Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.07.2020 г.

Опасен ли е излишъкът от растителна пепел в почвата

Полезни съвети
Опасен ли е излишъкът от растителна пепел в почвата

Пепелта съдържа много полезни за растенията микро- и макроелементи – има почти всичко, освен азот. Количеството на отделните елементи е различно и зависи от добивните материали. Най-много калий съдържа пепелта от дървесни видове с по-твърда дървесина, като рекордьор е брястът, а също  стъблата на слънчоглед, надземните части на картофи, слама. Брезата е източник на калций и фосфор.

Растителната пепел може да се използва за подхранване на преобладаващата част от градинските култури. Може да се внася при есенната обработка, при засаждане и по време на вегетацията под формата на инфузии и в сухо състояние.

Знае се, че пепелта има алкална реакция, което я прави много подходяща за участъци с кисела почва, и е ефективна срещу редица опасни патогени.

Възможен ли е излишък от пепел в почвата?

Пепелта е тор, който има сравнително бавно действие – усвоява се постепенно. Няма смисъл да се внася тогава, когато растенията се нуждаят от незабавно подхранване.

В реални условия, когато почвата е кисела или много кисела, тогава е почти невъзможно да се получи излишък, защото при забавения механизъм на усвояване значителна част ще се отмие с водата.

Какви количества пепел са необходими за подхранване на растенията?

Независимо от факта, че излишъци от пепел се получават в много редки случаи, не бива да се забравя, че има растения, за които това не е добро, а в лошия случай – вредно. Такива са: азалия, боровинка, хортензия, рододендрон, диня, репичка, киселец. Към тази група могат да се поставят и всички иглолистни.

Не трябва да се практикува смесването на пепел с оборски тор и минерални азотни торове (амониев нитрат и карбамид), както и със суперфосфат. Ефективността на такова торене ще бъде минимално, защото пепелта затруднява усвояването на останалите компоненти.

Пепел не трябва да се прилага едновременно с доломитово брашно, защото тогава се получава силно алкализиране на почвата, което може да навреди на растенията.

При подхранване на растенията с пепел е важно да се ръководим от следното правило: ако почвата на участъка е глинеста или глинесто-песъчлива, тогава е добре пепелта да се внася с есенната обработка, но ако е торфена или песъчлива, тогава през пролетта, когато приключи сезонът на дъждовете. И в двата случая оптималните количества са 100-200 г на 1 квадратен метър.

За домати, краставици, зеле, картофи и други кореноплодни култури, както и лук, копър или салати, количествата могат да се завишат до 300 г на квадратен метър.

Допустимо е при засаждането на домати, пипер, патладжан и карттофи да се слагат по 3 равни супени лъжици в посадъчна ямка, а за краставици, тиквички и тикви са достатъчни по 2 супени лъжици.

През летния сезон е по-ефективно използването на инфузии. За приготвянето им са необходими 100-150 г пепел на 10 л вода. Важно е инфузиите да се използват преди утаяване, защото в утайката се съдържа значителна част от фосфора.

Опасен ли е излишъкът от растителна пепел в почвата
16522
 

Последни материали
Виж
България е един от лидерите по изнасянето на летен диворастящ трюфел
Гъбари и търговци настояват разрешителното за месечен добив да важи за всички държавни и общински гори в България
Конфискуваха над 1000 литра ракия от дом в село Пофесор Иширково
Служители на „ДЛС Дикчан“ се борят с огъня
Голям пожар край Сатовча
На цени между 227 и 230 долара за тон с включени разходи за превоз
Китай закупи голямо количество фуражна царевица от Украйна
Отново бе закупено половината планирано количество при лек спад в цената
Българската пшеница пак не успя да спечели търга в Йордания
Премахнат е и монополът в товаро-разтоварната дейност
Вътев очаква удвоен капацитет на товарите с лабораторията на Капитан Андреево
Свързани материали
Виж
Тънкости
Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?
Пепелта може да навреди на почвата и трябва да се прилага внимателно
Как да използваме содата и дървесната пепел в борбата с вредителите?
Полезно за градинарите
Ако не знаете кога и как да добавяте дървесна пепел
Растения, които не трябва да се подхранват с пепел
Полезни съвети
Как да съхраняваме пепелта през зимата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини