Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.02.2024 г.

Опасен вредител по лука

Начини за борба с мухата
Опасен вредител по лука

Снимка: sinor.bg

Луковата муха Delia (Chortophila, Hyelemia) antiqua e повсеместно разпространена в нашата страна, катож папада кромида (Allium cepa) и по-рядко чесъна (Allium sativum). За фермерите е важно да знаят, че плевелните видове от рода Allium имат значение за поддържане на жизнения кръговрат на насекомото.

Възрастното прилича доста на къщната муха, на цвят е сивкаво до пепеляво. Върху горната страна на гръдния дял има надлъжна ивица, а гърдите му са жълти. На дължина възрастното стига 6 – 7 мм. Яйцето е овално, млечно бяло с дължина 1,1 мм. Ларвата е жълтеникава, лъскадва, няма крака и глава. Предният дял е стеснен, а задният – удебелен. На дължина стига 10 мм. Характерна особеност са конусовидните израстъци в задния край на ларвата. Какавидата наподобява бъчвичка, върху която отчетливо личат тъмнокафяви брадавички. Дълга е 7 – 8 мм.

Мухата D. antiqua има две поколения годишно и частично трето. Какавидата презимува в почвата на дълбочина около 15 см. Мухите се появяват през пролетта, когато цъфти вишна и глухарчето. От цъфтящите растения те се хранят с нектар и дозряват полово. След оплождането снасят яйцата по луковите пера, върху почвата около растенията, както и по самите луковици. Женските снасят на купчинки от 4 – 6 яйца, но на едно растения могат да бъдат преброени няколко десетки яйца от различни мухи. Яйцеснасянето може да продължи до месец и половина. При почви с 30 – 80% пределна полска влагоемност (ППВ) ларвите се излюпват до една седмица. Сухите и преовлажнените почви са неблагоприятни за размножаването на луковите мухи. Продължителните валежи и хладното време също влияят отрицателно върху популацията на D. antique.

Ларвите се проникват в растенията през основата на листата. След това дълбаят надлъжни ходове по посока на луковицата. Нападнатите растения изостават в развитието си, бледнеят на фона на здравите, а по-късно полягат на земята и изсъхват. При прегледа на площите с лук такива растения лесно могат да бъдат изскубнати от почвата. При това ферментиралият сок в мястото на повредата излъчва характерната миризма на гнило. В процеса на изхранването ларвата може да се прехвърли и да повреди няколко растения, изминавайки около 50 см.

Ларвите завършват развитието си за около 17 – 18 дена и какавидират в почвата. Мухите от новото поколение се появяват в началото на юни. Снасят яйца по късно засадения лук. Излюпените ларви се хранят между люспите на луковиците.

За да намалите щетите от луковата муха, трябва да засадите зеленчука в оптималните срокове. Закъсняването увеличава опасността от повече повреди. Осигуряването на благоприятен хранителен и воден режим, при който растенията са здрави и се развиват по-бързо, намалява повредите. Когато растенията са слаби, ларвите нападат повече растения, за да се изхранят. Редовните прегледи на насажденията и навременното изваждане и унищожаване на нападнатите растения трябва да предхожда употребата на химически препарати (инсектициди).

Употребата на инсектициди е насочена срещу възрастните по време на летежа. Две пръскания през около седмица намаляват значително популацията и съответно броя на нападнатите растения. При това растенията, подлежащи на химическа защита, са с височина до 10 см. Изборът на инсектициди и тяхната употреба става съобразно с посочените карантинни срокове за продукта. Друг начин е внасянето на препарати за растителна защита в почвата.

В специализираните източници е посочен препаратът Форс 1,5 Г (гранулат) с активно вещество тефлутрин. Той е от втора професионална категория. Дозата е кг / дка. Ефикасен е и срещу телени червеи. Други инсектициди са Метеор и Дека (течни продукти).

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Опасен вредител по лука
19785
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Мерки за справяне
Причини да пожълтяват листата на лука
Съвети към градинаря
Дали можем да предотвратим появата на луковата муха?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини