената вар се гаси чрез смесване с вода, като съотношението е 1:4 (1 кг негасена вар се смесва с 4 л вода и престоява 2 денонощия). Мерките за безопасност са задължителни – използват се защитни очила и ръкавици. По време на гасенето на варта е необходимо да се стои на достатъчно отдалечено разстояние, защото процесът е свързан с отделяне на топлина  и често пръска.

Варосват се стволовете на дърветата и дебелите клони при пълно опадане на листата и дневни температури на въздуха 3-5 градуса по Целзий. През пролетта защитният слой може да се поднови.

Разкисляване на почвата с негасена вар

За киселинността на почвата невинаги е задължителен анализ, но обикновено се използва лакмусова хартия. Растителните маркери са достатъчно надеждни – мъх, хвощ, пирей, лютиче, живовляк и киселец растат на кисела почва. Лободата и копривата предпочитат слабо кисела, а детелината и комунигата – неутрална.

Почва с рН 6,5-7 се приема за неутрална. По-ниските стойности показват повишена киселинност, а тези над 7 показват алкална реакция. При стойности на рН под 5,5 почвата трябва да се разкисли.

Защити срещу измръзване и слана

В чист вид негасената вар не се използва за разкисляване, защото вместо да бъде полезна, тя може да причини значителни вреди като изгаряне на полезните микроорганизми на повърхностния слой. Освен това за разлика от хидратната негасената се състои от различни по големина бучки, което значително затруднява неравномерното разнасяне. Добре е да се гаси предварително или да се използва гасена вар.За гасенето на 10 кг вар се използват 3-4 л вода.

За разкисляване на почвата се използват различни количества, а дозирането зависи от състава и киселинността. За леки почви се използват по-малки количества, а за тежки – повече.

Борба с плевелите

За да се отървем от досадните плевели, просто трябва да ги поръсим с малко негасена вар. Тя не само ще унищожи вегетативните части, но ще предотврати повторната им поява.

За борба с плевелите могат да се използват също доломитово брашно и креда. Всички пътеки ще бъдат чисти от плевели между плочите, ако периодично използваме негасена вар.

Калциев оксид за езерцето и водното петно

Езерото (с или без риба) и малкото водно петно в градината трябва да се варуват. Факт е, че във водата се натрупват много мъртви остатъци от растения, остатъци от храна за риби и екскрементите им. Варта с времето се отмива, но процедурата позволява да се ускори минерализацията, да се премахне киселата реакция на водата, а освен това да се обогати с калций.

Други полезни свойства на негасената вар са:

– дезинфекция на водата;

– елиминиране на голяма част от паразитите, обитаващи дъното, повърхността и вътрешността на водата;

– отстраняване на нежелани хищни обитатели (ратани) през есента, а през пролетта ще бъде възможно заселване на нови;

Запазете дървесната пепел през зимата

– калцият, обогатяващ водата, допринася за формиране на здрав скелет, нормализира функционирането на нервно-мускулната система при рибите. Внасянето на негасена вар се прави само на влажно дъно, но не се прилага на сухо или замръзнало.

Вар за дезинфекция на градински инвентар, оранжерии и помещения

За тази цел се използва гасена вар, но по-лесно се съхранява негасената. За дезинфекция е подходящо варно мляко, което е с концентрация 10-20%. За 1 кг негасена вар е необходим 1 л вода, престоява известно време и се разрежда с още 9 л – така се получава 10%-ен разтвор. Използва се за дезинфекция на оранжерията, за почистване на инвентара и градинските съоръжения, които ползваме.

Използване на негасената вар в градината
173497
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини