Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.11.2021 г.

Истината как да ползваме ореховите листа за компост и мулч

Юглонът като активно вещество
Истината как да ползваме ореховите листа за компост и мулч

sinor.bg

Ореховите листа съдържат много хранителни вещества – фосфор, азот, калий, калций, магнезий, желязо, сяра и носят полза за плодородието. Много градинари смятат, че те са вредни за почвата и растенията и не трябва да се използват за компост и мулчиране. Това се дължи на факта, че както в кората и стъблата, кака в листата и черупките на ядките се съдържат значителни количества вещество, наречено юглон.

На практика юглонът е доста често срещано вещество в растителното царство и не трябва да се смята, че се съдържа само в ореха. Има го и в други дървесни и тревисти растения, като необичайното му свойство е да препятства растежа на други растения, явяващи се съставна част на така наречената алопатичната растителна система.

Черупковите насаждения са извън подкрепата

Алелопатията е феномен, при който даден растителен организъм произвежда едно или няколко биологично активни вещаства, влияещи на растежа, оцеляването и възпроизводството на други организми. Те се отделят не само от живите, но и от гниещите тъкани. Съществуват различни механизми за въздействие на юглона върху другите растения.

Юглонът е естествен хербицид

Независимо от факта, че е признат за естествен хербицид, юглонът действа само върху растежа на кореновата система и надземните части. Практически няма негативен ефект върху кълняемостта и прорастването на семената. В тази връзка, при внасянето на ореховите листа в компоста, не трябва да се опасяваме, че семената няма да покълнат или кълняемостта ще бъде намалена – ще покълнат дружно и без проблем.

Кога юглонът се намира в растенията във висока концентрация?

Максималното количество юглон в листата се намира в средата на узряване на плодовете, а това е лятото, след което започва да намалява. До есента нивата на натрупаните  количества значително спадат и юглонът няма вече толкова активно алелопатично влияние. Що се отнася до кореновите отделяния от ореха, които са близо до други растения – те могат да упражняват отрицателен ефект върху растежа. Листната постеля в тази система на алелопатично влияние има най-малко значение.

Падналите листа на ореха след есенния листопад могат да се използват за мулч и компост. Юглонът няма да попречи за поникването и развитието на растенията, защото в пожълтелите и изсъхващи листа неговите количества са минимални, а листната постеля ще предпазва от вятърната и водна ерозия през зимата и пролетта и може да осигурява подслон на рози, лук, чесън, луковични и различни топлолюбиви растения.

Бактерията Pseudomonas putida разгражда юглона в почвата.

Тази бактерия се намира в изобилие в почвената обвивка и е способна да използва юглона като единствен източник на енергия. Ако добавим известно количество почва към компоста и го покрием отгоре, тогава до края на периода на узряването му  бактерията напълно ще унищожи юглона – просто ще го „изяде“, използвайки го за своите енергийни нужди. След като преминат студените месеци, ако тези листа не пречат на вас или на растенията за по-нататъшния им растеж и  развитие, тогава ги оставете в градината, защото на практика в тях не е останал юглон или количествата му са минимални.

Кои растения са чувствителни към юглона?

Някои растителни видове не понасят юглона и затова бъдете внимателни при засаждането им. Става въпрос за домати, картофи, краставици, грах, зеле, мащерка, минзухар, божур, рододендрон, азалия, ябълка, лоза, къпина, бор и дъб. При тези растения юглонът може да ограничи растежа на стъблата и растенията, а също и покълването, когато съдържанието му в листата е високо.

Кои растения не се повлияват негативно от юглона?

Има много толерантни към юглона растения: лук, чесън, земна ябълка (топинамбур), цвекло, фасул, лобелия, астри, лалета, кокичета, иглика, туя, ясен, вишна, касис, бъз и повечето бурени.

Важно е да отбележим, че юглонътима силно изразен благоприятен ефект върху поникването семената на пъпеша. 

Юглонът се намира в значителни количества в зелените листа и зелената обвивка на плодовете. Това ги прави непригодни за използването им в качеството на зелен тор, защото времето за приготвяне е много кратко и микроорганизмите не могат да го обработят.

Въздействие на юглона в зависимост от типа на почвата

Въздействието на юглона върху растенията е различно и зависи от типа на почвата – много тежките и влажни глинести почви натрупват и задържат по големи количества, запазвайки токсичната си форма. На сухи, добре проветриви и леки почви, юглонът се окислява лесно и почти не образува токсични производни.

След изгаряне на тези части от ореха, съдържащи високи количества юглон, пепелта може да се използва навсякъде и не създава проблем.

Юглонът е и естествен инсектицид

Има токсичен ефект върху много вредители. Независимо от това, че количествата в опадалите листа и компоста остават незначителни, присъствието му изключва зимуването и първоначалното развитие на вредителите там – изпълнява функцията на добър помощник. Добре е да знаем, че поставянето на листа в тунелите, издълбани от полевките в градината, е отличен начин да се отървем от тях.

Истината как да ползваме ореховите листа за компост и мулч
28839
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Свързани материали
Виж
Резитба и оформяне на короната на орехи и лешници
Предстоящо
Покана за деветото издание на Фестивала на ореха – на 19 октомври
Мнението на бранша
Заради сушата половината от реколтата с орехи е с лошо качество
За 5 години площите нараснали трикратно
Градинарите в Украйна преминават от орехи на лешници
Най-големият доставчик са Филипините
Вносът на кокосови орехи в ЕС достигна размер от 146,0 млн. евро
Напомняне
Утре изтича срокът за помощта в производството на картофи, орехи и гъби
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини