Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.07.2020 г.

Опасен ли е излишъкът от растителна пепел в почвата

Полезни съвети
Опасен ли е излишъкът от растителна пепел в почвата

Пепелта съдържа много полезни за растенията микро- и макроелементи – има почти всичко, освен азот. Количеството на отделните елементи е различно и зависи от добивните материали. Най-много калий съдържа пепелта от дървесни видове с по-твърда дървесина, като рекордьор е брястът, а също  стъблата на слънчоглед, надземните части на картофи, слама. Брезата е източник на калций и фосфор.

Растителната пепел може да се използва за подхранване на преобладаващата част от градинските култури. Може да се внася при есенната обработка, при засаждане и по време на вегетацията под формата на инфузии и в сухо състояние.

Знае се, че пепелта има алкална реакция, което я прави много подходяща за участъци с кисела почва, и е ефективна срещу редица опасни патогени.

Възможен ли е излишък от пепел в почвата?

Пепелта е тор, който има сравнително бавно действие – усвоява се постепенно. Няма смисъл да се внася тогава, когато растенията се нуждаят от незабавно подхранване.

В реални условия, когато почвата е кисела или много кисела, тогава е почти невъзможно да се получи излишък, защото при забавения механизъм на усвояване значителна част ще се отмие с водата.

Какви количества пепел са необходими за подхранване на растенията?

Независимо от факта, че излишъци от пепел се получават в много редки случаи, не бива да се забравя, че има растения, за които това не е добро, а в лошия случай – вредно. Такива са: азалия, боровинка, хортензия, рододендрон, диня, репичка, киселец. Към тази група могат да се поставят и всички иглолистни.

Не трябва да се практикува смесването на пепел с оборски тор и минерални азотни торове (амониев нитрат и карбамид), както и със суперфосфат. Ефективността на такова торене ще бъде минимално, защото пепелта затруднява усвояването на останалите компоненти.

Пепел не трябва да се прилага едновременно с доломитово брашно, защото тогава се получава силно алкализиране на почвата, което може да навреди на растенията.

При подхранване на растенията с пепел е важно да се ръководим от следното правило: ако почвата на участъка е глинеста или глинесто-песъчлива, тогава е добре пепелта да се внася с есенната обработка, но ако е торфена или песъчлива, тогава през пролетта, когато приключи сезонът на дъждовете. И в двата случая оптималните количества са 100-200 г на 1 квадратен метър.

За домати, краставици, зеле, картофи и други кореноплодни култури, както и лук, копър или салати, количествата могат да се завишат до 300 г на квадратен метър.

Допустимо е при засаждането на домати, пипер, патладжан и карттофи да се слагат по 3 равни супени лъжици в посадъчна ямка, а за краставици, тиквички и тикви са достатъчни по 2 супени лъжици.

През летния сезон е по-ефективно използването на инфузии. За приготвянето им са необходими 100-150 г пепел на 10 л вода. Важно е инфузиите да се използват преди утаяване, защото в утайката се съдържа значителна част от фосфора.

Опасен ли е излишъкът от растителна пепел в почвата
17165
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Тънкости
Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?
Пепелта може да навреди на почвата и трябва да се прилага внимателно
Как да използваме содата и дървесната пепел в борбата с вредителите?
Полезно за градинарите
Ако не знаете кога и как да добавяте дървесна пепел
Растения, които не трябва да се подхранват с пепел
Полезни съвети
Как да съхраняваме пепелта през зимата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини