Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
01.12.2021 г.

Може да засеете грах преди студовете

Дори в началото на декември
Може да засеете грах преди студовете

sinor.bg

Грахът е сравнително студоустойчив вид. Листата и стъблата му в зависимост от сорта издържат отрицателни температури до минус 8 градуса по Целзий (- 8º С), докато цветните пъпки, цветовете и младите завръзи издържат до - 3º С.  Има изследвания, според чиито резултати ранните сортове са по-податливи на студа, отколкото късните.

В условията на континентален климат, където има летни горещини и засушаване, грахът не вирее добре. Поради това отглеждането му става в по-високи места, където не липсва влага. Добре отгледаният градински грах се отплаща за грижите с реколта през май, която може да бъде за прясна употреба.

Да запазим пепелта през зимата

Предзимното засяване на граха е възможно през втората половина на ноември до първото десетдневие на декември. Изборът на датата зависи от района на страната и метеорологичните в посочения период. При това важно е да се знае, че семената покълват при положителна почвена температура в границите 1 - 8º С в зависимост от сорта. Например при сортове с набръчкани семена това става при температура 4 - 8º С. Семената с гладки повърхност на сортове, чиято вегетация продължава около 53 дни, могат да покълнат и при 1º С.

Подходящите места за  предзимно засяване

Стопаните трябва да избират места, които не са изложени на студени ветрове през зимните месеци и началото на пролетта. Добре е при наличието на снежна покривка тя да се остава върху почвената повърхност и да се стопява постепенно с покачване на температурата. Така кълновете ще бъдат защитени от студа, а на по-късен етап в кореновата зона ще има достатъчно влага. Освен това вероятността от образуване на вледедена почвена кора и изтегляне на растенията намалява.

Защити от студа за овошките 

Съставът на почвата също е важен. При плътни (тежки) почви с кисела реакция има опасност от загниване на семената. Загниването засяга и основата на младите стъбла през пролетта. Много леките почви също не на подходящи, защото там студът прониква в дълбочина и е пагубен за кълновете. По тази причина грахът не бива да идва в новоизорани площи, например люцернища.

Предзимното засяване на граха става на дълбочина 6 – 8 см. Това е възможно на добре подготвена и влажна почва. На по-големи площи семената се полагат с редосеялка. Схемите на засяване зависят от особеностите на сорта, както и от условията за бъдещото отглеждане. Например при неполивни условия могат да бъдат оформени ленти при разстояние между тях 55 см. Редовете в лентата са на разстояние 15 – 25 см. При ниските сортове разстоянието е най-късо и нараства с височината. В малките дворове, засяването може да стане ръчно в предварително оформени бразди, които са перпендикулярни спрямо посоката на преобладаващите зимни ветрове. При засяването с мотика се подготвя гнездо, където се полагат семената. Количеството семена за декар предзимно засяване е 13 – 15 кг. Увеличената с 3 – 5 кг. посевна норма е наложителна предвид неблагоприятните условия за началното развитие на семената. Количеството на семената зависи и от сортовите особености.

Доц. д-р Антоний Стоев, ИПАЗР „Никола Пушкаров” -София      

Може да засеете грах преди студовете
12937
 

Последни материали
Виж
Предстои да се изготвят указания за кандидатстване за помощта
ДФЗ одобри 3 млн. лева за застраховки на продукцията в сектор „Растениевъдство“
От 20 март стопаните кандидатстват по държавната помощ заради войната в Украйна
Откриват официално държавната лаборатория за пестициди от Турция
Още практика
Действието на минералните торове зависи и от почвата
Споразумение
Европейската инвестиционна банка безвъзмездно ще консултира екоминистерството
Отпуснаха допълнителни 3 милиона лева за заплати в Селскостопанската академия
Свързани материали
Виж
Стратегически план
Пореден шанс за протеиновите култури да се настанят на пазара
Полезни практики при смесеното отглеждане на култури
Прекрасните и ужасните съседи за нашия грах
Заради кризата с високите цени на изкуствените торове
Фермерите в ЕС се отказват от зърното и маслодайните култури в полза на бобовите
Можете да заложите на консервиран или пресен, но трябва задължително да подхраните преди да хвърлите въдицата
Ако сте тръгнали на лов за бабушки, вземете си грах
В градината
Отгледайте грах през юли – и то в удивително трио с компаньони!
В двора грахът се слага на бразди
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини