Начало » Новини » Коментари
05.08.2025 г.

Бизнесът с консерви е на път да остане в историята, предупреждават от бранша

Позиция на бранша
Бизнесът с консерви е на път да остане в историята, предупреждават от бранша

Снимка: sinor.bg

По повод последните изисквания към бизнеса, разписани в промените на Закона за въвеждане на еврото в България, според които се забранява всяко необосновано поскъпване на храните от 8 август 2025 г. до 1 януари 2026 г., представителите на консервната индустрия в страната отправиха призив към политиците за придържане към икономическата логика, когато се въвеждат подобни правила. Публикуваме обръщението на председателя на управителния съвет на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Стойко Кировски към управленци и потребители, с което бизнесменът сигнализира за крайно критичната ситуация, в която се намира българската консервна индустрия през последните десетилетия.

"Звучи страшно, но е истина. Само допреди 35 години България беше еталон за производство и преработка на плодове и зеленчуци. Плодородната почва, огромните градини с модерни напоителни системи, стотиците фабрики за преработка, научните институти, в които се обучаваха и творяха наши и чужди специалисти, издигнаха авторитета на страната ни до шесто място в света в областа на отглеждането и преработката на плодове и зеленчуци. Годишното производство на плодови и зеленчукови консерви достигаше до 900 000 тона годишно.

След 35 години преход, в резултат на грешната селскостопанска политика, проиводството и преработката на плодове и зеленчуци достигна своя критичен минимум от едва 150 000 тона консерви годишно, което е шест пъти по-малко спрямо периода до 1989 г. Засетите площи с плодове и зеленчуци са вече под 10% от обработваемата площ в страната с тенденция още да намаляват. Липсва работна ръка. Загубихме основни пазари.

Битката с търговците за всяка стотинка от цената е ежедневна и изведнъж точно в този сезон, когато заради масовото измръзване през пролетта плодовете са от два до три пъти поскъпи и нашите предприятия няма как да оцелеят, без да вдигат цени, от най-високо държавно ниво излязоха със становище че всеки, който увеличава цените си в периода до 1.01.2026 г., е спекулант и едва ли не ще влезе в затвора. На всички търговци, особено на търговските вериги им хареса тази идея и също обявиха своите доставчици за спекуланти, отказвайки да приемат по-високи цени до края на годината.

Така, за пореден път, политиката застреля икономиката!

УВАЖАЕМИ ПОТРЕБИТЕЛИ, обръщаме се към Вас и поднасяме своите извинения от името на целия бранш, че оттук нататък българските консерви ще останат в историята и на регалите в българските магазини ще има, например, кисели краставички от Индия, печени чушки от Македония, компоти от Гърция я и конфитюри от Египет. ЖАЛКО! Така се подменя вкусът на цяла нация!".

Бизнесът с консерви е на път да остане в историята, предупреждават от бранша
1076
 

Последни материали
Виж
Пита и бъдещи поскъпвания
КЗК натиска търговските вериги да се изповядат за цените на храните
Компенсациите варират от 70 евро до 5301 евро на декар
Гръцките фермери получават 12 млн. евро безвъзмездно за наводнени ниви, вижте ставките по култури
Определени са ставките по еко схемата - Еко-БРЕИ
Помпена станция се отдава под наем
Разпродават се имоти на държавните "Земинвест" и "Напоителни системи"
Рекордно високи температури поставят под въпрос реколтата от ориз в Япония
Последнни данни за разпространението на Черна златка в страната, засегнати райони
Свързани материали
Виж
ССА
Сътрудничество в областта на консервната индустрия между пловдивски и казахстански учени
126 години от създаването на първата фабрика
На 3 април се отбелязва денят на консервната индустрия
Становища на бранша
Бизнесът в консервната индустрия с призив към народните представители!
Състояние
Консервните заводи са вдигнали с 11 на сто продажбите на вътрешния пазар
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини