Начало » Новини » Страната
09.12.2021 г.

Бизнесът в консервната индустрия с призив към народните представители!

Становища на бранша
Бизнесът в консервната индустрия с призив към народните представители!

За първи път от години членовета на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България се обръщат към новоизбраните депутати с молба да обърнат специално внимание на кризата в сектора, чиито небивали размери водят до унищожението на този бизнес с традиции.

В оворено писмо до ръководствата на седемте партийни формации от 47-то Народно събрание членовете на съюза поздравяват новите народни представители, като наблягат на надеждите, които им възлагат за „стабилизиране на политическите и обществените отношения в страната ни и активна работа за справяне с поредицата от кризи, пред които сме изправени”.

„Вярваме, че във Ваше лице най-сетне ще намерим онази визия и смелост в политическите действия, които ще превърнат българското производство и преработка на земеделска продукция в модерен, привлекателен и проспериращ сегмент от българската икономика, с перспектива да се позиционира добре както на родния, така и на европейските и световните пазари”, посочва Стойко Кировски, председател на УС на СППЗ.

Синор.бг публикува със съкращения текста на писмото.

Поради недалновидна политика, лобистко и корупционно управление на отрасъл „Земеделие“ в България, продължило десетилетия, сме свидетели на неоползотворен потенциал и тежки дисбаланси в развитието на сектора.

Продължава инерцията за драстично неглижиране на българското производство на плодове и зеленчуци за сметка на стимулиране на сектори за производство на земеделски продукти, представляващи суровини, често за чужди промишлености. Въпреки прекрасния климат и добрите традиции в бранша страната ни така и не успява да превърне традиционно силното си в миналото производство на плодове и зеленчуци в част от модерно земеделие, базирано на съвременни технологии за добив и преработка на суровини с добавена стойност. От износител на свежи плодове и зеленчуци и развита консервна промишленост с годишно производство от близо 900 000 тона, позната на пазарите в Европа и по света, България бе притисната в ъгъла на страните от ЕС със суровинно производство и ниски нива на субсидиране именно заради политиците, не заради производителите!

Бъдещата ОСП и помощта за жените в земеделието

Неглижирането на сектора за производство и преработка на плодове и зеленчуци доведе до:

1.      Драстичен спад в засятите площи, заради несправедливо ниски субсидии;

2.      Необходимост от внос на плодове и зеленчуци както за директна консумация, така и за консервната промишленост;

3.      Трикратно намаляване на производството на консерви;

4.      Отлив на студенти и специалисти, поради невъзможност за реализация;

5.      Безработица и обезлюдяване на селските райони поради липса на поминък, което увеличава социалните разходи на държавата и качеството на живот в тези региони.

Обръщаме се към вас с желание за провеждане на открит и честен дебат за развитието на сектора и формирането на политики, които ще дадат тласък в развитието на модерно и конкурентоспособно производство и преработка на плодове и зеленчуци в България. Готови сме да подкрепим всяко усилие на народните представители, които конструктивно и експертно ще се вслушат в гласа и предложенията на бизнеса. Приветстваме Вашите намерения за стимулиране на сектор Плодове и зеленчуци и с готовност бихме предоставили нашата експертиза.

Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ) е национална, браншова, работодателска организация на равноправни членове – юридически лица и физически лица – производители на консервирани, замразени, сушени и лиофилизирани плодове и зеленчуци. Към момента членовете на съюза са тридесет и три. От тях 31 са преработвателни предприятия, а другите два са – Университет по хранителни технологии – Катедра “Консервиране и хладилна  технология" и Институт за изследване и развитие на храните, град Пловдив. Производството на фирмите-членове на Съюза е повече от 70 % от общото производство на консервирани плодове и зеленчуци в България.

Бизнесът в консервната индустрия с призив към народните представители!
6001
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Състояние
Консервните заводи са вдигнали с 11 на сто продажбите на вътрешния пазар
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини