Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.11.2021 г.

Как да съхраняваме пепелта през зимата

Полезни съвети
Как да съхраняваме пепелта през зимата

Пепелта е много ценен отпадъчен продукт от печки, камини и барбекюта. Съдържа много полезни хранителни вещества, необходими на растенията, в достъпна за тях форма. По отношение на ефективността тя може да замести индустриално произведените калиеви и фосфорни торове.

Пепелта е отличен разкислител на почвата, защото има високо ниво на рН, но същевременно помага в борбата с вредителите, срещу много болести по растенията и повишава зимната им устойчивост на ниски температури. Добавена към компоста, тя активира работата на почвените микроорганизми, което ускорява процеса на разлагане на растителните остатъци. Използва се успешно и при засаждане на разсада на открито, защото насърчава бързото вкореняване и служи като превенция срещу много болести.

Пепелта, получена при изгаряне на различни тревисти и дървесни видове, има различен по вид и количество състав. Най-много калий се съдържа в пепелта от лозовите отпадъци и слънчогледовите стъбла. По съдържание на калций лидери са борът, картофените стъбла и брезата, а по съдържание на фосфор – иглолистните култури, пшеничната и ръжена слама.

Зимата е времето, в което събираме основно този ценен за градината продукт.

Коя пепел е подходяща за градината?

Не всяка пепел може да бъде пълноценна храна за растенията, а само тази, имаща растителен произход – сухи клони, стъбла на едногодишни и многогодишни тревисти растения, дървесни отпадъци и стружки и др.

Важно е да знаем, че пепелта, получена от изгаряне на полиетилен, пластмаса, гланцирана хартия и материали, съдържащи бои и други вредни химически вещества, не трябва да се използва. Тя не само не е пълноценен продукт, но може сериозно да навреди на растенията.

Как да съхраняваме пепелта?

След добавяне към почвата пепелта започва да “работи” и отделя хранителни вещества в продължение на 2-4 години. Това е основателна причина да не я внасяме винаги, когато е налична. По-добре е да става систематично и навреме – при засаждане и пресаждане на растенията, при подготовка на почвата или сезонно подхранване на градинските култури.

Едно от най-ценните качества на пепелта е нейният дълъг срок на годност. За запазване на всички полезни вещества е необходимо да се съхранява правилно. Препоръчва се да се съхранява на сухо и защитено място в съд, затворен с капак. Опциите могат да бъдат различни – дървени, пластмасови или метални съдове, които се затварят плътно. Използването на здрави пластмасови торби е друга възможност, но трябва да се има предвид, че трябва да се остави възможност да “дишат”, защото в противен случай в торбите може да се образува конденз, който ще влоши качествата на пепелта.

Защо пепелта не трябва да се внася в почвата по всяко време и да се съхранява в отворени съдове?

Проблемът е в това, че овлажняването води до загуба на полезни свойства. Солите на калия, натрия и магнезия, съдържащи се в пепелта, са разтворими във вода и лесно се отмиват от валежите. Дъждовете и снеговете ще бъдат причина за навлизането им в почвата преждевременно и по този начин често попадат на по-голяма дълбочина от необходимата за усвояване.

Солите на някои метали при продължително взаимодействие с влагата преминават в по-стабилно състояние, което ги прави трудно усвоими от корените на растенията.

Престоят на пепелта във влажна среда я превръща в лепкава паста, което усложнява работата с нея.

Мократа пепел не губи всички полезни свойства, но намалява ефективността, а навременното внасяне е гарант за пълноценно използване на всички полезни свойства на този продукт.

Как да съхраняваме пепелта през зимата
19837
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2024
Над 19 млн. лева преходна помощ получиха овцевъдите и козевъдите
Изложенията в Интер експо център - София
Хранителната индустрия осигурява над 1,6 милиарда лева добавена стойност
Съвети в земеделието
На 20 ноември НССЗ ще обучава фермери как да водят едностранно счетоводство
Селекции
„Месомания“ изненада с премиера на нов вид свинско месо „Черен ангел“
Комитет по наблюдение
На фона на климатичните промени държавата дава за напояване същия бюджет като за занаятчийски дейности
Форум в Баку
Финансиране за зелен преход на малките и средни предприятия
Свързани материали
Виж
Обогатяването на почвата с дървесна пепел през есента е много полезно
Да се провери киселинността на почвата
Чести грешки при използването на дървесна пепел за подхранване на краставиците
Тънкости
Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?
Пепелта може да навреди на почвата и трябва да се прилага внимателно
Как да използваме содата и дървесната пепел в борбата с вредителите?
Полезно за градинарите
Ако не знаете кога и как да добавяте дървесна пепел
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини