Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
01.12.2021 г.

Може да засеете грах преди студовете

Дори в началото на декември
Може да засеете грах преди студовете

sinor.bg

Грахът е сравнително студоустойчив вид. Листата и стъблата му в зависимост от сорта издържат отрицателни температури до минус 8 градуса по Целзий (- 8º С), докато цветните пъпки, цветовете и младите завръзи издържат до - 3º С.  Има изследвания, според чиито резултати ранните сортове са по-податливи на студа, отколкото късните.

В условията на континентален климат, където има летни горещини и засушаване, грахът не вирее добре. Поради това отглеждането му става в по-високи места, където не липсва влага. Добре отгледаният градински грах се отплаща за грижите с реколта през май, която може да бъде за прясна употреба.

Да запазим пепелта през зимата

Предзимното засяване на граха е възможно през втората половина на ноември до първото десетдневие на декември. Изборът на датата зависи от района на страната и метеорологичните в посочения период. При това важно е да се знае, че семената покълват при положителна почвена температура в границите 1 - 8º С в зависимост от сорта. Например при сортове с набръчкани семена това става при температура 4 - 8º С. Семената с гладки повърхност на сортове, чиято вегетация продължава около 53 дни, могат да покълнат и при 1º С.

Подходящите места за  предзимно засяване

Стопаните трябва да избират места, които не са изложени на студени ветрове през зимните месеци и началото на пролетта. Добре е при наличието на снежна покривка тя да се остава върху почвената повърхност и да се стопява постепенно с покачване на температурата. Така кълновете ще бъдат защитени от студа, а на по-късен етап в кореновата зона ще има достатъчно влага. Освен това вероятността от образуване на вледедена почвена кора и изтегляне на растенията намалява.

Защити от студа за овошките 

Съставът на почвата също е важен. При плътни (тежки) почви с кисела реакция има опасност от загниване на семената. Загниването засяга и основата на младите стъбла през пролетта. Много леките почви също не на подходящи, защото там студът прониква в дълбочина и е пагубен за кълновете. По тази причина грахът не бива да идва в новоизорани площи, например люцернища.

Предзимното засяване на граха става на дълбочина 6 – 8 см. Това е възможно на добре подготвена и влажна почва. На по-големи площи семената се полагат с редосеялка. Схемите на засяване зависят от особеностите на сорта, както и от условията за бъдещото отглеждане. Например при неполивни условия могат да бъдат оформени ленти при разстояние между тях 55 см. Редовете в лентата са на разстояние 15 – 25 см. При ниските сортове разстоянието е най-късо и нараства с височината. В малките дворове, засяването може да стане ръчно в предварително оформени бразди, които са перпендикулярни спрямо посоката на преобладаващите зимни ветрове. При засяването с мотика се подготвя гнездо, където се полагат семената. Количеството семена за декар предзимно засяване е 13 – 15 кг. Увеличената с 3 – 5 кг. посевна норма е наложителна предвид неблагоприятните условия за началното развитие на семената. Количеството на семената зависи и от сортовите особености.

Доц. д-р Антоний Стоев, ИПАЗР „Никола Пушкаров” -София      

Може да засеете грах преди студовете
13379
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Позицията на България за развитието на протеинови култури
Стратегически план
Пореден шанс за протеиновите култури да се настанят на пазара
Полезни практики при смесеното отглеждане на култури
Прекрасните и ужасните съседи за нашия грах
Заради кризата с високите цени на изкуствените торове
Фермерите в ЕС се отказват от зърното и маслодайните култури в полза на бобовите
Можете да заложите на консервиран или пресен, но трябва задължително да подхраните преди да хвърлите въдицата
Ако сте тръгнали на лов за бабушки, вземете си грах
В градината
Отгледайте грах през юли – и то в удивително трио с компаньони!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини