Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.05.2022 г.

Причини да пожълтяват листата на лука

Мерки за справяне
Причини да пожълтяват листата на лука

sinor.bg

Независимо от факта, че лукът е известен още от 4-то хилядолетие пр.н.е., историята на неговия произход все още е обвита в мистерия. Смята се, че сред зеленчуците той е най-рано култивиран. Независимо от това и днес има проблеми с този широко разпространен зеленчук, например с пожълтяването на листата. Ако то се случва малко преди периода за прибиране на реколтата, не е страшно. Но когато „перата“ пожълтяват много по-рано – през пролетта или началото на лятото, тогава трябва да се установи причината.

Най-честите съмнения и причини са недостигът на хранителни вещества, като в повечето случаи това е азот. Растенията изпитват такъв дефицит при много сухо или много влажно време. За подхранване могат да се използват както чисто азотни (амониев нитрат, амониев сулфат, карбамид) торове, така и комплексни минерални, а даже органични или органоминерални.

Причините за пожълтяване на листата могат да се дължат на нападение от вредители или болести.

Враг номер едно е луковата муха. Тя е способна да уврежда всички видове лукови култури (лук, праз, чесън и др.). Вредителят излита през април и снася много малки яйца, събрани по 5-10 броя под малки бучки пръст в лехите и близо до растенията. Всяка самка може да снесе до 100 яйца . След 3-8 дни се излюпват ларви, които нагризват стъблото в долната му част – на нивото на почвата или навлизат през дъното. В лука се появява кухина, която може да побере до 15 ларви на луковата муха. Те се хранят и остават там до края на своето развитие, а в резултат на това растенията забавят растежа си, листата се деформират и усукват, започват да пожълтяват от върха и постепенно изсъхват. След приключване на развитието си ларвите преминават в почвата, където какавидират.

За един сезон, в зависимост от климатичните условия, могат да се развият 2-3 поколения лукова муха.

За предпазване на насажденията от вредителя е добре да засадим моркови до лука, защото се смята, че те са сериозен враг на луковата муха.

Някои градинари използват солен разтвор (200 г сол на 10 л вода) за поливане на растенията, но с него трябва да се внимава много – да не попадне върху листата. Използването на този разтвор крие много рискове, защото предозирането също може да доведе до загуба на растения. Ефективно е да използвате и 200 г пресята дървесна пепел, смесена с по 1 чаена лъжичка наситнен тютюн и смлян черен пипер.

Може да се използва за поливане наситен разтвор на калиев перманганат или настойка от глухарче (200 г наситнени корени престояват 10 дни в 10 л вода). С тези средства се обработват луковите лехи през 10 дни.

Вторият не по-малко опасен вредител е луковият скритохоботник. Вреди нанасят не само ларвите, но и възрастните. Бръмбарите правят отверстия в листата и там снасят яйцата, от кито след 1,5-2 седмици се излюпват ларвите. В продължение на 15-20 дни се хранят с тях, а след това се скриват в почвата и какавидират – появява се ново поколение.

Двата вида вредители зимуват във връхния слой на почвата и за защита от тях трябва много качествено да се почистят всички растителни остатъци след прибиране на реколтата, защото са идеалното зимно убежище.

Способна да обезцвети листата на лука е и стъблената лукова нематода. Тя е много дребен, силно подвижен и трудно забележим с невъоръжено око вредител. Възрастните и личинките се хранята със сока на растенията, в резултат на което листата пожълтяват, избледняват и изсъхват. Дънцето се разрушава и през пукнатините му започват да израстват нови зачатъци на стъбла – изглежда, че луковицата е обърната наопаки. Тя става мека и мирише неприятно. Преди засаждане за частична дезинфекция луковиците се държат в солен разтвор ( 3 супени лъжици в 3 л вода) за 20 минути. Хубаво е между редовете да се засее невен или тагетис. Може да се полива с настойка от тези цветя.

Пероноспорозата е другата причина листата на лука да загубят изумрудено зеления си цвят. Това е най-вредоносното заболяване по луковите култури. Още при появата на първите признаци е необходимо лукът да се третира два пъти през интервал от две седмици с Ридомил Голд или друг подходящ препарат. Превантивно може да се пръска периодично с 3% разтвор на калиев перманганат.

Причини да пожълтяват листата на лука
23687
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Решения на Министерския съвет
Имоти на БАБХ в Луковит се дават на областната управа в Ловеч
От правителството изтъкват данни и оценки, анализатори виждат политически мотиви
Индия е отменила забраната за износ на кромид
Полезно и практично
Съвети за най-лесния начин, по който да засадите лук през май
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Важно е да знае, когато фирмите се рекламират
Сдружение оборва лъжливо твърдение как троянската луканка била вписана в регистрите на ЕК от една фирма
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини