Начало » Новини » Страната
06.12.2021 г.

Честит Никулден!

Християнски празници
Честит Никулден!

Храмът на свети Николай Чудотворец в Мира, откъдето мощите на светеца са били откраднати през 11-и век Снимка: sinor.bg

На 6 декември България и всички източноправославни християни почитат паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Живял през 3-и и началото на 4-и век, той е бил източноримски духовник, епископ на град Мира в областта Ликия. Свети Никола е един от малцината светци, който доживява до дълбока старост. Умира през 342 г. в Мира, в югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите му са откраднати от италиански монаси и пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега. Съхраняват се в построена за целта базилика, наречена на името на светеца.

Съществуват многобройни легенди за чудесата, извършени приживе от светеца. Веднъж свети Никола тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се разярила буря, един моряк паднал от върха на корабната мачта и всички мислели, че е умрял. Светецът възкресил моряка и с молитва успокоил морето. Оттогава е останала славата му на повелител на морските бури и закрилник на моряците. Вариант на тази легенда гласи, че корабът получил пробойна. Свети Никола запушил дупката с жив шаран, от която случка останала традицията Никулден да не остава без шаран на трапезата.

В Източноправославната църква светецът се изобразява често редом до Христос и Дева Мария. Денят е всенароден празник за почти всички народи и се чества дори в семействата, където няма именници. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи.

В българската православна традиция светецът Николай, чието име означава „Побеждаващ“, се почита като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).

На Никулден да честитим празника на всички българи, носещи имената Николай, Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница, Ния и др. На празника, за да уважат именника, в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени. Николай е четвъртото по разпространеност мъжко име в България. Имен ден в България празнуват близо 200 000 души.

От началото на 21 век множество държави започват да емитират монети с лика на светеца – Беларус, България, Камерун, Лаос, Северна Македония, Ниуе, Острови Кук, Полша, Румъния, Русия, Тристан да Куня, Турция, Хонконг и Чад.

Св. Никола е първообраз на белобрадия старец, който раздава подаръци, известния в България като Дядо Коледа, а по света като Санта Клаус (САЩ), Дядо Мраз (Русия) и др.

Честит Никулден!
5712
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Християнски празници
Честит Стефановден!
Християнски празници
На Архангеловден се отбелязва съборното единство на ангелските чинове
Християнски празници
Петровден е, време за жътва!
Християнски календар
С Антоновден и Атанасовден приключват зимните празници!
Християнски празници
Честит да ви е Ивановден!
Християнски празници
Честит Никулден!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини