Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.05.2022 г.

Причини да пожълтяват листата на лука

Мерки за справяне
Причини да пожълтяват листата на лука

sinor.bg

Независимо от факта, че лукът е известен още от 4-то хилядолетие пр.н.е., историята на неговия произход все още е обвита в мистерия. Смята се, че сред зеленчуците той е най-рано култивиран. Независимо от това и днес има проблеми с този широко разпространен зеленчук, например с пожълтяването на листата. Ако то се случва малко преди периода за прибиране на реколтата, не е страшно. Но когато „перата“ пожълтяват много по-рано – през пролетта или началото на лятото, тогава трябва да се установи причината.

Най-честите съмнения и причини са недостигът на хранителни вещества, като в повечето случаи това е азот. Растенията изпитват такъв дефицит при много сухо или много влажно време. За подхранване могат да се използват както чисто азотни (амониев нитрат, амониев сулфат, карбамид) торове, така и комплексни минерални, а даже органични или органоминерални.

Причините за пожълтяване на листата могат да се дължат на нападение от вредители или болести.

Враг номер едно е луковата муха. Тя е способна да уврежда всички видове лукови култури (лук, праз, чесън и др.). Вредителят излита през април и снася много малки яйца, събрани по 5-10 броя под малки бучки пръст в лехите и близо до растенията. Всяка самка може да снесе до 100 яйца . След 3-8 дни се излюпват ларви, които нагризват стъблото в долната му част – на нивото на почвата или навлизат през дъното. В лука се появява кухина, която може да побере до 15 ларви на луковата муха. Те се хранят и остават там до края на своето развитие, а в резултат на това растенията забавят растежа си, листата се деформират и усукват, започват да пожълтяват от върха и постепенно изсъхват. След приключване на развитието си ларвите преминават в почвата, където какавидират.

За един сезон, в зависимост от климатичните условия, могат да се развият 2-3 поколения лукова муха.

За предпазване на насажденията от вредителя е добре да засадим моркови до лука, защото се смята, че те са сериозен враг на луковата муха.

Някои градинари използват солен разтвор (200 г сол на 10 л вода) за поливане на растенията, но с него трябва да се внимава много – да не попадне върху листата. Използването на този разтвор крие много рискове, защото предозирането също може да доведе до загуба на растения. Ефективно е да използвате и 200 г пресята дървесна пепел, смесена с по 1 чаена лъжичка наситнен тютюн и смлян черен пипер.

Може да се използва за поливане наситен разтвор на калиев перманганат или настойка от глухарче (200 г наситнени корени престояват 10 дни в 10 л вода). С тези средства се обработват луковите лехи през 10 дни.

Вторият не по-малко опасен вредител е луковият скритохоботник. Вреди нанасят не само ларвите, но и възрастните. Бръмбарите правят отверстия в листата и там снасят яйцата, от кито след 1,5-2 седмици се излюпват ларвите. В продължение на 15-20 дни се хранят с тях, а след това се скриват в почвата и какавидират – появява се ново поколение.

Двата вида вредители зимуват във връхния слой на почвата и за защита от тях трябва много качествено да се почистят всички растителни остатъци след прибиране на реколтата, защото са идеалното зимно убежище.

Способна да обезцвети листата на лука е и стъблената лукова нематода. Тя е много дребен, силно подвижен и трудно забележим с невъоръжено око вредител. Възрастните и личинките се хранята със сока на растенията, в резултат на което листата пожълтяват, избледняват и изсъхват. Дънцето се разрушава и през пукнатините му започват да израстват нови зачатъци на стъбла – изглежда, че луковицата е обърната наопаки. Тя става мека и мирише неприятно. Преди засаждане за частична дезинфекция луковиците се държат в солен разтвор ( 3 супени лъжици в 3 л вода) за 20 минути. Хубаво е между редовете да се засее невен или тагетис. Може да се полива с настойка от тези цветя.

Пероноспорозата е другата причина листата на лука да загубят изумрудено зеления си цвят. Това е най-вредоносното заболяване по луковите култури. Още при появата на първите признаци е необходимо лукът да се третира два пъти през интервал от две седмици с Ридомил Голд или друг подходящ препарат. Превантивно може да се пръска периодично с 3% разтвор на калиев перманганат.

Причини да пожълтяват листата на лука
24626
 

Последни материали
Виж
В стремежа си да догони водачите на пазара Сърбия и Полша
Украйна поставя нови рекорди в износа на замразени малини
Първата по рода си среща за млади фермери в България
Чрез иновации БАСФ планира до 2030 г. дигитализация върху 4 млрд. декара и 30% спад на вредните емисии
Йордания пак отмени търга за внос на хлебна пшеница
Алжир е закупил малка част от планираните количества фуражна царевица
Правителството одобри промени в данъчните закони за 2025 г.
До 2030 г. корпоративният данък при de minimis ще продължи да бъде преотстъпван
Закон за храните
МС одобри промени за уреждане на продажбите на минерални води
Звено за анализи
В Пловдив ще отрият Институт за системни иновации в храните и виното
Свързани материали
Виж
Предотвратяване на гниенето на лука по време на съхранение
Мариновани лукчета
Съвети за градинаря
Предзимен посев и засаждане – да или не?
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Изложение в Луковит
Тахов: Фермерите имат сигурност със защитеното наименование за произход на сиренето
Предстоящо
Пето издание на Националния събор „Млечният път на България през вековете“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини